ВизиткаИнж. Илия Келешев е председател на Браншовата камара по машиностроене

...
ВизиткаИнж. Илия Келешев е председател на Браншовата камара по машиностроене
Коментари Харесай

Инж. Илия Келешев: Няма висока производителност при ниски заплати

Визитка

Инж. Илия Келешев е ръководител на Браншовата камара по машиностроене от учредяването ѝ през 1991 година В камарата членуват към 300 съществени индустриални компании от всички подсектори на машиностроенето, произвеждащи над 70% от машиностроителната продукция на страната. Данните за бранша за първото полугодие демонстрират напредък. Какви са упованията до края на годината?

- Ръстът в производството на машиностроителна продукция през последните години е неоспорим. Нараства броят на заетите като се изключи тези при производството на железни произведения без машини и съоръжение. Най-добре са нещата при производството на части за коли. Появяват се вложители и в други подсектори на машиностроенето. Добри са резултатите и за първото полугодие на 2019 година, с известно понижение през юни.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Чуждестранните вложители, изграждащи производствата си на зелено, идват с обезпечени пазари, произведения и разработки, модерна автоматизация и роботизация, отговарящи в огромна степен на условията на " Индустрия 4.0 ", и са добър образец и подтик за развиване на останалите компании от бранша.

Но не всичко е в розови краски. В момента да вземем за пример една от компаниите затваря неповторими мощности на тежкото машиностроене с оскъдна възможност да проработят в бъдеще. И по-вероятно е, че това става не заради признаците за криза в някои от развитите европейски страни, която се отразява и при нас, а е по-скоро заради сложни аргументи, присъщи на доста от другите основани в предишното производства, премахнати след това.

Как се отразяват в бранша признаците за криза при производството в Европа?

- Българското машиностроене е експортно насочено. Машиностроителна продукция се изнася в страни от всички континенти, само че главен пазар са страните от Европейски Съюз. Настъпването на криза (криза) при тях се отразява и на производството в България. Кризата от 2008 година настъпи у нас през 2009 година, само че признаци за нея компаниите от машиностроенето имаха още през есента на 2008 година В бранша сривът от рецесията беше максимален. Производството понижа с 30%, в обособени компании и два пъти повече. Десет % от компаниите банкрутираха.

Симптоми за криза при производството в Европа има и в този момент. В Германия да вземем за пример 30% от компаниите от тежкото машиностроене още от април са минали на понижено работно време. Не са добре нещата в Италия, има сигнали за понижаване на поръчки от Франция. Да се надяваме, че спадът няма да е както преди 10 години, само че към този момент се усеща и в наши компании. Ръководствата на немалка част от компаниите настояват, че имат задоволително поръчки и не могат да ги изпълнят заради дефицит на фрагменти, само че при други те понижават и се чудят по какъв начин да запазят личния състав си.

Още в края на юли браншовата камара алармира за тази обстановка Министерството на труда и обществената политика и Министерството на финансите с предложение, в случай че нещата продължат и през септември, страната да пристъпи към доплащане към възнагражденията на работещите във компаниите, преминаващи на понижено работно време заради понижаване размера на работа. Държавата един път към този момент направи този жест при започване на 2009 година Ако се допусне да бъдат освободени от работа квалифицирани фрагменти, по-късно те няма от кое място да бъдат открити.

Производството на части за коли е с най-вече вложения, каква е вероятността?

- В браншовата камара членуват редица от водещите производители и организацията прави вероятното да им бъде потребна. Част от тях имат проблеми с личния състав, в това число и с изпълнителския. Возят хората от отдалечени обитаеми места, не всички се отнасят към работата си както би трябвало, има проблеми с квалификацията на фрагментите. На компаниите, произвеждащи елементи за коли, управленията от всички равнища следва да отделят изключително внимание, защото през последните години те дефинират образа на растежа в производството.

Много добре би било Volkswagen да построи цех за коли у нас. Автомобилните колоси непрестанно построяват фабрики в други страни, като преди този момент правят необятни изследвания. У нас нещата сякаш малко се поизкривиха. Много изказвания, оценки и непремерени изявления и в последна смета неизграждането на цех в България като нищо може да охлади интереса на задграничните вложители в бъдеще.

Бизнесът недоволства от високите цени на електрическата енергия. Какви са настроенията във вашия отрасъл?

- От две години бием паника. Периодично се появяват скокове в цената с 200-300%. Нещата буксуват. Министерство на енергетиката твърди, че свободната енергийна борса работи добре, Комисията за енергийно и водно контролиране ревизира сигналите за нарушавания, само че резултат няма. Комисията за защита на конкуренцията не желае да се занимава с обвиняванията за манипулиране на цените на пазара " Ден напред ". Има деформации и при търговете по дълготрайни контракти за електрическа енергия. Цената на електрическата енергия е голословно висока. Не ни чака положително и при осъществяване на желанието на новата председателка на Европейска комисия, че единият от целите й ще бъде околната среда. Това значи още средства за въглеродните излъчвания и така нататък, и така нататък

Разбираме, че цената на електрическата енергия ще нараства. Това са неизбежни процеси, само че не значи, че в мътна вода риба би трябвало да се лови от разнообразни далавераджии. Държавата би трябвало да ги спре. Както показа освободеният при започване на август изпълнителен шеф на НЕК – самият той непрестанно е нападнат от търговци и от по-високи нива да прави уйдурми. Не знаем към този момент какво да вършим. Ръководители на компании са недоволни и от работодателските организации, и от Министерството на енергетиката, и от всички, занимаващи се с казуса. Нищо чудно, в случай че се стигне и до демонстрации пред Министерския съвет.

Мениджъри упорстват да се опростят процедурите за импорт на фрагменти от чужбина. Какви са упованията на компаниите от машиностроенето?

- Секторът надали може да чака решение по тази линия. Квалифицирани и освен квалифицирани фрагменти от Украйна, Молдова непрестанно отпътуват в Полша, Румъния, защото възнагражденията и стандартът на живот са по-високи от тези при нас. Сега даже бежанците от размирните райони не желаят да се заселват в България и гледат на страната ни като на директна. Ако обособени квалифицирани фрагменти за машиностроенето идват от чужбина, те ще бъдат изключения.

Настъпи ли смяна в подготовката на фрагменти от професионалните гимназии и университетите?

- Основният проблем е прочут. Населението на страната годишно се свива. Има дефицит на възпитаници и на кандидат-студенти за образователните заведения. За техническите специалности, които са и задоволително сложни, кандидатстващите са и с невисок триумф от дипломите. Това се отразява и на по-нататъшната успеваемост и подготовка. Университети, филиали и колежи – доста. Проблематиката се дискутира непрестанно. Искам да отбележа единствено някои нови моменти.

За пръв път от години Министерството на образованието и науката (МОН) вкара предпазени специалности. По гледище на браншовата камара преди години в Закона за професионалното обучение и образование тази опция бе планувана, само че оживя едвам преди година. С измененията в Закона за висшето обучение МОН има намерение на студентите от предпазените специалности да заплаща и таксите за образование, и даже стипендии. С други думи - не може да не отчетем като позитивно подхванатото от МОН. Насочено е към подкрепяне подготовката на фрагменти за промишлеността, в това число за машиностроенето. Дано да има резултати.

Не по-маловажно е завършващите фрагменти да не отиват на работа в чужбина, а да остават да работят тук, в България. В тази тенденция е и предлагането на браншовата камара до ръководителите на ведомства и организации, участващи в Националния съвет за тристранно съдействие, както и до министъра на финансите, завършващите предпазени специалности да не заплащат налози и осигуровки в продължение на 5 години, в случай че работят по специалността у нас. Посочили сме и от кое място могат да се намерят средства. Иначе ще продължим да затъваме. В Полша да вземем за пример от началото на това полугодие от заплащането на налог се освобождават всички на възраст до 26 години (ДОД в Полша е 18%).

Нужни са доста старания, в това число от работодателите, за обезпечаването на по-добър банкет в професионалните гимназии и ВУЗ, изключително по най-важните за машиностроенето специалности. МОН е с лимитирани благоприятни условия да реши въпроса с приема. Дори министърът да включи в план-приема доста по-голям брой възпитаници, той не може да ги заведе под строй и да ги запише. Много значими са родителите, управленията на компаниите и професионалните гимназии, имиджът им в обитаемото място, ангажираността на кметовете и така нататък, и така нататък

Средната работна заплата в страната нараства сензитивно, по този начин ли е и в машиностроителния бранш?

- Най-високо е заплащането в София – банкери, застрахователи, непрестанно набъбваща администрация. Непрекъснато пораства заплатата на държавни и общински чиновници, тъй като ни се желае да догонваме Европа, само че усъвършенства ли се тяхната работа?

В производството нещата са други. Производителността на труда, в това число в машиностроенето, е в пъти по-ниска от тази в други европейски страни, а компаниите се конкурират на еднакъв пазар. Но възнагражденията не може да не порастват. Пряка е връзката хонорари – продуктивност. Няма висока продуктивност при ниски заплати.

При съществуващата неизясненост на национално равнище ще се договарят ли размери на минималния застрахователен приход (минималната работна заплата - МРЗ) и какво ще се договаря имаме намерение общото заседание на камарата да одобри целесъобразни съотношения на МРЗ за категории личен състав към МРЗ за страната за изключително значимите за компаниите категории личен състав, които да стимулират заетите да покачват продуктивността си. На едни места новите по-високи размери на МРЗ ще се вкарат още от началото на 2020 година, в други е евентуално да ги задържат до привършване на спада в поръчките заради рецесията в индустриално развитите водещи европейски страни. Сигурно ще има и такива компании, на които управленията ще кажат " стигат и досегашните заплати ", " можем да не ги покачваме ", само че рискът компаниите да преустановят развиването си и да банкрутират след това ще е тяхно решение.

Сивата стопанска система при възнагражденията продължава да е огромна. Не се подхващат ограничения. В закона се планува търсене на наказателна отговорност от ръководителите на компании, плащащи " под масата ", само че не е известно от някого да е потърсена такава. Опитайте в центъра на София да откриете една продавачка (без супермаркети), даже измежду тези, които работят по 12 часа, да се обезпечава за пенсия от работодателя й на повече от размера на МРЗ за страната. Да не приказваме за интернационалните водачи, на които притежателите на компании дружно с евродепутати и министри провеждат демонстрации в Брюксел.

Интервюто взе Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР