ВизиткаЦветан Кюланов ръководи Представителството на Европейската комисия в България от

...
ВизиткаЦветан Кюланов ръководи Представителството на Европейската комисия в България от
Коментари Харесай

Цветан Кюланов: Очаквайте амбициозни събития на EК в България през 2023 г.

Визитка Цветан Кюланов управлява Представителството на Европейската комисия в България от 1 септември 2019 година Икономист по обучение, той работи в разнообразни дирекции на Европейската комисия от над 10 година с фокус върху икономическите развития в България. Преди да се причисли към Европейската комисия, Цветан Кюланов е работил в частния бранш като финансов анализатор на зараждащи пазари. Г-н Кюланов, последните месеци бяха изпълнени с политическо напрежение и рецесии - по какъв начин работите вие в България като представител на Европейската комисия (ЕК) и какво свърши вашият екип?
- Нашата съществена задача е да работим за българските жители и да им оказваме помощ в комплицираната обстановка, в която всички ние се намираме. В тази връзка провокациите за нашия екип бяха в основата си същите, каквито бяха и за цяла Европа (а може би и за света) - войната на Русия против Украйна, растящите цени и несигурността. Но като всяка рецесия и тази дава и редица благоприятни условия. Европейската комисия пое доста дейна роля в битката с компликациите, което ни разреши образно да покажем изгодите и преимуществата от участието ни в Европейски Съюз.

Два извънредно позитивни момента тази година бяха визитите на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен по отношение на утвърждението на българския План за възобновяване и резистентност през април и откриването през октомври на интерконектора с Гърция, финансиран от Европейски Съюз. Успешното осъществяване на тези визити има позитивен отзив както за нашата работа, по този начин и за имиджа на България като благонадежден европейски сътрудник. През тази седмица България ще получи и първото заплащане по проекта, като се надяваме сполучливото осъществяване на плановете и промените, заложени в него за 2023 година, да ни дадат още доста такива позитивни мотиви за връзка.

Друга съществена част от нашата активност е близкото съдействие с националните управляващи. И тук политическата неустойчивост слага както провокации, по този начин и благоприятни условия за задълбочаване на контактите и съдействието, а и опция на по-широк кръг участници в политическия живот да се срещнат с действието на Европейски Съюз и да вземат участие пълноценно в европейските процеси.
Реклама Една от главните задания на представителството е точно информационна. Какво в действителност вършиме в България, с цел да информирате жителите?
- Комуникацията с жителите изисква непрекъсната работа и акомодация към изменящите се настроения и среда на другарство. Преди пандемията животът на всички ни беше много " по-аналогов " и фокусът значително беше върху срещите онлайн, които са и смисълът на наличието на Европейска комисия в страните членки. Само през 2019 година да вземем за пример организирахме и бяхме сътрудници на близо 500 събития, които привлякоха десетки хиляди участници. Месеците, в които бяхме принудени да поддържаме връзка съвсем напълно отдалечено, потвърдиха, че цифровата връзка също има значимо място в нашата работа, тъй като ни оказва помощ да достигнем бързо до доста повече хора.

След пандемията, в интервал, който някои назовават " новото обикновено ", ние продължаваме да използваме все по-разнообразни канали за другарство. По последни данни главен източник на информация по значимите за българите тематики остава малкия екран (82%). Ето за какво непрекъснато търсим нови и забавни благоприятни условия за партньорство. Освен че постоянно участваме в разнообразни публицистични излъчвания, търсим способи за позициониране на европейските тематики и в други, по-популярни формати - развлекателни, културни, спортни и даже телевизионни сериали.

Социалните медии са другият желан от обществото канал за информиране, по тази причина влагаме от ден на ден запаси и старания да засилим наличието си и там. Стараем се да " превеждаме " постоянно комплицираните европейски тематики на елементарно понятен език. През последната година развихме положителни партньорства и реализирахме няколко онлайн акции с водещи български инфлуенсъри. Те ни оказват помощ да нареждаме тематики като устойчивото развиване и битката с дезинформацията измежду целеви групи, които нормално мъчно доближаваме. Сред най-успешните ни партньорства да вземем за пример беше акцията " #БългарияЕСУкрайна ", която реализирахме дружно с PeopleOfSofia и с помощта на която повече от 1 милион души в цялата страна видяха докосващи персонални образци за това по какъв начин ние, българите, оказваме помощ на бягащите от войната в Украйна.

В работата ни разчитаме и на 13-те центъра от мрежата ни " ЕВРОПА ДИРЕКТНО ", които постоянно провеждат мероприятия в цялата страна. Тази година отбелязахме Деня на Европа (9 май) с впечатляващо 3D мапинг шоу по време на фестивала на светлините LUNAR в София, където дружно с сътрудниците от Европейския парламент събрахме над 10 хиляди души онлайн и над 50 000 онлайн. Изключително сполучливи бяха и проведеното от нас съревнование #Run4EU в границите на Полумаратона на София, както и обичайното ни присъединяване в Нощта на литературата.
Реклама
Ако би трябвало да обобщя - стремим се да балансираме сред другите информационни канали, с цел да поддържаме връзка пълноценно с всички публични групи и да предоставяме настояща и достоверна информация по тематиките, които са значими за всички нас като жители на Европейски Съюз.
Фалшивите вести стават все по-голям проблем пред информационните експерти. Как Представителството на Европейска комисия се бори с тях?
- Дезинформацията е едно от най-сериозните провокации, пред което сме изправени - освен в България, само че и в Европейски Съюз като цяло. Над 60% от българите споделят, че са попадали на подправени вести, а близо половината от тях са по политически тематики, които ни засягат директно. Ето за какво напролет създадохме " Българска коалиция против дезинформацията " дружно с държавни и интернационалните институции, медии, неправителствен бранш и дипломатически представителства. В партньорство с " Асоциацията на европейските публицисти - България " осъществяваме поредицата от онлайн видеа " #НеСеЗаблуждавайте ", която има за цел да изобличи методите на пропагандата, опровергавайки някои от най-разпространените неистини в България. Надяваме се още организации да се причислят към нашата коалиция.

Това е битка на доста фронтове, по тази причина редом с останалите начинания работим интензивно и по тематиките " гражданско обучение " и " медийна просветеност ". Вярваме, че образованието е един от главните способи младежите да са осведомени с правата, отговорностите и опциите си като жители на Европейския съюз и да не се поддават на операции. За да сме сполучливи в напъните си, разчитаме на надеждни сътрудници и постоянно сме отворени да открием нови.
Наскоро обявихте и социална поръчка за организация, която да ви оказва помощ в организирането на информационни акции и обществени събития. Какъв сътрудник търсите?
- Надяваме се да намерим постоянен сътрудник, който да способства изобретателно и новаторско за реализиране на нашите информационни цели. Партньор с хрумвания, който не се плаши да работи напрегнат и да реагира в къси периоди. Разчитаме също по този начин спечелилите да са въвели най-новите практики в региона на устойчивото образуване на събития. Изискванията към бъдещите претенденти са в детайли разказани в търга и всеки, който има интерес, би могъл да зададе и уточняващи въпроси посредством портала за кандидатстване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР