Вкрая на 50-те години на миналия век, в разгара на

...
Вкрая на 50-те години на миналия век, в разгара на
Коментари Харесай

Ford Nucleon: Провалът на автомобила с ядрен двигател

Вкрая на 50-те години на предишния век, в разгара на създаването на обещаващата нуклеарна технология, Форд Мотор Къмпани показва своя финален талантлив ход: Ford Nucleon.

(Във видеото може да научите повече за: Ретро коли: Новата мода измежду колекционерите)

Автомобилът сигурно е насочен към бъдещето. А по това време кой е знаел какво е бъдещето?  Идеята за Nucleon е за автомобил с нуклеарно задвижване, знак на една ера на нововъведения и упоритости, разширяваща границите на това, което се е смятало за допустимо в автомобилостроенето.

" Atomic batteries to power, turbines to speed... "

The 1958 Ford Nucleon: a proposed zero emission nuclear-powered concept car!
— Pulp Librarian (@PulpLibrarian)
В последна сметка Форд решава да не го пуска в произвеждане. Но макар крайната си орис на идея и нищо повече, Nucleon остава увещание за смелите желания и креативното мислене на своето време. Отдавна пропуснат, това е всичко, което знаем за един от най-вълнуващите планове в автомобилната история.

Идеята

През 50-те години на предишния век доста хора считали, че бъдещето е не просто ярко, само че и с нуклеарна сила. Подобно на днешната фикс идея по изкуствения разсъдък, фирмите бързо засилвали интереса си.

Форд Мотор Къмпани е една от тези компании, която признава преимуществата (и умерено подценява недостатъците) на нуклеарната сила, и нейните далновидни инженери и конструктори създават Nucleon.

1958: ever come across a powered driven before? The problem seems to lie in miniaturising a nuclear reactor sufficiently to rear-mount it. Maybe 's working on that
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР