ВизиткаРегина Симон работи повече от 35 години в областта на

...
ВизиткаРегина Симон работи повече от 35 години в областта на
Коментари Харесай

Бизнесът с електроинструменти на "Бош" с впечатляващите 22% ръст на продажбите за 2022 г.

Визитка

Регина Симон работи повече от 35 години в региона на търговията с софтуерни артикули, 12 от които в " Роберт Бош " ЕООД като търговски шеф " Електроинструменти ". В сферата й на отговорности влиза развиването на бизнеса и ръководството на продажбите на електроинструменти за експерти и за домашния занаятчия, градинска и измервателна техника и консумативи с марката Bosch. Освен приключена икономическа компетентност, има редица специализации за образование и подготовка на мениджъри и водачи, за ръководство на фрагменти.

Как се оправя направление " Електроинструменти " на " Роберт Бош " в актуалната предизвикателна икономическа конюнктура? Кои са компликациите за бизнеса?

През миналите няколко бурни години, белязани с редица разтърсвания, свързани с пандемия, икономическа и политическа неустойчивост, нашият отрасъл беше един от печелившите. Справяхме се ослепително и сме измежду бизнесите, които отбелязваха съществено позитивно развиване. Както знаете, дълго време ни се наложи да си останем по домовете и едно от дребното удоволствия и занимания беше да ремонтираме жилищата си, да възобновим градините и вилите си. Ние от " Бош " се отличихме от конкуренцията и с експедитивност на доставките. Бяхме една от дребното компании, които реагираха неотложно на казуса с транспорта на артикули от Китай, инвестирахме доста във въздушен превоз, с цел да обслужим европейския пазар. Това ускори още повече локалното ни наличие и затвърди лидерската ни позиция в страната.

За забележителните растежи на продажбите ни оказа помощ доста и навлизането на нови вложители на строителния пазар. Станахме очевидци на един сериозен напредък в строителството в България както на жилищни здания, по този начин и на офиси и хотели. Това е браншът, в който ние сме съществено показани с професионалните ни електроинструменти. В същото време отчетохме доста огромни продажби и на електроинструментите и градинската техника за домашния занаятчия. Както загатнах, ремонтите на домовете, оборудването на новите жилища, разкрасяване на градините беше приоритет за вложенията на потребителите ни.

Тази наклонност продължи цялата предходна година, когато регистрирахме извънредно високи резултати и завършихме с 22% растеж на продажбите по отношение на 2021 година Сега към този момент втори месец усещаме, че фокусът от електроинструментите, най-малко в направлението " Направи си самичък ", се поизмества и се следи понижаване на покупките, защото хората сега имат други желания - да вземем за пример да пътуват и да влагат парите си в екскурзии, занимания и почивки, а някои стартират сякаш да мислят и за рецесия. Сложната икономическа и политическа среда, забележителното покачване на цените на материали и сила карат вложителите да подхождат по-консервативно. Темповете в строителния бизнес понижават, а ние сме мощно подвластни от този отрасъл. Според наблюденията ни върхът е доближат и в този момент ще се тръгне в друга посока.

 Бизнесът с електроинструменти на

Все отново би трябвало да отбележим, че " BOSCH POWER TOOLS България " взе премия за най-хубаво показване като растеж на продажбите в границите на " Група Бош " - 22% през 2022 година Каква е тайната за триумфа?

България беше страната с най-голям растеж в международен мащаб, с което локалното поделение на компанията подкрепя и способства за световната цел на дивизия " Електроинструменти " за удвояване на оборота до 2030 година Горди сме и това е съществено достижение на фона на предизвикателната икономическа среда. С наслада приехме тази премия, която ни беше връчена на конгрес, в който участваха над 200 сътрудници от целия свят.

А тайната на триумфа във връзка с забележителния растеж са високото качество на предлаганите от компания " Бош " електроинструменти, консумативи и услуги, доверието у потребителите ни, което градим към този момент 30 години на българския пазар, и, несъмнено, лоялните ни клиенти, които стават от ден на ден. Зад този висок резултат стои един изпълнен с възторг екип на отдел " Електроинструменти " в България. Колегите ми са експерти с огромен опит, отдадени на работата си, хора, работещи с хъс и блян към съвършенство. Тези 22% в действителност са забележителни на фона на натовареността ни, интернационалната конюнктура и напрежението, както и на политическата среда в България. Инвестирахме оптимално, работихме интензивно и извървяхме доста сложен път и отплатата за всичко това са тези 22%.

 Бизнесът с електроинструменти на

Какви са водещите софтуерни трендове в сектора? Кои са най-новите артикули и нововъведения, на които залагате сега?

В " Електроинструментите " новата наклонност са акумулаторните машини - тези, които не употребяват кабел, енергийно самостоятелни са и мобилни. Това продължава да е фокусът ни както в професионалните електроинструменти, по този начин и в тези за домашния занаятчия и за градинската техника. " Бош " е водещата компания във въвеждането на платформите за споделени акумулатори AMPShare за експерти с над 30 други марката и PowerForAll, съвместими с голям брой други занимание марки за домашния занаятчия и градината.

Философията ни е, че може с една и съща батерия да се употребяват разнообразни електроинструменти. По този метод се пестят време, средства и място, а и се опазва околната среда. Важно е да отбележим, че ние произвеждаме този вид акумулатори от 2008 година и сме продали над 80 милиона такива за този интервал. Те са съвместими с новата идея, тъй че потребителите няма да бъдат принудени да изхвърлят старите си акумулатори и да купуват нови, с цел да отговорят на условията. Това още веднъж е обвързвано с опазването на околната среда и устрема на " Бош " да създава артикули, които да са устойчиви.

Наред с непрекъснато разширяващото се портфолио от акумулаторни принадлежности " Бош " продължава да влага в създаването на нови артикули и решения, като следва въвеждането на професионална серия градинска техника и ръчни принадлежности. Освен това при професионалните електроинструменти акцентираме съществено и върху подобряването на сигурността при работата с машините, върху опциите за прахоулавяне, кик-бек технологията и редица други.

А какво търси българският консуматор? Какви са трендовете, които се следят при неговите желания?

Българският консуматор стартира от ден на ден да търси висококачествени електроинструменти. Отмина времето, в което всеки гледаше да купи на ниска цена и когато машината се счупи да я размени със идната нискобюджетна. Българинът от ден на ден чете, схваща и е подготвен да отделя средства за качеството и надеждността на по-високия клас машини. Според мен също по този начин към този момент има доста клиенти, които са почитатели на електроинструментите и заради този факт държат на марката. Расте броят на хората у нас, които се научиха да майсторят и трансформират това занятие в свое занимание. Когато приказваме за професионална приложимост на електроинструментите, е значимо да отбележа, че строителните компании и индустриалните предприятия са все по-склонни да влагат във висококачествени и надеждни електроинструменти и консумативи, които да са високопроизводителни и безвредни за служащите им.

В този ред на мисли кои са главните преимущества на електроинструментите " Бош "?

Сред главните преимущества са точно високото качество и непрекъснатите усъвършенствания, които вкарваме във връзка с материали, улеснение, продуктивност, сигурност и нововъведения. Например към този момент имаме акумулатори, които се охлаждат и се зареждат доста по-бързо по отношение на тези преди 5 години - през днешния ден могат да се захранят на 50% единствено за 9 минути, а това улеснява работата на градежите и оказва помощ за спазването на периодите. Също по този начин към този момент имаме свързани принадлежности в измервателната техника, които разрешават на градежа служащият да мери дадени параметри на постройката и те да бъдат изпратени непосредствено при проектантите или архитектите. Друго преимущество е и надеждното и висококачествено следпродажбено обслужване - в " Бош " ремонтираме електроинструментите в границите на най-много 3 дни.

 Бизнесът с електроинструменти на

Споменахме няколко пъти тематиката за околната среда. Какви политики и практики прилагате в " Роберт Бош " за опазването на планетата и намаляването на парниковите излъчвания?

Темата за околната среда е доста сложна. Тя стартира от самите нас като елементарни хора на тази планета. Ние в " Бош " работим по целия цикъл, като в основата е мисленето и държанието на всеки един чиновник, тъй че той да има отговорността и да схваща значимостта на концепцията. Това е първото нещо, последвано от фокус върху материали, приложения, опаковки, енергийни източници, логистика, съгласуваност с организации, които поставят старания по въпроса за устойчивостта. Ние имаме над 100 индивида единствено в направление " Електроинструменти " в международен мащаб, които се занимават с тази тематика. Гордея се, че работя във компания, която има ясна тактика и фокус върху устойчивото развиване и е първата огромна индустриална компания, която е постигнала индиферентност на CO2 в своите повече от 400 обекта по целия свят през 2020 година Самата аз съм човек, който се старае да живее оптимално стабилно, и си бленувам децата ми и внуците ми да живеят в чиста среда и да се радват на това, което аз съм виждала в природата, когато съм била дребна, да не изчезват скотски типове и растения.

Целите са доста високи - до 2030 година би трябвало да понижим с 15% въглеродния отпечатък, макар че се възнамеряват растежи на производството. В тази връзка с всяка измината година внедряваме доста нови артикули, които са създадени от рециклирана пластмаса и алуминий. Имаме към този момент цяла гама измервателни принадлежности, направени на 90% от рециклирана пластмаса, опаковките на консумативите ни и цялата серия шкурки са от 100% рециклирани материали, 60% от пластмасовите ни куфари за принадлежности са направени от 90% рециклирана пластмаса. Намалили сме със 70% потреблението на найлонови опаковки. Също по този начин понижаваме размера на опаковките, тъй че да пестим размери при превоза, като и с това работим в посока понижаване на въглеродния отпечатък. Сътрудничеството с World Wild Fund (WWF) Германия покачва експертността ни в посока стабилно развиване. Mного от продуктите ни имат FSC документ, гарантиращ произхода на дървесината, която използваме, а точно - от отговорно ръководени гори, които обезпечават екологични, обществени и стопански изгоди.

Не можем да не засегнем и тематиката за сполучливите дами в бизнеса. Как се стига до мениджърската позиция на търговски шеф в една " мъжка сфера " и какво прави един водач сполучлив?

Успехът на всеки човек се базира на няколко съществени фактора: познания, убеденост в себе си, самочувствието, че " аз мога ", отдаденост и работа, доста работа. Благодарна съм на родителите ми, че са ми дали необятен светоглед и че са ме поощрявали да стана един убеден в себе си човек. Благодарна съм на щерка ми и брачна половинка ми, които постоянно са ме подкрепяли и са проявявали схващане към натовареното ми всекидневие. Това също са доста значими предпоставки за триумфа на един човек. От дълго време работя на виновни позиции в доста " мъжки " сектори, само че това, че съм жена за мен по никакъв метод не е било преграда по какъв начин ще продължа професионалното си развиване. Никога не съм правила професионално разлика сред дамите и мъжете и евентуално тази ми настройка оказва помощ и на отсрещната страна да ме приема с доверие. Известно е, че България е на челните места измежду страните в Европейския съюз с дами, оглавяващи високи лидерски позиции. Радостното е, че тази статистика е пренесена и в " Бош " в България, имам доста сътрудници дами на управителни позиции. Щастлива съм, че съм една от тях.

Когато приказваме за сполучливия водач, считам, че това е човек, който дава свободата на хората към него да се изявяват, който се вслушва в тях и им има доверие. А когато става дума персонално за мен, мисля, че емпатията и прочувственото отношение към всеки един член на екипа са ми помогнали да стигна дотук.

Ако би трябвало да дадете съвет към младите експерти, които занапред стартират кариерния си път, какво е значимо да знаят?

Важно е да знаят, че преди всичко би трябвало да са добре готови, а и да са избрали това, което в действителност ще ги прави щастливи и ще им доставя наслаждение. Тази е първата най-важна причина, а по-късно би трябвало да работят, с цел да се усъвършенстват, да следват фантазиите си, да бъдат себе си, постоянно да се пробват да се поставят в обувките на отсрещната страна и да бъдат любопитни. Не на последно място - да бъдат положителни и почтени хора, това също е доста значимо за триумфа.

 Бизнесът с електроинструменти на

В умозаключение, значимо е да споменем, че " Бош България " тази година чества празник. Какво сте планували по отношение на този мотив? Каква е равносметката до този миг?

" Бош България " е основана като организация преди 30 години, като е стартирала с комерсиална активност и дълго време се занимава извънредно с пласмента на електроинструменти, на авточасти и диагностична техника, обвързвана с колите и термотехника. През последните 8 години компанията от 50 индивида доближи към 850. " Бош " в България се трансформира в една високотехнологична компания, влагаме в бизнес за мобилни приложения и софтуерни решения за цифровизация - имаме " Бош Инженеринг Център София " и Bosch Digital. Така че за тези 30 години компанията в действителност доста се разрасна и се трансформира в един от значимите и доста мечтани работодатели в страната.

По мотив юбилея - на 1 юни стартирахме с едно извънредно забавно софтуерно събитие с любопитни тематики и полемики, демонстрации на наши нововъведения и технологии в разнообразни сфери. В него взеха присъединяване наши сътрудници, членове на разнообразни институции и публицисти. С това сложихме начало на акцията по честването на тази значима за нас годишнина. Предстоят още специфични срещи с нашите дългогодишни сътрудници, ще организираме празник за чиновниците и техните фамилии и редица други изяви. В тази връзка имаме и интензивности, които са свързани с продажбите и са ориентирани към нашите клиенти и към крайните ни консуматори. Предстоят още доста изненади и считам, че сме се подготвили да отразим уместно 30-годишното ни наличие на българския пазар и да зарадваме нашите сътрудници, клиенти и сътрудници, с помощта на които сполучливо растем и се развиваме в страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР