Вклипове в социалните мрежи - с лекарски престилки и стетоскопи,

...
Вклипове в социалните мрежи - с лекарски престилки и стетоскопи,
Коментари Харесай

Помагат ли семената от чия срещу диабет: Проверка на фактите

Вклипове в обществените мрежи - с лекарски престилки и стетоскопи, лекари дават препоръки за лекуване на съществени болести или пък по какъв начин да си избелите зъбите. Това обаче постоянно не са същински лекари, а основани от изкуствен интелект лица. А рекомендациите им постоянно са погрешни, пише .

Могат ли семената от чиа да овладеят диабета?

Твърдение: " Семената от чиа могат да доведат до управление на диабета ", твърди генериран от изкуствен интелект бот на доктор във Facebook . Видеоклипът е гледан към 2,1 млн. пъти, има над 40 000 лайкове, споделен е повече от 18 000 пъти.

Проверка на обстоятелствата: Невярно

Семената от чиа се радват на огромна известност, не на последно място и поради огромния брой позитивни дейни съставки, които съдържат. В тях има високи равнища на ненаситени мастни киселини и фибри, значими аминокиселини и витамини. Според американско изследване от 2021 година семената от чиа в действителност са потребни за здравето. Хората, страдащи от диабет вид 2 и високо кръвно налягане, са били с доста по-ниско кръвно, откакто са консумирали несъмнено количество семена от чиа в границите на няколко седмици. Друго изследване, оповестено през април 2023 година, удостоверява, че семената от чиа имат антидиабетично и противовъзпалително влияние. 

Семената от чиа затова биха могли да окажат позитивно въздействие върху здравето на хората, страдащи от разнообразни видове диабет. " Но не става въпрос за лекуване ", акцентира Андреас Фриче, диабетолог в Университетската болница в Тюбинген. Следователно няма научни доказателства, които да демонстрират, че семената от чиа могат да лекуват диабет или пък да го управляват изцяло. 

Във видеото не просто се показва погрешно изказване, само че и то е показано от подправен доктор. Многобройни видеоклипове със същите " доктори " могат да бъдат открити в обществените мрежи. Щефан Гилберт, професор в Центъра за цифрово здраве към Медицинския факултет на университета в Дрезден, обръща внимание, че даже и единствено външният тип на лекаря може да подведе мнозина . " Става дума за потребление на престижа на доктор, който има доста сериозна роля в съвсем всички общества ", споделя той пред Дъждовни води.

Могат ли домашните лекове да лекуват болести на мозъка?

Твърдение: " Смилането на 7 бадема, 10 гр. захар, 10 гр. копър и приемът им с горещо мляко вечер в продължение на 40 дни лекува всички типове мозъчни болести ", твърди изкуствено генериран доктор във видеоклип в Инстаграм . Въпросният акаунт има над 200 000 клиенти, а видеото е било гледано повече от 86 000 пъти.

Рецептата би трябвало да оказва помощ за лекуването на мозъчни болести. Но изказванието във видеото е подправено, споделя проф. доктор Франк Ербгут, ръководител на Германската фондация за мозъка. Няма доказателства, че тази рецепта има лечебно влияние върху мозъчните заболявания. 

В този видеоклип - както и в доста други от сходни профили - се вижда изкуствено генерирано лице на доктор, облечен в бяла престилка. Въпреки че професорът Щефан Гилберт споделя, че видеоклиповете са елементарно разпознаваеми като подправени - по статичното изображение на лекаря с движеща се уста и напълно минимални лицеви придвижвания, професорът обръща внимание на бъдещия капацитет на изкуствения разсъдък в тази област. " Най-обезпокоително е, че това съвсем сигурно ще еволюира до свързването на всички тези процеси в едно. Така че отговорите да се дават в действително време от генеративен изкуствен интелект и да са свързани с изкуствен интелект, който озвучава отговора ", показва той.  

Извън видеоклиповете, които могат да се манипулират, изкуственият разсъдък съставлява риск и в други области. Една от тях е така наречен дийпфейк в здравната диагностика . В рамките на израелско изследване от 2019 година учените са съумели да основат няколко компютърни томографски проучвания с подправени изображения, доказвайки, че туморите могат да бъдат добавяни или премахвани от фотосите. До сходен резултат стига и изследване от 2021 година, което демонстрира по какъв начин се основава електрокардиограма с подправен сърдечен темп. Чатботовете също могат да бъдат рискови, защото отговорите им могат да звучат правдоподобно, даже да са неправилни. " Задавате въпрос и те се показват като надълбоко способени. Това е доста рисков сюжет за пациентите ", споделя Гилберт. 

Изкуственият разсъдък играе и позитивна роля

Въпреки рисковете от последните години изкуственият разсъдък играе все по-важна роля в медицината. Така да вземем за пример той оказва помощ на лекарите при разбора на рентгенови и ултразвукови изображения, при диагностиката, както и при лекуването. Щефан Гилберт вижда освен негативните страни на тази технология: " В доста страни медицинските съвещания са доста скъпи или въобще не са налични ", изяснява той. " Така че за доста хора в доста страни достъпът до информация би могъл да съставлява голямо преимущество. " Професорът обаче прецизира, че е значимо информацията да е надеждна и точна. 

Гилберт поучава да се ревизира кой медицински екип стои зад уебсайтовете, приложенията или профилите в обществените мрежи, които дават препоръки. Ако това не може да се откри, най-добре е да се одобри, че не става въпрос за благонадежден източник.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР