Визия, основана на силните страни - към това трябва да

...
Визия, основана на силните страни - към това трябва да
Коментари Харесай

Експерти пред Knowledge City: Умният“ град трябва да се ръководи от силните си страни при изграждане на модерна визия

Визия, учредена на мощните страни - към това би трябвало да се стремят градовете, изграждайки образа на " умни " и новаторски места за живеене. Около това мнение се сплотиха участниците във второто издание на конференцията Knowledge City на Investor.bg, която се организира на 22 март. Експерти от Европа и България проучиха нововъведенията в града и нужната взаимовръзка сред общините, жителите и бизнеса за внедряването им.

" Лидерите в обществения бранш са по-предпазливи при използването на новаторски решения, които постоянно са рискови, и по тази причина се търси баланс. Бизнесът върви няколко стъпки преди обществените управляващи в развиването на технологиите и решенията, обществените системи по-трудно възприемат и наместват нововъведенията ", съобщи изпълнителният шеф на Националното съдружие на общините в България (НСОРБ) Силвия Георгиева.

По думите й това внедряване на нововъведения в българските общини се случва, въпреки и по-бавно от упованията на жителите и бизнеса. За образец Георгиева уточни две действия на локалното ръководство, при които новите технологии към този момент се ползват сполучливо - превоз и ръководство на боклуци.

" В градовете тези два бизнеса са предоставени на външни реализатори с тежки дългогодишни контракти. Всяка иновация изисква предоговаряне и може да е финансово натоварваща за локалната власт ", посочи още Силвия Георгиева.

Според Герасим Славов, ръководещ шеф на Novatel, измежду най-често употребяваните приложения за автоматизация в българските градове са тези, свързани с превоза и трафика. Различни нововъведения се ползват и в областта на паркирането, уличното осветяване, ръководство на отпадъците, непорочност на въздуха.

" Все по-належащо е построяването на зарядни станции и инфраструктура за електрически автомобили. Все повече се подчертава и върху намаляването на енергийния отпечатък, без значение дали от съответна активност, или за цяла сфера от ръководството на градовете ", разяснява Славов по време на цифровото издание на Knowledge City.

Специално присъединяване във второто издание на конференцията взе и Мохамед Ридуани, кмет на Льовен - градът, спечелил наградата Европейска столица на нововъведенията за 2020 година. В изявление за журналиста от Bloomberg TV Bulgaria Христо Николов, който беше водещ на конференцията, Ридуани разкри по какъв начин управляваният от него град е постигнал този резултат.

" Нашият град се пробва да сплоти хората зад общите упоритости. Ако става дума за битка с климатичните промени, бедността, изключването или заболяванията, както сегашната пандемия - имаме вяра, че единствено посредством структурни нововъведения и радикални участия освен на града, само че и на жителите, на институциите на знанието, можем да успеем. Ние имаме фамозни университети и доста специалисти и откриватели. Чрез присъединяване на бизнесмени и всеки, който може в тази задача ", изясни Мохамед Ридуани.

Европейската столица на нововъведенията за 2020 година има платформа, която цели до 2030 година градът да стане климатично безпристрастен. За задачата преди няколко години трафикът е бил изведен от центъра на града, концепцията, която била осъществена след единодушието на жителите на Льовен. Друга мярка, която локалната власт в белгийския град прави, е да влага в изолацията на постройките, тъй че те да станат по-енергийно ефикасни. Задължително условие е всяка нова постройка да бъде енергийно неутрална.

Според Мохамед Ридуани най-важното за всеки град, стремящ се да внедри повече нововъведения, е да построи визия на развиването си на база на мощните си страни.

" Опитайте се да намерите мощните си страни. Опитайте да ги усилите. Вижте от какво се състои вашата общественост. Обединете силите й и се пробвайте да очертаете няколко значими упоритости, които желаете да извършите дружно. Бъдете достоверни ", посъветва кметът Европейската столица на нововъведенията за 2020 година

Тезата му за визия за развиване, основана на мощните страни, построена дружно с обществеността, беше подкрепена и от Весна Балтина, заместник-кмет " Стратегическо развиване и екология, цифровизация и акомодация към измененията на климата " в община Бургас.

" Как решенията, които взимаме, ще бъдат припознати от общността, е значимо за нас. Затова всяко решение се подлага на публично разискване ", разяснява тя в студиото на Knowledge City.

В момента община Бургас, която няколко пъти е печелила наградата " Най-добър град за живеене ", извършва план за създаване на 50 нови зарядни станции за електромибили. От началото на 2020 година общината има система за мъдро събиране на боклуци. Над 1200 контейнера за боклуци са оборудвани с устройства, които наблюдават за изхвърления боклук и нуждата от неговото транспортиране, както и 4700 кофи по съставните селища.

" До края на годината ще бъдат оборудвани още 1 400 контейнера за разделно събиране. Автоматизирани са и машините за събиране на отпадъците, като процесът за един резервоар лишава към 40 секунди. Това доста усъвършенства разноските по сметосъбиране на общината ", съобщи още Весна Балтина.

Цялата полемика от първото издание на Knowledge City 2021 може да гледате на запис на новата онлайн стрийминг платформата, която Investor Media Group започва като част от акцията за отпразнуване на 20-ия празник на Investor.bg, както и в ефира на Bloomberg TV Bulgaria на 25 март от 21:30 часа.

Knowledge City се организира с поддръжката на Алтерко, Риск Инженеринг, TollPass, Банка ДСК, Интерком Груп и Явор, Леново България.

Медийни сътрудници на събитието са Bloomberg TV Bulgaria, Money.bg, Градът Медиа Груп, Kmeta.bg.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР