ВизиткаДоц. д-р Александър Оскар завежда очната клиника на Александровска болница

...
ВизиткаДоц. д-р Александър Оскар завежда очната клиника на Александровска болница
Коментари Харесай

Доц. д-р Александър Оскар: Децата отключват късогледство от злоупотреба с мобилни устройства

ВизиткаДоц. доктор Александър Оскар завежда очната клиника на Александровска болница и Катедрата по офталмология на Медицинския университет - София. Той има 96 изявления (в реномирани списания в България и по света, от които 14 са в импактфакторни издания) и близо 100 цитирания в интернационалните издания. Основните му области на теоретичен интерес включват невроофталмология и детска офталмология. Специализирал е в Съединени американски щати и Израел.Д-р Оскар е ръководител на Организацията на евреите в България " Шалом " и е прочут със своята дейна социална активност, в това число и против езика на омразата и дискриминирането в българското общество. Той е в основата на самодейността " Направи положително " за безвъзмездни очни прегледи на деца от цялата страна.През 2021 година доцент Оскар е отличен от президента на Република България с държавен медал за цивилен заслуги за важен принос за развиване на гражданското общество и одобряване на демократичните полезности. През 2020 година е почетен с най-високото отличие на Българския лекарски съюз " Лекар на годината ".В състезанието на " Капитал " за нововъведения и положителни практики в здравния бранш за 2021 година екипът на доктор Оскар взе участие с три плана. Един от тях е за основаване на национална скринингова стратегия за диагностика на ретинопатията на недоносеността, с която да се обзет всички недоносени деца в страната.
Какво съставлява ретинопатията на недоносеността, доктор Оскар? Ретината, която е изнесена част от човешкия мозък, е доста сензитивна на недостиг на кръвоснабдяване. Когато не е добре кръвоснабдена (исхемична), тя отделя фактори, които подтикват неоваскуларизация, или формиране на нови кръвоносни съдове, само че те не са действителни кръвоносни съдове. Те стартират да се разрастват, да пълзят из ретината и с времето могат да доведат до нейното отлепване и оттова до трайна и необратима загуба на зрение.

Ретинопатията на недоносените имат 5 стадия на протичане, като третият изисква своевременна интервенция и лазерна терапия, в противоположен случай прогресира, а пета степен води до тотално отлепване на ретината. Тези деца остават безусловно слепи за цялостен живот. Представете си едно бебе да бъде обречено на това съвсем директно след раждането си.

Гениалният Стиви Уондър е кьорав вследствие на ретинопатия, откакто е роден недоносен. Тогава медицината не е имала опциите, които имаме през днешния ден. Съвременната медицина разрешава недоносените деца освен да оцеляват, само че и да имат естествен живот, като непрестанно се снижава възрастта за това. Когато аз следвах медицина, се считаше, че в случай че бебето е родено с тегло под 1000 грама или преди 28 седмица, това е аборт. Днес консултирахме три деца, родени през 24-25 седмица, а рано сутринта направихме лазерна интервенция в кувьоза на друго недоносено дете, чиято майка е 14-годишна, а самото дете е родено в 25-ата седмица. Колкото по-незряло е едно дете, толкоз по-висок е рискът за ретинопатия, изключително сериозен е той за децата, които са родени преди 32-ра седмица или с тегло под 1500 грама.
Реклама
В тези случаи се ползва лазерна терапия, чиято цел е да се предотврати отлепването на ретината. А в какво се състои вашият план за народен скрининг? Опитваме се да създадем система за скрининг на новородените в цялата страна. Използвам случая да споделя, че Александровска болница ще получи един неповторим уред с помощта на самодейността " Българската Коледа " за скрининг на недоносени деца и той ще ни разреши да изследваме както нашите деца, по този начин и всички деца от страната, където сътрудниците имат усложнения. Поели сме ангажимент и сме основали организация с сътрудниците педиатри децата, които са в по-критично положение, да идват в София, под наблюдаване, в случай че вероятно имат потребност от лекуване. Практикуваме това с няколко лечебни заведения в страната.

В България почти 10% от децата се раждат прибързано. От тях към 2% са тези, които се раждат преди 32-ра седмица и са изключително предразположени към развиване на ретинопатия. По наши данни годишно към 300 деца в България действително се нуждаят от скрининг и надлежно - от лекуване. Същественото е да не се изпусне моментът. Все още сред 1 и 2 деца месечно ослепяват от това, че не са били гледани и лекувани в точния момент. Какво значи в точния момент, какъв брой време след раждането почти? Зависи по кое време е родено детето. Ако детето е родено в 24-25 седмица, първият обзор вършим нормално през 29-30 седмица. След това през 2 седмици - до 4 седмици след хипотетичния термин на детето, тъй като тогава приключва изцяло кръвоснабдяването на ретината. Ако се изпусне този интервал, в случай че детето пристигна на 3-ия или 4-ия месец след раждането, когато ретината към този момент е отлепена, нищо не можем да създадем. За страдание има такива случаи. През тази година излезе монографията ви за диабетната ретинопатия, какво съставлява тя?

Диабетната ретинопатия най-често протича без признаци, няма никакви недоволства досега, в който настъпват съществени затруднения. Затова диабетиците наложително би трябвало да се съветват с очен експерт най-малко един път на 6 месеца. Включително и да се създадат профилирани проучвания, с цел да се реши дали няма исхемични зони в ретината, които постановат лазерна обработка. Разполагаме със модерно лекуване, което разрешава изцяло стопиране на диабетната ретинопатия.

Много хора не знаят, че имат диабет, и схващат това посредством очните си недоволства. Важното е всеки най-малко един път годишно да прави обзор, който да включва и проучвания на кръвна захар.
Реклама
Диабетът е световна пандемия, 11% от популацията има нарушаване във въглехидратната обмяна, т.е. предиабет или развъртян диабет. Може би в България са процентно повече заради нездравословния метод на живот - застояването, некачествената храна.

Монографията подчертава на нашия опит и наблюдения върху пациентите със захарен диабет и какви очни прояви могат да имат, да вземем за пример доста честата поява на така наречен ечемици, инфектиране на жлезите в клепачите. Идват възрастни пациенти с ечемици и по този начин разбираме, че имат захарен диабет да вземем за пример. Честите инфекции, в това число на предния очен сегмент, увреда на един от черепно-мозъчните нерви, исхемичната оптикопатия, т.е. засягане на зрителния нерв, и така нататък Това е един необятен набор от затруднения, които се развиват въз основата на компрометираното кръвообращение и кръвоснабдяване на зрителната система. Как се отразява върху детското зрение актуалният метод на живот, обвързван с по-малко придвижване, стоене пред тв приемника и компютъра? Допреди 20-30 години ние прекарвахме по-голямата част от деня на открито. Сега трендът е друг. Особено през последните 2 години, поради пандемията, подрастващите деца прекарват главната част от деня пред компютрите. Това извънредно натоварва зрителната система и доста деца стартират да демонстрират белези на късогледство. Промените са функционални, само че с времето те водят до развиване на същинско късогледство. Какво значи функционални? Обратими. Например развива се конвулсия на един мускул в окото, който е виновен за аклиматизацията (т.е. способността да виждаме ясно наоколо и надалеч). Когато гледаме надалече, мускулът се отпуска, като гледаме наоколо - мускулът се свива. Само че децата гледат доста дълго време на доста по-близо, мускулът по този начин се е свил, че не може да се отпусне, и родителите водят децата на обзор, тъй като не виждат добре далеко. Ние слагаме капки, които да провиснал този мускул, и децата стартират да виждат. В началото този развой е обратим, само че с времето се развиват необратими промени и децата развиват трайно късогледство.

От март до юни т.г. анализирахме една група от 160 деца с късогледство на възраст от 6 до 16 години. Само в границите на 3 месеца при съвсем 95% от тях установихме нарастване на късогледството, което варира от 0.5 до 2.5 диоптъра.

Като цяло късогледството стартира да се развива най-често сред 7- и 9-годишна възраст при децата, които са фамилно обременени. Първата година се развива най-бързо, след това последователно се забавя и по-късно най-често стопира да прогресира. В най-хубавия случай късогледството може да се задържи, без да нараства, по тази причина, един път поставени, очила за късогледство няма по какъв начин да бъдат свалени. За разлика от далекогледството, което е особено за децата от раждането до 7-годишна възраст - когато то е в избрани граници, е естествена част от съзряването на зрителната система. Това далекогледство понижава и към този момент на 7-годишна възраст, когато пристигна време за учебно заведение, е обикновено да имат до 1-1.5 диоптър далекогледство. Но откриваме, че от ден на ден деца развиват късогледство, което бързо прогресира. Това е обвързвано със актуалния метод на живот и с неприятната хигиена на зрителна работа.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Строителство и парцели 2 Технологии 3 Банки и финанси 1 Технологии 2 Енергетика 3 Технологии 1 Технологии 2 Строителство и парцели 3 Банки и финанси Реклама
Това значи, че не се съблюдава нужната отдалеченост за близка работа от 35 см. Децата взимат телефон или таблет и го доближават на 15 см пред очите си, което натоварва извънредно доста акомодативния уред, а това може да докара в това число и до кривогледство. Имаме значително случаи, в които децата отключват кривогледство заради злоупотребата с мобилни цифрови устройства, които гледат доста наоколо. Когато гледаме отдалеко, очите са успоредни. Като гледаме от близко, очите се събират и заради напрежението върху акомодативния уред едното око се отклонява във вътрешността и по този начин се отключва кривогледство. Затова е добре децата да заобикалят мобилните устройства - телефони и таблети, изключително телефона, тъй като децата имат къси ръчички и гледат пред очите. Стационарният компютър е доста по-удачен, в сравнение с цифровите устройства.

Също по този начин не се съблюдава правилото да се чете при добра осветеност, а когато четем при неприятна осветеност, ние автоматизирано приближаваме обекта на четене, с цел да виждаме по-ясно.

Не се вършат почивки. Дори и в този момент, в такава онлайн среда, децата би трябвало да си изработят навика на всеки 20 минути да гледат по 1-2 минути през прозореца надалече, с цел да си отпочине акомодативният уред. Следващият проблем идва оттова, че когато гледаме в екраните, ние фиксираме и потискаме мигателния инстикт. Ние не го осъзнаваме, само че всекидневно човек мига сред 12 и 15 пъти в минута. При всяко намигване овлажняваме очите. Когато се взираме в екрана, ние мигаме до 2-3 пъти в минута. Окото стартира да изсъхва и това в допълнение натоварва зрителната система. При децата доста постоянно стартира да се демонстрира с постоянно намигване, тъй като окото е сухо и по този метод подсъзнателно те желаят да компенсират това.

Другото, което предлагам, е да се компенсира недостига на витамин D. Витамин D е извънредно значим - както за костно-мускулната система, по тази причина го даваме на бебетата до 1-2-годишна възраст, по този начин и за имунната система и това в последните 2 години е изключително настоящо, обвързвано с COVID-19. Оказа се, че витамин D е извънредно значим и във връзка с късогледството. Дефицитът на витамин D се асоциира с прогресията на късогледството. В нашата клиника работим взаимно с лабораторията на проф. Свинаров, а през последните 2 години сме анализирали над 200 деца с късогледство, при 90% от тях установихме сериозен недостиг на витамин D. Затова предлагаме през есенно-зимния сезон, от 1 - 15 септември до 1 май, когато няма нужния контакт на слънцето с кожата, да се приема витамин D като хранителна добавка, най-лесно под формата на капки - по 1 капка за всеки 10 кг телесна маса. Витамин D се синтезира при нужната експозиция на кожата към слънцето, смята се, че 30 минути дневно експозиция на ръцете и краката са задоволителни, с цел да синтезираме нужното количество. Но той не може да се складира в организма, както други витамини, той се синтезира и всеки ден би трябвало да се основава отначало. И заради тази причина хората развиват недостиг, изключително през зимните месеци.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Аз също одобрявам витамин D. А има ли разлика сред четенето от екран и четенето от книга? Книгата също би трябвало да се държи на нужното разстояние, при нея също важат разпоредбите, че на всеки 20-30 минути би трябвало окото да почива и да се гледа далеко, другояче се получава същото. Например, честотата на късогледството измежду ортодоксалните евреи е извънредно висока, тъй като те четат книги от заран до вечер. Също по този начин има и чисто генетични фактори - 75-80% от популацията на Сингапур са късогледи. Каква е ранната симптоматика за късогледството, за която родителите би трябвало да внимават? Децата стартират да присвиват очите, да примигват. Могат да получават главоболие - доста постоянно главоболието е водещият и първичен признак. Също и бягането на окото - едното око стартира да бяга на открито и посредством това откриваме, че детето има късогледство. Като поправяме късогледството, стопираме и кривенето на очите. На какъв интервал би трябвало да се вършат очни прегледи в детска възраст? Кога да е първият обзор?

Препоръчваме първият обзор да е на 6-месечна възраст, даже и родителите да нямат недоволство. Ние разполагаме със модерна инсталация, която ни разрешава да изследваме пречупвателната мощ на очите, т.е. диоптрите, дали детето има кривогледство, или няма, дали има различен проблем, който изисква навреме лекуване. Ако всичко е наред на 6-месечна възраст, идващият целесъобразен обзор е на три години и половина - когато детето към този момент стартира да дава отговор какво вижда. Ако тогава всичко е наред, идващият обзор е в предучилищна възраст. След това всяка година преди започване на учебно заведение, в случай че детето няма проблем, до 12-годишна възраст. Това е интервалът на съзряване на зрителната система. Детето не се ражда със зрението на възрастния. Зрението се развива.

Ако има някакъв проблем, който попречва естественото развиване на зрителната система, да вземем за пример детето има потребност от очила, само че не носи очила, то не развива зрението си. И защото детето не знае какво е обикновено да вижда, то не се и оплаква. Много постоянно родителите водят децата си за профилактичен обзор в първи клас и с смут схващат, че едното око е мързеливо. Детето не се е оплаквало, тъй като гледа с двете очи. А сме имали и куриозни случаи, при които детето е споделило с родителите си, че като си затвори едното око, не вижда с другото, и родителите са му споделили, ами не го затваряй тогава, гледай си с двете очи. И чак на прегледа схващат, че детето има диоптър на едното око, което е налагало носене на очила. За страдание, в случай че се откри този проблем на 7-8-годишна възраст, имаме доста малко време да излекуваме така наречен мързеливо око.

А в действителност мързеливото око е подло, тъй като постоянно няма никакви външни прояви. Причините за появяването му може да се разнообразни. Ако детето има да вземем за пример на едното око далекогледство от 3-4 диоптъра, а на другото око 1-2 диоптъра, то компенсира с окото, което е с по-малко далекогледство, и последователно стопира да вижда с едното око. Друга причина за развиване на мързеливо око е кривогледството. В детска възраст до 7-годишна възраст най-често очите кривят във вътрешността. И защото мозъкът не може да възприема два облика по едно и също време, потиска облика на окото, което криви. И с времето то стопира да възприема.

Мързеливото око е несъмнено най-честият проблем - към 5% от общата популация. Това значи, че от 100 деца 5 имат мързеливо око. През последните 10 години сме създали сходни проучвания на над 30 000 деца в предучилищна и ранноучилищна възраст в София, София-област и най-вече в Западна България, в това число в Северозападна България. На над 1000 деца сме дарили очила, тъй като родителите нямат опция. Говорите за благотворителната самодейност? Това е една самодейност, която стартирахме в границите на Организацията на евреите в България, а по-късно към нея се включиха и Александровска болница и още доста неправителствени организации, в това число и една огромна верига оптики, които в последните няколко години ни дават очилата, които даряваме на децата в неравностойно състояние. През последната година ние направихме един огромен план, обединихме напъните си - Българското офталмологично сдружение, Българският лекарски съюз, Организацията на евреите в България " Шалом " със съдействието на " Байер - България ", които оборудваха един рейс с инсталация и обиколихме 42 обитаеми места. За 1 година прегледахме над 5000 деца и възрастни по места. А в този момент направихме и самобитно продължение, защото от Асоциацията на диабетно болните ни помолиха да прегледаме особено пациенти със захарен диабет. Бих желала да ви попитам какво се случва в Александровска болница, защото вашето име беше забъркано последно към инспекция на здравната каса? През последните дни станах обект на една демонизираща, очерняща акция, в която бях упрекнат, че съм източил здравната каса. Това звучи смешно. Първо, тъй като, с цел да източиш здравната каса, ти би трябвало да получаваш пари от здравната каса. Аз непосредствено със здравната каса нямам връзки. Аз работя в Александровска болница и ДКЦ " Александровска " като доктор.

Това са офанзиви против мен и хората, които поддържаха моя апел да спасим Александровска болница, тъй като преди 6 месеца финансовото положение на болничното заведение беше сериозно поради метода, по който беше ръководена. Сега смяната е забележима и от резултатите - единствено за третото тримесечие, във времето, в което влезе новото управление, то съумя да стопи финансовата загуба за тримесечието на практика до нула, което не се е случвало от години.

Проблемът при мен породи, когато открих, че действително болничното заведение не се ръководи по отношение на законите и разпоредбите. Аз като представител на страната в съвета на шефовете бях виновен да спазвам спазването на закона, в това число и условието, че един път на 3 месеца би трябвало да се привиква съвещание на съвета по надлежния ред. Близо 1 година не е имало съвещание, като обяснението беше COVID-19 и така нататък Но бях шокиран, когато през април бях приканен да подпиша 14 протокола от действително непроведени съвещания, без към тях да са препоръчани каквито и да било съпътстващи материали, само че пък в които се съдържаха решения за изразходването близо на 30 млн. лв.. Например съгласно един от тези протоколи съветът на шефовете се е събрал на 29 декември и е приел отчет на заместник-директора за систематизиране на 2 182 000 лв. - без да излиза наяве защо. На 29 декември аз не бях в София. Заявих, че няма по какъв начин да подпиша такива протоколи. Още тогава стартира доста злонамерена и дискредитираща акция - че съм клеветник, клеветник, упорит, желал съм да ставам шеф, политик, народен представител, какво ли не. А в последна сметка аз само желая да работя в естествена болница. Имаше сага и с встъпването на новото управление, което беше саботирано. Това, което доста ме разочарова, е, че Александровска болница е платила близо 50 хиляди лева на един уебсайт за подправени вести, който е трябвало да популяризира позитивни вести за предходното управление и да дискредитира актуалното, в това число и мен. Платено е с парите на болничното заведение, които ние сме изработили, в миг, в който няма пари за медиците, за храна и за консумативи.

Така или другояче, сега болничното заведение има управление, което знае, може и работи по отношение на разпоредбите, тъй като да си шеф на болница и да си доктор и учител са радикално разнообразни неща. Директорът е управител. Предлагали са ми да бъда шеф и постоянно съм отказвал, тъй като не считам, че ще бъда сполучлив. Аз съм доктор и отстранявам времето си да церя. Това ми доставя наслаждение. Аз съм учител, практикувам социална работа, само че няма да съм същият, в случай че съм шеф на болничното заведение и управител. Виждам какво прави актуалният шеф - заран от 7.30 до 7.30 вечерта стои на бюрото, чете договорите, проучва всяко деяние. Не може човек да се ангажира да бъде шеф на една от най-големите лечебни заведения единствено като купа, която си закичва на ревера, а да не се интересува какво се случва в нея.

Интервюто взе Мирела Веселинова
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Мирела Веселинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР