Включването на всички лица, които са потърсили психиатрична помощ, в

...
Включването на всички лица, които са потърсили психиатрична помощ, в
Коментари Харесай

Проф. Хинков: Не може да бъдат включени в регистър всички, които са потърсили психиатрична помощ

Включването на всички лица, които са потърсили психиатрична помощ, в указател, ще докара до отлив от търсене на психиатрични услуги заради съществуването на стигма и неоправдана дискриминация от пациентите с други болести. Това на собствен ред ще докара до затруднения и хронифициране на недоволства, които би могло да бъдат лекувани в техния ранен етап на поява.

Това споделя министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков в отговор на въпрос на депутата от ПП-ДБ Божидар Божанов по отношение на построяването на регистъра на лицата с психологични разстройства по Закона за здравето (ЗЗ). Народният представител напомня, че през 2009 година в Защитена зона е въведено обвързване за министъра да построи подобен указател. Според него той би обслужил голям брой административни производства, при които се изискват гаранции за психическа валидност, в това число потребление на оръжие и ръководство на МПС.

Според министър Хинков обаче това обвързване е неизпълнимо заради неразбираемия темперамент на определението „ лица с психологично разстройство “ и това е повода регистърът да не е построен.

„ Със заповед на министъра на опазването на здравето е основана междуведомствена работна група за създаване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, като се плануват промени по отношение на психиатричната помощ, в това число и член 147а, в сходство с Националната тактика за психологично здраве на жителите 2021-2030 година и годишните отчети на Европейския комитет за попречване на изтезанията, нечовешкото и унизително отношение или наказване “, споделя още проф. Хинков.

От отговора му излиза наяве още, че лицата с психологични разстройства са към 19,5% от цялата популация. От тях към 10% са потърсили психиатрична помощ и са били регистрирани в надлежно лечебно заведение за извънболнична или болнична помощ.

Съгласно статистическите данни, които се разгласяват годишно от Национален статистически институт и НЦОЗА, болните под наблюдаване на психиатричните заведения, клиники, кабинети, отделения и амбулатории са към 130 000 души. Това са лица, които са били признати за лекуване и са регистрирани от съответното заведение.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР