ВизиткаГосподин Йовчев заема позицията главен оперативен директор на БТВ медиа

...
ВизиткаГосподин Йовчев заема позицията главен оперативен директор на БТВ медиа
Коментари Харесай

Господин Йовчев: Фокусът на групата bTV е видеосъдържанието и дигиталните платформи

ВизиткаГосподин Йовчев заема позицията основен действен шеф на " БТВ медиа груп " от началото на май 2021 година Той дава отговор директно за областите, свързани с корпоративните връзки, правните въпроси, дистрибуцията на наличие и редица други бизнес действия от стратегическа значимост за медийната група. Йовчев се причислява към компанията през април 2014 година като шеф " Правен отдел ", става член на борда на шефовете и изпълнителен шеф през 2017 година Управител е и на " Радиокомпания Си Джей ", дъщерно сдружение на " БТВ медиа груп ".Господин Йовчев има магистърска степен по " Бизнес администрация " от УНСС и магистър по " Право " от СУ " Св. Климент Охридски ". КомпаниятаВ портфолиото на медийната група влизат каналите bTV, bTV Cinema, bTV Action, bTV Lady, bTV Comedy и Ring. Сред цифровите активи на сдружението са осем уеб страницата, както и цифровата платформа VOYO.BG. " Радиокомпания Си Джей " е дъщерно сдружение на " БТВ медиа груп ", под чиято шапка са радиостанциите Z-Rock, bTV Radio, N Joy, Jazz FM и Classic FM.В края на 2020 година " БТВ медиа груп " беше купена в пакетна договорка от чешкия холдинг PPF, който закупи за 2.1 милиарда $ тогавашния притежател на групата Central European Media Enterprises (CME) с малките екрани в още четири страни - Румъния, Чехия, Словакия и Словения. Телевизионните компании бяха управлявани от някогашния основен изпълнителен шеф на " Нова броудкастинг груп " Дидие Щосел, само че bTV не попадна под неговото ръководство. Единствено медийната група беше отделена в настрана сдружение - CME Bulgaria, което се управлява от чешкия управител Любош Йетмар. В края на 2020 година беше заменен и изпълнителният шеф на bTV Флориан Скала. Неговото място зае чехът Мартин Швехлак с над 25 години опит на медийния пазар в Чехия. В България PPF има и телекома " Йеттел България " (допреди седмици " Теленор България " ).Приходите на " БТВ медиа груп " за 2020 година са 132.3 млн. лева.q или с 9.3% по-малко спрямо година по-рано. Печалбата е 23.8 млн. лева В момента медийната група има общо 514 чиновници, а радиогрупата общо 29 души.
Приходите на групата на " БТВ медиа груп " за 2020 година понижават с 9.3%, което е почти колкото спада на целия пазар на тв реклама за годината. Каква беше тактиката на групата за излизане от рецесията?
Фокус беше опазването на здравето на чиновниците ни. Глобалната пандемия наложи да променим организацията на работа и да преосмислим метода на снимане на продукции. Въведохме програмни промени за да обезпечат отбрана за хората, само че и да отговорят на зрителския интерес, който се пренасочи главно към новинарско наличие. И, несъмнено, с мисъл за резистентност на бизнес интервенциите ни в дълготраен проект. Комбинацията от тези фактори и спадът на рекламния пазар докара до спад в приходите, само че непоклатимост в наличието ни на пазара. Гордея се, че не съкратихме хора. Каквато и да е тактиката, тя няма по какъв начин да се осъществя без мощен и стимулиран екип. Кадрите на bTV са надарени и всеотдайни експерти. Нашите публицисти бяха на първа линия, с цел да предоставим навременна, точна и справедлива информация на обществото. Екипът е в основата на всичко, което отличава bTV на медийния пазар. За нас хората са капитал, а не запас. Какво променихте от позиция на програмното наличие? Реклама Част от развлекателните ни продукции бяха спрени, други бяха отсрочени за сметка на изключителните вести, специфични студия, засилен фокус върху новините към пандемията. На идната година към този момент фокусът ни по-късно се реалокира върху основаване на повече развлекателно наличие, което беше регистрирано като нужда на феновете след първата година на Коронавирус рецесията и насилствената обществена изолираност. Как приключихте финансовата 2021 година и какви са прогнозите ви за тази година?
Финансовата година завършва в края на март. Данните ни демонстрират, че сме постигнали задачите за 2021 година Това се дължи на по-бързото от предстоящо възобновяване на всички стопански браншове, в същото време увеличихме вложенията в наличие, с цел да предложим подобаващ подтекст за марките. Ръстовете на електронната търговия и direct-to-consumer секторите, както и увеличените маркетинг вложения на дребните и междинните бизнеси, доведоха до растеж в приходите ни.

Очакванията ни за тази година са да продължим наклонността за растеж в рекламните доходи както в телевизия, по този начин и в цифровата реклама. Бизнес моделът на медиите да се финансират главно от доходи от реклами ги прави уязвими при рецесии, когато фирмите редуцират маркетинг бюджетите си. Смятате ли, че моделът на финансиране може да се промени и в каква посока?

Всъщност бизнесите, които не стопираха изцяло рекламните си интензивности и не изгубиха връзката със своите консуматори, минаха с по-малко разтърсвания през рецесията. За обичайните медии рекламите ще останат един от главните източници на доходи, а за рекламодателите - един от най-предпочитаните способи за връзка с потребителите.
Реклама
Световните трендове като предлагането на персонализирана реклама по отношение на таргет аудиторията в границите на една линейна тв услуга ще дойдат рано или късно и на нашия пазар. На този стадий обаче е рано да приказваме за това, само че е нещо, което ще даде опция за още по-близък контакт със фена.

Приходите от дистрибуция също заемат значително място, което е в директна връзка с вложенията ни в качествено наличие. Доколко рейтингът и приходите дефинират наличието на малките екрани и до каква степен информираността и построяването на просвета и усет в хората са движещи за бизнес тактиката?

Популярният израз, че " Съдържанието е кралят " за мен значи, че аудиторията е кралят. Съдържанието се основава, продуцира и предлага, тъй че да удовлетвори упованията и желанията на фена.

Пандемията сътвори нови потребителски настройки. Хората търсят повече цифрови прекарвания и повече развлекателно наличие. Нашата телевизионна тактика се основава на верен баланс сред развлечение и сериозна информация. Когато приказваме за комерсиални малките екрани, това е сполучливата формула. За публичните медии е по-различно, те имат законови и програмни условия и функционалност, която допуска повече просветително и обществено съдържане.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Медиа и реклама 2 Икономика 3 Интервю 1 Медиа и реклама 2 Икономика 3 Енергетика 1 Медиа и реклама 2 Транспорт 3 Градове Реклама
От предходната година насам увеличихме вложенията в развлекателно наличие, като тактиката ни се базира на постигането на верен микс сред традиция и обновяване. Пример за такива артикули са " Стани богат " и Survivor. " Ергенът " е нов реалити формат и за доста къс интервал се трансформира в различим артикул. В праймтайм лансираме нов български сериал - " Мен не ме мислете ", който продължава традицията на bTV да влага в локално наличие. Развиваме интензивно и радиостанциите, които са част от групата. Къде е мястото на публицистиката при толкоз доста развлекателно наличие?
Качествената публицистика и журналистика продължава да бъде главен фокус на bTV Media Group. Гордеем се, че по време на пандемия, по време на война и към този момент поредна година комплицирана политическа конюнктура в страната новините и настоящите излъчвания на bTV не престават да бъдат желан източник на информация за обществото ни. Ако рекламодателите търсят повече развлекателно наличие, това значи ли по-малко доходи от публицистично такова?
Не вършим такова разделяне. Разглеждаме малкия екран като повсеместен артикул, като генератор на наличие, ориентирано към феновете. Техните потребности дефинират наличието. Когато споделяме, че публицистичната политика на малките екрани е самостоятелна, в действителност имаме поради, че е подвластна от феновете. Правилният баланс на наличието би трябвало да удовлетворява както потребността от осведоменост, сдържаност и познание, по този начин и потребността от развлечение.
Фотограф: Надежда Чипева
Какви са проектите ви за медийното ви портфолио? От него липсват печатни медии, мислили ли сте в тази посока?
Бюлетин Маркетинг и реклама
Получавайте най-важното и забавно от маркетинга: вести, рекламни акции, разгласи за работа
Вашият email Записване
Реклама
Фокусът и тактиката ни за бъдещето е върху висококачественото видеосъдържание. Инвестираме в цифрово наличие и развиване на онлайн платформи. Плановете ни включват основаване на два нови уеб страницата. Единият ще бъде с бизнес, стопански вести и с експертни мнения от сферата на финанси, кредитиране, фондови и стокови тържища. Другият ще бъде уебсайт със спортно наличие. Видео подкастите са формат, който притегля аудиторията и носи отличен резултат. Инвестираме в артикули, които носят прекарване на потребителите като цифрови епизоди, 360° студия и интеграция на виртуална действителност (AR).

От началото на месец април групата прибавя към рекламното си портфолио и два нови тематични канала - Wness TV и Salt & Pepper. Инвестираме сериозен запас в софтуерното обновяване на платформата VOYO. И през идващите две години срещите от УЕФА Шампионска лига, Лига Европа, Суперкупата на УЕФА и Лига на конференциите ще се излъчват по bTV Action, RING и на VOYO.BG. В края на 2020 година bTV Media Group стана част от групата на PPF. На мениджърско равнище какви бяха провокациите при построяването на синергия с новия притежател?

От чисто мениджърска позиция моето обръщение към хората е, че всяка смяна е евентуална опция. Повишените вложения на групата в наличие и въвеждането на нови формати е доказателство за тази опция.

Доверието е в основата, а това е развой, който не стартира, когато смяната се реализира, а още в началната фаза на основаване на екипа. Екипът, доверявайки се както на своя водач, по този начин и между тях, намира своята мотивация и верния път да се приспособява към смяната и да я превърнe в актив. Не дълго откакто пристигна новият притежател, стана мениджърска смяна на най-високо равнище. Ладислав Бартоничек пое ръководството на холдинга PPF след трагичната гибел на притежателя Петр Келнер. Имаше ли отражение върху модела на ръководство на bTV Media Group?
PPF е постоянна група с построена конструкция и наличие на 25 пазара и макар голямата горест групата много бързо съумя да се приспособява, тъй че да не се отрази върху продължаването на естествените бизнес интервенции. Това е дълъг развой на работа, на създаване на структури, образуване на водачи, които да са в положение във всеки един миг да покрият празнота, в случай че такава възникне. На какъв принцип групата на bTV работи с медиите от останалите пазари, благосъстоятелност на PPF? Имате ли общи планове, споделяте ли наличие, публицисти?
Има обмяна на опит, хрумвания, концепции и практики. Аудиториите са разнообразни, в някои от териториите развлекателното наличие е водещо, а тук новинарското наличие е доста търсено. Понякога опитвам с сполучливо наложили се модели в други страни.

Обменяме новинарско наличие. Сега да вземем за пример имаме непрекъснат сътрудник в Брюксел за идното чешко председателство на Европейския съюз и екипите на всички пазари могат да разчитат на източник на терен. Екип на bTV Новините беше в Киев в първите дни на войната и подаваше информация до всички медии в групата. Като какъв управител бихте се определили, вярвате повече в хоризонталното или във отвесното ръководство на екипи?
Подходът ми е ориентиран към хората. Каквато и тактика да има една организация, тя не може да се осъществя без мощен екип. Медийната среда е характерна и не всеки може да вирее добре в изискванията на такава динамичност. За мен като управител постоянно екипът е в основата на всичко. Приемам себе си като член на екипа без значение от ролята, която извършвам в него. Кое е предизвикването, с което сте се сблъскали в кариерата си и сте преодолели? Най-голямото предизвикателство в моя кариерен път беше решението от телеком бизнеса да мина към медийната промишленост. Трябваше да се предизвикам професионално, да натрупам експертиза, да надградя в нова сфера и да трансформира част от методите си и разбиранията си за бизнес средата. Това беше трогателен развой, който ми даде доста уроци. Помогна ли ви образованието в кариерния път, или практическият опит е най-хубавият преподавател?
Образованието, съчетано с доста старания и трупане на опит, е характерният микс, който ми е оказал помощ да се развъртвам. Не е допустимо едното без другото. Всяка кариера съставлява едно непрекъснато учене. На другите работни места съм попадал на доста мениджъри, които са имали предпочитание да ме развиват, да влагат в мен и да ме учат.
Q&A Трябва ли фирмите да заемат позиции по публично значими или политически въпроси?Компаниите са сложени в подтекста на съвремието си. Не може да се отделиш и да се разграничиш от протичащото се към теб. Както от гледна точна на медиите, по този начин и за всеки различен бизнес, потребителят е този, който задава дневния ред. Невъзможно е която и да било компания да се разграничи от дневния ред на потребителите, за които основава своите артикули или услуги.Имате ли образец, който следвате на мениджърско равнище?Има доста хора, на които се удивлявам и са ми дали ноу-хау. Голяма част от тях не са световноизвестни мениджъри, само че са такива, които са ми дали скъпи уроци - професионални и персонални. Искам да мога да изучавам, да вземам най-хубавото от тези хора и да го комбинирам с това, което аз съставлявам като персона, с цел да мога да нося своята характерност.Как разпускате отвън работата си? Имате ли занимания?Трудно намирам салдото сред работа и свободно време. Докато телефонът е до мен, е съвсем невероятно да се отделя от работата, само че това, което върша, ми носи задоволство. Въпреки това се пробвам да намирам време за персонални занимания и време за околните си хора. Опитвам се да спортувам, което оказва помощ с изключение на за физическото, само че и за психическото здраве. Обичам и да пътувам.Коя беше последната книга, която прочетохте?Сега чета " Дюн ". Наскоро препрочетох The Five Dysfunctions of a Team на Патрик Ленчони.
Интервюто взе Сирма Пенкова
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Сирма Пенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР