Визовата политика на Сърбия днес стана обект на остри критики

...
Визовата политика на Сърбия днес стана обект на остри критики
Коментари Харесай

ЕК обвини Сърбия за кошмарния мигрантски поток и я заплаши с връщане на визите

Визовата политика на Сърбия през днешния ден стана обект на остри рецензии на срещата на вътрешните министри на Европейския съюз, а еврокомисарят Илва Йохансон съобщи, че при положение на несъгласуване с визовата политика на съюза прекъсването на безвизовия режим за жителите на Сърбия не е изключено, съобщи организация Бета, представена от Българска телеграфна агенция.

Европейски Съюз упреква Белград, че е съдействал за внезапното увеличение на притока на мигранти в Европейски Съюз през Западните Балкани.

" Надявам се, че Сърбия и другите страни сътрудници от Западните Балкани ще си сътрудничат с нас и ще хармонизират визовата си политика с тази на Европейски Съюз ", сподели европейският комисар по вътрешните работи и миграцията Илва Йохансон.

Гражданите на Сърбия имат безвизов режим за пътешестване в Европейски Съюз, само че Европейски Съюз упорства страните от Западните Балкани да се хармонизират с европейската визова политика. В противоположен случай Европейски Съюз може да реши да анулира освобождението от визи за жителите на Сърбия.

" Разбира се, това е нещо, което не мога да изключа ", сподели Йохансон.

За девет месеца са регистрирани над 106 000 противозаконни влизания в Европейски Съюз през западнобалканския маршрут, което е нарастване със 170 % по отношение на същия интервал на предходната година, демонстрират данни на Фронтекс.

Маршрутът е употребен най-вече от сирийски, афганистански и турски мигранти. Комисията отбелязва и нарастване на идващите от Куба, Индия, Бурунди и Тунис.

" Много от мигрантите би трябвало да бъдат върнати назад в страните им на генезис, само че ние също би трябвало да подсигуряваме, че тези потоци ще бъдат спрени ", сподели европейският комисар по вътрешните работи.

По-специално Австрия и Белгия се оплакват, че би трябвало да се оправят с невиждан брой идващи лица, търсещи леговище след рецесията от 2015-2016 година

Комисията частично изяснява това нарастване с обстоятелството, че страните от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Северна Македония и Сърбия имат визова политика, която не е хармонизирана с политиката на Европейски Съюз. Тези страни освобождават жителите на трети страни от визовия режим и по-късно те могат по-лесно да се трансферират в Европейски Съюз.

Особено мощни в това отношение са упреците към Сърбия, страна кандидатка за Европейски Съюз от 2012 година, отбелязва Франс прес.

Германският министър на вътрешните работи Нанси Фезер също подлага на критика преди два дни визовата политика на Белград, като съобщи, че от нея се изключват жители на " тези страни, които не признават Косово ".

Илва Йохансон би трябвало да се срещне с представители на страните от Западните Балкани в Берлин идната седмица, а по-късно по-следващата седмица в Прага.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР