ВизиткаИвайло Найденов започва кариерата си през 2004 г. в Крафт

...
ВизиткаИвайло Найденов започва кариерата си през 2004 г. в Крафт
Коментари Харесай

Mondelez и Chipita, или как се слива гигант с регионален лидер

Визитка Ивайло Найденов стартира кариерата си през 2004 година в " Крафт фуудс България " - предходник на " Монделийз България ". Първоначално е шеф " Продажби ", а четири години по-късно - шеф " Маркетинг ". Той е първият българин, който е определен за изпълнителен шеф в 29-годишната история на мултинационалния колос в страната. От март 2015 година е назначен за общоприет управител на Mondelēz за България, Румъния и Източна Адриатика и ръководи 10 пазара. На 3 януари 2022 Mondelēz International ( " Монделийз интернешънъл " ) приключи договорката по придобиването на гръцката Chipita ( " Чипита " ). Ивайло Найденов оглави краткотрайния управнически екип на Chipita, който извърши интеграцията на компанията към Mondelez International. От юли тази година Найденов е вицепрезидент и ръководещ шеф на Mondelēz International за Югоизточна Европа и дава отговор за 12 пазара. КомпаниятаMondelēz International продава допълнително от 150 страни. В портфолиото на корпорацията са световни и локални марки като бисквитите OREO, belVita и LU, шоколадите Cadbury Dairy Milk, Milka и Toblerone, бонбоните Sour Patch Kids, дъвките Halls и Trident. Компанията влиза в Standard and Poor`s 500, NASDAQ 100 и Dow Jones показател за резистентност.Mondelēz International стартира активност в България със закупуването на шоколадовия цех в Своге през 1993 година (тогава от " Крафт фуудс " ), където се създават локалните марки " Морени ", " Своге ", " Сезони ", а също и Cadbury, Milka, Suchard, Lacta и други Бизнесът на Mondelēz в България през днешния ден се съставлява от шест разнообразни сдружения, а в Югоизточна Европа обгръща 12 пазара от района. След обединяването на " Чипита " този район има общ оборот 1 милиарда $ годишно и повече от 2000 чиновници. През януари 2022 година Mondelēz International завърши придобиването на Chipita, а през юли приключи консолидираното на новопридобитата компания. Какво включваше този развой на обединяване?
- Това е много сложен развой. Той стартира с подготовката за консолидиране на системите, които се употребяват от двете компании, да вземем за пример за продажба, логистика и други, минава през културата на тези компании и свършва с цялостното им обединение в една. Системи, просвета, хора, конструкция, процеси - всичко това се взема поради след предварителна оценка, като всички тези системи се тестват по какъв начин работят. При интеграцията на " Чипита " се употребяват системите на " Монделийз ". Но от позиция на бизнес, на пазара в Гърция да вземем за пример възприехме модела на " Чипита ", който преценихме, че е по-работещ за този пазар. Става въпрос за така наречен DSG модел (Direct Store Delivery), при който комерсиалните представители вземат поръчките и на идващия ден доставят продуктите непосредствено в магазина. С други думи - при интеграцията се взима най-хубавото от двете компании в крайния резултат.
Как мина в България този развой?
- В България интеграцията се случи напълно по модела на " Монделийз ". Тук бе общопризнат методът на дистрибуция на " Монделийз " - ние доставяме стоката непосредствено на основни клиенти (търговските вериги) и използваме дистрибутори, с цел да доставяме до останалите обекти от обичайна търговия. С други думи - дистрибуцията е обща за двете сдружения и следва модела на " Монделийз ".
Реклама Обединението обвързвано ли е с понижение на работни места в " Чипита България "?
- В производството запазихме всички работни места. В бизнес организацията на " Монделийз " в България приветствахме редица хора от структурата на " Чипита ", свързани с продажбите, финансите, логистиката, ръководството на човешките запаси и други Имахме промени в дистрибуторските екипи, защото, в случай че в България сме имали 56 дистрибутора на " Чипита ", в този момент работим непосредствено с дистрибуторите на " Монделийз ". Но във връзка с работната ръка, заета във фабриките на " Чипита ", ние продължаваме да наемаме хора и в Румъния, и в България, и в Гърция, защото предлагаме артикули, които са търсени, и това води по повишение на производството.
Каква е сегашната конструкция на компанията в България?
- Не се разграничава изключително от това, което познаваме. Функционалните звена са непокътнати, само че разширени (с новите колеги) поради разширението и на портфолиото с " Чипита " марките. Логистиката е една, маркетингът действа по същия модел, само че с сътрудници, които дават отговор за марките на " Чипита ", като 7 days да вземем за пример. В " Монделийз България " присъединихме относително дребен административен екип - сред 15 и 20 души, които станаха част от комерсиалния ни екип, логистиката, финанси, човешки запаси, само че фабриката резервира своя екип от към 800 чиновници.
Как се отрази интеграцията персонално на вас?
- На 3 януари беше първият ми ден в " Чипита ". Пристигнах в Атина и оглавих краткотрайния управнически екип на " Чипита ", който работи по интеграцията. Моята роля беше да опозная компанията, процесите, да обединя и държа стимулирани чиновниците без значение от измененията, които предстояха. Защото смяна имаше и за хората на " Монделийз ", и за хората на " Чипита " и това е обикновено в един сходен развой. Запознах се с нов модел на работа, нова организационна просвета, процеси. Този интервал не беше елементарен и в персонален, и в професионален аспект, тъй като бе смяна и за мен самия. Изискваха се доста диалози, чуване, съвсем никакво персонално и свободно време. Тогава разбрах, че решението да съм самичък, без фамилията си, в Атина за първите шест месеца и да бъда фокусиран единствено върху работата си е вярно. Много постоянно във всяка интеграция се вижда единствено чисто механически какво се случва, по какъв начин се сливат фирмите, по какъв начин се хармонизират процесите и хората, само че истината е, че това е извънреден миг на водачество, което би трябвало да държи компанията будна без значение от събитията.
Какви компликации срещнахте при консолидираното на двете компании?
- Трудностите идват най-много от другия метод на работа, другия модел на ръководство, процесите и системите и ценностната система на двете компании. " Монделийз " е сложна корпорация, а когато управляваш подобен голям бизнес, е значимо всички процеси да протичат безпрепятствено, с цел да се минимализират проблемите и да се случва бизнесът.
Реклама
Моделът на ръководство на " Чипита " бе много по-различен, с много по-еднолично ръководство и взимане на решения, което много се разграничава от " Монделийз " - оперираща интернационална компания с доста по-матрична конструкция. Разбира се, има и механически компликации, свързани с прибавянето на едно огромно портфолио в системата на " Монделийз ", както и редица проби кое по какъв начин работи и дали ще сработи. Това е развой, който бих споделил, че към момента тече.
Ползвахте ли външни консултантски услуги в процеса на консолидиране?
- Разбира се, това е неизбежно. При сключването на договорката също ползвахме външни консултанти. Интеграцията на " Чипита " в " Монделийз " се преглежда в компанията ни като ролеви модел. Екип от " Монделийз " наблюдаваше по какъв начин се случва интеграцията, какви компликации срещаме, къде имаме достижения, къде има благоприятни условия за усъвършенствания, с цел да може планът по-късно да служи като справочник за бъдещи интеграции на компании от този сан в " Монделийз ".
Колко време продължи процесът на приобщаване?
- Като независим развой - шест месеца. Иначе сред старта и приключването на договорката имахме опция да се приготвяме единствено вътрешно за този развой, защото нямахме достъп до документите и до метода на работа на " Чипита ". Шест месеца е извънредно къс интервал за интеграция от този сан. Обикновено се счита, че интервал от година, година и половина е по-приемлив.
Как наподобява в този момент бизнесът на " Монделийз " в Югоизточна Европа - какъв брой заводи включва, какъв брой огромен е пазарът?
- Пазарът в Югоизточна Европа е с към един милиард $ годишен оборот. След обединяването в този район имаме шест заводи - три в Гърция, две в България, една в Румъния. " Монделийз " има две заводи в района, а след договорката с " Чипита " причисли още четири. Общият брой заводи на " Чипита " - част от договорката, бяха осем, само че особено в Югоизточна Европа новоприсъединените са четири, а заетите на тези пазари са към 2000 души.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР