ВизиткаПетър Павлов има над 15 години опит в сферата на

...
ВизиткаПетър Павлов има над 15 години опит в сферата на
Коментари Харесай

T MARKET планира да открие до 30 нови обекта през 2022 г.

ВизиткаПетър Павлов има над 15 години опит в областта на търговията с бързооборотни артикули. Кариерата му в " Максима България " ЕООД - сдружението, ръководещо веригата магазини T MARKET, стартира от 2005 година, като заема разнообразни управителни позиции. От 2017 година е основен административен шеф на " Максима България " ЕООД, а от юли 2019 година е общоприет шеф на сдружението. T MARKET откри 100-ия си магазин в страната. Къде, какви са вложенията в новия обект и какъв брой са новите работни места?
- Стотният магазин на T MARKET е в град Кубрат. Мястото, кръстено на бащата на създателя на нашата страна, е алегорично за нашия стотен обект. В магазина в Кубрат сме вложили близо един милион лв. и ще открием в началото 20 работни места. В бъдеще се надявам да станат и повече.
Колко обекта планирате да откриете през 2022 година и къде? Какви са плануваните вложения за експанзията на компанията в страната?
- Имаме амбициозна цел тази година да открием сред 25 и 30 нови обекта в страната. Разбира се, събитията от последните две седмици може би ще повлияят на този проект, само че към момента следва да забележим по какъв метод. Има упования за повишение на цени в областта на строителството. Ще забележим по какъв начин това ще рефлектира на проектите ни, само че за момента се движим по тях и откровено се надявам да ги осъществяваме сполучливо. Както към този момент загатнах, ние влагаме общоприетоо сумата от един милион лв. за всеки нов обект. Освен капиталовата част имаме вяра, че основаването на работни места също е от огромно значение за регионите, в които оперираме. В взаимозависимост от размера на магазините ще бъдат разкрити приблизително по 20 работни места във всеки наш обект. Що се отнася до локациите, нашият интерес към Черноморието и към огромните регионални градове продължава - обектите там ще заемат може би 50% от нашата агресия. Останалата част от вложенията ще бъде ориентирана към по-малки общини с население към 15 000 души. Все още водим договаряния за част от обектите и по тази причина не бих желал да разгадавам съответни местоположения.
Какви други вложения планирате за 2022 година?
- Планираме също да влагаме немалка сума - до 6 милиона евро, за закупуване на лични местоположения за наши магазини. За да бъде една агресия здравословна, би трябвало да има подобаващ микс сред лични и наети обекти. Така че това са нашите планувани вложения за финансови разноски. Друга значима стъпка, която предприехме в края на миналата и началото на тази година, беше слагането на човешкия капитал на фокус. Повишихме с близо 15% заплатите на работещите в магазините на веригата. Нашата цел бе да изпреварим инфлационния напън и нашите чиновници дейно да получат по-голямо нарастване. За нас хората са най-важни, без тях е невероятно да осъществяваме задачите си. Няма спор, че хората вършат компанията.
Реклама Какъв е вашият разбор от въвеждането на онлайн продажбите и планирате ли разширение в тази посока?
- Резултатите за предходния месец сочат, че към този момент съвсем 1.5% от нашите продажби минават през онлайн канала. Този резултат е впечатляващ, още повече че сега не сме усвоили цялостния капацитет на този канал. За страдание коронавирус вълната извънредно мощно рефлектира върху тази част от активността ни, защото имахме извънредно огромен брой заболели чиновници. Според Progressive, които вършат изследване на пазара, след безспорния водач в онлайн продажбите - еbag, вторият състезател в България в този канал е " T MARKET онлайн ". Според мен капацитетът е голям и интернет продажбите могат да стигнат 3% от оборота на компанията. Всичко зависи единствено от нашата вътрешна организация. Екипът ни се беше фокусирал растежът на онлайн търговията да не е резултат от увеличение на зоните за доставка, а по-скоро от успеваемост. С други думи - в местата, където доставяме, да доставяме от ден на ден с наличния запас. Нашите старания не стопират - влагаме в нови софтуерни решения, с помощта на които 3% дял на онлайн канала до края на годината са реалистична цел.
Как се отразявана търговията несигурността в днешния свят - инфлация, проблеми с доставки, високи цени на горивата, военните дейности в Украйна?
- В отговора на този въпрос бих желал да очертая два аспекта. Първият е ежедневната ни активност и обмисляне. Възможните проблеми в нашия отрасъл, с които всички се сблъскваме и решаваме всеки по собствен метод, са свързани преди всичко със суровините, идващи от Украйна и Русия. Такива са фуражи, слънчоглед и редица артикули, чиято лимитирана доставка може да окаже резултат върху производителите на месо, олио, брашна и така нататък Това обаче не е нерешимо предизвикателство. Радвам се, че на срещата на Сдружението за съвременна търговия с министрите Корнелия Нинова и Иван Иванов на 28 февруари срещнахме схващане и подготвеност от страна на държавното управление да следи деликатно този пазар и да се намесва при потребност. Министрите огласиха обществено какви запаси от зърно имаме за 2 години, което би трябвало да изпрати сигнал на мира към пазара. Това, което съгласно мен е извънредно значимо за бизнеса, е да бъдат продължени ограниченията за облекчение на удара на енергийната рецесия. Говорим с значително производители, за които това е въпрос на живот и гибел. Според мен с наличните запаси в страната и с продължение на енергийната помощ значително инфлационният скок ще бъде овладян на държавно равнище.

Вторият аспект е човешкият - по какъв начин нашите екипи се оправят с тези непрестанни провокации. Изпитвам огромно почитание към моите сътрудници, с които за малко време преструктурирахме три или четири пъти активността ни - с всяка коронавирус вълна, а в този момент и с военните дейности. Впечатлен съм от бързината, с която реагираме в редица аспекти - киберсигурност, сигурност на доставки, буфериране на нужните количества и задържане на инфлационния напън. Най-важното в тези динамични времена е гъвкавостта.
Какъв е вашият разбор за капацитета на българския пазар и каква е вашата формула за триумф и разгръщане на него?
- Тук бих обрисувал три аспекта. Първият, безусловно нужен за триумф на българския бизнес сега, е да имаме добра чуваемост - сред бизнеса, съсловната организация и държавното управление. Преплитането на тези три рецесии - коронавирус, военни дейности и енергийна рецесия, може да сътвори съвършената стихия за всеки един бизнес. Необходим е непрекъснат контакт с държавното управление, значима е неговата еластичност да реагира с енергийни помощи, с разгласяване и осветляване на същинската обстановка в страната, с цел да спрат подправените вести и спекулациите, които непрекъснато побутват инфлацията. Много е значима ролята и на медиите - да са коректив дали това се случва, или просто административната слепота се връща.
Реклама
Вторият извънредно значим аспект е всеки бизнес да вкара подобен модел, че да продължи да работи без значение от новите провокации. Трябва да сведем нещата до тяхната есенция и в действителност да се разделим с всевъзможни остарели клишета. Какво значи да работиш? Важен е резултатът, а не от кое място полагаш своя труд.

И на трето място, не трябва хората и фирмите да лимитират сами своите лични разбирания - няма непреодолими рецесии, няма нерешими обстановки. Това е въпрос на нрав - когато построиш вътрешно корпоративната си просвета на такава основа - да знаеш къде си и да имаш увереността в личните сили, всичко е решимо. Но това минава през доста добра връзка - вътрешна, с външните сътрудници и държавното управление. Когато тези три фактора са в баланс, всичко ще бъде наред.

В момента на българския пазар има два резултата, които ненапълно ще се сблъскат, само че могат да бъдат овладени и да работят в унисон. От една страна, след прекосяването на следващата коронавирус вълна имаше вълна на оптимизъм от бизнеса, че нещата ще се възстановят. И това се вижда при редица сътрудници, които започнаха да засилват и усилват своите действия. Сега, поради енергийната рецесия и войната, има инфлационен напън, който може да се сблъска с възобновяване на стопанската система. Но аз считам, че това е преодолимо с бързи ограничения от страна на държавното управление и бизнеса, които да доведат до здравословен напредък на българската стопанска система. Всички имаме потребност от това да поощрим потреблението и да засилим вложенията в обществения бранш. Ключовият миг зависи от външния фактор и от това какъв брой дълго ще продължат военните дейности в Украйна и цялото протичащо се безумство. Ако то бъде завършено допустимо най-рано, считам, че имаме добър късмет да реализираме растежа, който беше заложен в държавния бюджет, и даже да реализираме по-добри резултати.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР