ВизиткаЕлена Маринова е съосновател и президент на българската софтуерна компания

...
ВизиткаЕлена Маринова е съосновател и президент на българската софтуерна компания
Коментари Харесай

Елена Маринова: "Мусала Софт" става част от голяма структура с борсово бъдеще

ВизиткаЕлена Маринова е съосновател и президент на българската софтуерна компания " Мусала Софт ". Начело на компанията е от самото ѝ начало през 2000 година Има магистърска степен по стратегически мениджмънт към Софийския университет. Маринова е един от първите и съществени гласове на IT промишлеността в България, като в разнообразни интервали е била член на борда на шефовете на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и Българската асоциация по осведомителни технологии (БАИТ).Компанията " Мусала Софт " е учредена през 2000 година, като създава разнообразни софтуерни решения по поръчка., а при започване на ноември Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) утвърди договорката. Компанията бе благосъстоятелност на Елена Маринова, Делян Лилов, Станислав Овчаров (с по 30%) и Ангел Денчев (10%). За 2021 година приходите на компанията са 46.3 млн. лева, което я прави. Към средата на 2022 година заетите са 450 единствено в България. Фирмата има офис и в Северна Македония, както и отдалечени чиновници, с които цифрата на наетите става над 500. Каква е историята на договорката с Aricoma?
- Интерес към придобиване на " Мусала Софт " има още от първите години на основаването на компанията. Може би още на втората или третата получихме оферта, което за нас беше огромна изненада. В идващите 20 години ползата се покачваше, цената също. Това не е изненадващо, в случай че вземем поради растежа на компанията. В един миг се събраха серия условия, поради които структурирахме процеса, наехме консултанти, които да ни оказват помощ.

С Aricoma нещата се случиха относително бързо, само че преди този момент бяхме разгледали куп предложения от фондове за частен капитал, от огромни мултинационални компании, от IT групи. Спряхме се на Aricoma, тъй като тя съгласно нас събира най-хубавото от стратегическия и финансовия вложител. Защо? Защото стратегическите вложители схващат бизнеса и не гледат единствено числата - това е казусът и с Aricoma. Същевременно зад Aricoma стои KKCG, която е група с 9 милиарда евро капитал. Също по този начин самата Aricoma сега е в развой на структуриране като група, посредством нови придобивания. За нас е предизвикателство - да участваме в построяването на нещо огромно, а не да се претопим в огромна корпоративна конструкция.
Реклама Каква е серията от условия, довели до по-структуриран развой?
- Много сбит интерес, цялостна наклонност на пазара към консолидация, както и стремежът да бъдем в действителност световна компания. Освен това знаехме какво и по какъв начин би трябвало да създадем в идващите десетина години, с цел да реализираме нещо, което или към този момент е, или след няколко години ще бъде Aricoma. В случая ние прескачаме стъпки и влизаме в по-голяма игра. Това е предизвикателство даже в персонален проект - в последна сметка не всичко е пари, има го и удоволствието да се впуснеш в нещо ново.
Вие сте една от фирмите, които над 20 години не позволиха външен вложител и цялата компания бе благосъстоятелност на хора, които работят и оперативно в нея. Как преминахте на равнище притежатели към концепцията за продажба на стратегически вложител?
- Ключовото е, че ние оставаме мениджъри и съсобственици в по-голямата група. Другото преимущество е, че най-малко в идващите няколко години продължаваме да сме оперативно самостоятелни - можем да развиваме бизнеса по този начин, както сме правили до момента, или да търсим синергии в границите на групата на Aricoma. Ние ще тръгнем по втория път, само че значимото е, че имаме гъвкавостта. Гъвкавостта да можеш да избереш времето, в което да направиш избрана стъпка, е разкош.
За вас като управител трансформира ли се нещо по ръководството на компанията?
- Влизаме в среда с по-големи благоприятни условия. Изграждането на по-голяма, световна конструкция, с разнообразни местоположения, потребителска база, процеси и всичко останало, както и спокойствието за по-големи вложения сигурно трансформира мащаба и капацитета.
Тези вложения в каква тенденция биха били?
- Тепърва приключваме договорката. Ще се срещнем детайлно с всички останали компании и мениджъри в Aricoma. Но насоката ни сигурно ще бъде към напредък - повече клиенти, повече хора, мощно позициониране в границите на групата.
Реклама Какви биха били предпочитаните услуги и вертикали във връзка с растежа и разширението?
- Областите си остават същите, те са толкоз огромни и търсени, че няма потребност да прибавяме нещо кой знае какво към тях. По-скоро уголемение: в облака, в огромни данни и изкуствен интелект, в интернет на нещата (IoT), в умни домове, умни коли. Индустриите, в които сме мощни, също ще бъдат развити: IT, банки, финанси, телеком, коли... Това, което бихме добавили и към този момент има направени първи стъпки, са IoT решения в опазването на здравето. Географски мощни за " Мусала Софт " са Западна Европа и Съединени американски щати, с към този момент сложено начало на развиване и в Близкия изток. В момента Германия ни е водеща, развиваме също Англия, скандинавските страни. Съединени американски щати сами по себе си са пазар, който може да се уголемява теоретично до безконечност.
Какво ще се случи с марката на компанията? За момента той остава, само че в бъдеще?
- Това са диалози, които ще водим едвам след затварянето на договорката. Разбира се, в дълготраен проект търсим построяването на обща интегрирана конструкция. Как тъкмо ще се нареждат обособените детайли и марки също следва да се оформи. Нямаме напън или краен период, което, както споделих, е разкош.
Автор: Цветелина Белутова Какво виждате да се трансформира и какво остава същото на IT пазара на труда?
- Недостигът на хора остава същият. Проблемът ще продължи да съществува освен тук, само че и по целия свят. Недостигът по-скоро се ускорява и няма панацея, нито дълготрайно, нито краткосрочно, макар напъните и на държавни управления, и на компании, и на браншови организации. Пак - освен в България, само че и на всички места.

Това, което е ново, е постковид обстановката за работа отвред. Тя продължава да води до все по-сериозно оживление на хора - освен физически, а и виртуално. Теоретично опцията да работиш отвред съществуваше и преди, само че в този момент е доста по-застъпена. Аз самата бях доста консервативно настроена по отношение на работата от у дома и смятах, а значително и към момента считам, че е напълно друго хората да се събират онлайн. Динамиката е друга, обменът на хрумвания е доста по-интензивен. Но преминахме в режим, в който хората работят отдалечено, и това остана и ще се резервира като процедура.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР