ВизиткаЛасло Гуляш е директор на офиса на EIT Digital в

...
Коментари Харесай

Ласло Гуляш, EIT Digital: Активно търсим предприемачи и съинвеститори от България

ВизиткаЛасло Гуляш е шеф на офиса на EIT Digital в Будапеща. Той дава отговор за самодейностите в шест страни, измежду които и България. EIT Digital е цифровото звено на Европейския институт за нововъведения и технологии (EIT), част от Европейския съюз. Целта на института е да сътвори работеща връзка сред просветителната система, рисковия капитал, развития бизнес и младите бизнесмени в съюза, като от време на време има и вложения с непосредствено присъединяване. Преди това Гуляш е работил по разработки с изкуствен интелект. Той е съосновател и на AITIA, една от най-успешните маджарски компании по време на дотком взрива.
Какви са самодейностите на EIT Digital в България и по какъв начин фирмите могат да вземат участие в тях?

- Подобно на останалите страни в Европа, в които работим, главната цел на EIT Digital в България е да подкрепя европейското " цифрово десетилетие " и да дава отговор на обществени, публични и стопански провокации. Това става посредством поддръжка за основаване на софтуерни компании и предприемаческо обучение. Активни сме в " дълбоките технологии " и бизнес нововъведенията, където цифровите технологии играят голяма роля. Тук може да става дума за напълно цифрови предприятия или за бизнеси, които са по-активни на обичайни пазари, само че употребяват и цифрови технологии. Имаме четири хоризонтални посоки и една вертикала: цифрова промишленост, цифрови градове, цифрово опазване на здравето, цифрови финанси и цифрови технологии.

Заедно с сътрудниците ми аз работя за заинтригуваните страни в България: компании, вложители, стартъпи, клъстери и университетски организации. И насърчавам всички да се свържат с нас. Всички начинания на EIT Digital са отворени за България. Най-важното сега е, че. Тя включва две елементи - EIT Digital Innovation Factory, където предлагаме поддръжка за бизнес, просветителни и проучвателен организации. В България търсим сътрудници, които желаят да пуснат на пазара свои надълбоко софтуерни решения. Другата част е EIT Digital Entrepreneurial Academy, която оказва помощ имплементацията на стратегии и курсове за бизнес развиване.

Откакто сме почнали тези стратегии, като резултат бяха основани 15 нови компании, на пазара бяха пуснати 70 продукта или услуги. През акселераторската ни стратегия сме подкрепили 69 пораснали стартъпа (скеълъпа), които са набрали общо 110 млн. евро. По отношение на обучение над 2280 са минали през нашите стратегии от 2011 година насам. Какви компании търси EIT Digital и какво може да им предложи?

- Най-общо казано, нашите сътрудници могат да се включат в паневропейската иновационна екосистема, да основават дружно цифрови артикули и компании и да развиват експерти. Могат също да получат поддръжка при набиране на вложения и да открият интернационалните сътрудници. Добър образец е CheckPoint Cardio, новаторски български скеълъп, който взе участие в EIT Digital Accelerator, а по-късно стана и част от екосистемата и имплементира решението си в редица интернационалните корпорации. Друг сходен случай е SARA, нидерландски стартъп, който усъвършенства грижата в старешки домове и лечебни заведения посредством роботи. Peasypay пък е европейско решение за разплащания посредством биометрични данни и включва сътрудници от Испания, Унгария и Словения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР