ВКС постанови 9 години затвор за обвиняемия за катастрофата Кристиан

...
ВКС постанови 9 години затвор за обвиняемия за катастрофата Кристиан
Коментари Харесай

Менков: Присъдата по делото за смъртта на Милен Цветков ще повлияе като генерална превенция

ВКС постанови 9 години затвор за обвинения за злополуката Кристиан Николов

Присъдата по делото за гибелта на Милен Цветков ще повлияе като генерална предварителна защита върху държанието на водачите. Това разяснява в студиото на „ Здравей, България ” Менко Менков - юрист на фамилията на журналиста. Припомняме, че Върховният касационен съд постанови 9 години затвор за обвинения за злополуката Кристиан Николов.

„ Всеки от водачите би трябвало да се замисли да ръководи ли транспортно средство след приложимост на опиати, или не. Защото, в случай че ръководи, е допустимо да му бъде повдигнато обвиняване за съзнателно действие и надлежно наказването е доста по-голямо. В единия случай е от 5-15 години отнемане от независимост, а в другия - от 10 до 20 година или пожизнен затвор ”, разясни бранителят.
Менков изясни, че още преди 4 години е отправено искане към Народното събрание двете условия за ръководство на МПС „ след използването на ” и „ под въздействието на ” опиати да бъдат разграничени.

Адвокатът съобщи, че по време на процеса не е станало ясно за какво Николов не е натиснал спирачката преди конфликта. „ Неговата защитна теза е, че неосъзнато е използвал наркотични субстанции. Твърдеше, че е пил някакви чайчета, отвари и че е употребил успокоителни смазки. Това беше изцяло опровергано. Доказано е, че е използвал три типа опиати преди злополуката ”, добави Менков.

„ Той е допускал настъпването на незаконния резултат и се е съгласявал, помирявал се е с него ”, безапелационен е бранителят. За развиването на присъдата юристът акцентира: „ В случая би трябвало да сме задоволени и възприятието ни за правдивост в този миг би трябвало да е задоволително изпълнено поради този пробив за последните 33 години. Върховен касационен съд заслужава възторженостти, че постанови решението си при форма на виновността „ възможен предумисъл ”.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР