ВизиткаБорис Костадинов е зам.-директор Софтуерни интеграции в Информационно обслужване АД.

...
ВизиткаБорис Костадинов е зам.-директор Софтуерни интеграции в Информационно обслужване АД.
Коментари Харесай

Крайната цел е пълната дигитализация на медицинската информация за всеки пациент

ВизиткаБорис Костадинов е зам.-директор " Софтуерни интеграции " в " Информационно обслужване " АД. Има над 15 години опит в областта на осведомителните технологии, като по-голямата част е в основаване на цялостни софтуерни решения за огромни клиенти във финансовия бранш в Азия, Африка, Централна Америка и Европа. Преди да се причисли към екипа на " Информационно обслужване " е работил в продължение на 10 години по обществено значими планове за дигитализирането на така наречен " финансово приобщаване " - основаване на благоприятни условия за равнопоставен достъп до финансови услуги за физически лица и компании в разрастващите се страни по целия свят. Една от главните цели в неговата работа е основаване на софтуерни решения, които да усъвършенстват живота и опциите на хората.Борис Костадинов ще бъде един от лекторите на първото издание на. Събитието ще се организира на 17 май в София и ще може да бъде проследено онлайн в залата или онлайн. Запази своето място От години българските пациенти чакат да не би трябвало да вървят с папки с хартии и да носят проучванията, епикризите, персоналните си амбулаторни карти и предписания. Ще се случи ли това?
С въвеждането на Националната здравноинформационна система (НЗИС) на национално равнище крайната цел на плана е цялостната цифровизация на здравната информация за всеки пациент. Колкото повече участници в екосистемата на опазването на здравето (става въпрос за медицински практики, лаборатории, лечебни заведения и др.) се интегрират към НЗИС и изпращат постоянно и съзнателно информация към системата, толкоз по-пълна и подробна ще бъде информацията за пациента там. Съответно с последователното попълване на е-резултати, е-прегледи, е-хоспитализации и е-рецепти в НЗИС потребността да се носят хартиени папки ще намалее и след това ще изчезне изцяло. Тук е мястото на пациентите да стартират да изискват от медицинските лица своевременното и правилно въвеждане на тяхната информация в НЗИС, защото в последна сметка те имат най-голяма изгода от това.
Съхранява ли се в НЗИС информацията за здравното положение на пациентите и какви записи има там сега?
- Една от дилемите на НЗИС е да бъде централизирано вместилище за унифицирана здравна информация за всички ползватели на здравни услуги в България. В тази връзка системата фактически би трябвало да съхранява историческа и настояща информация за здравното положение на пациентите под формата на електронни здравни записи, подписани от здравно лице. Разбира се, тази информация би трябвало да бъде подадена от съответното здравно лице по софтуерен път. Към момента в НЗИС има функционалност за предпазване и работа със записи от вид е-рецепта, е-имунизация, е-направление за проучвания, е-резултати и е-преглед.
Как планирате да ги разширите и какви благоприятни условия ще дава системата?
- До края на 2022 в НЗИС ще има добавена функционалност за предпазване и работа със записи от вид е-направление (всички вариации), е-хоспитализация плюс прилежащи документи, в това число е-епикриза, както и набор от по-малки документи като електронни здравни записи за вписване и следене на заболяване, за докладване на алергия или нетърпимост, за кръводарявания и така нататък В допълнение, планираме да разтеглим доста е-прегледите в частта " Детско и майчино опазване на здравето " за да подпомогнем младите фамилии и техните лекари при обмисляне на постоянните прегледи, проучванията към тях, следене на бременността, раждането и израстването на децата. Трябва да отбележим, че НЗИС е жива система и нейният напредък и постоянно възстановяване не може и не трябва да стопират.
Реклама Какви ще бъдат изгодите от събирането на данните на едно място и тяхната досегаемост за лекарите и пациентите?
- Събирането на валидирани медицински данни, които са в уеднаквен и типов формат, е от голяма изгода за пациентите и от забележителна помощ за техните лекуващи лекари. Когато пациентът отиде на доктор с несъмнено недоволство, тя или той чака да получи допустимо най-качествено обслужване. Пациентите обаче вървят при разнообразни лекари и в разнообразни медицински заведения, които на процедура не обменят информация между тях.

В момента лекарите са лимитирани откъм достъп до цялостна здравна информация за пациента и би трябвало да разчитат на постоянно непълни папки с хартия, стеснен набор от исторически данни от личната им осведомителна система, както и на спомените на пациента или техни близки. Съвкупността от по този начин събраната информация постоянно води до непълна или даже подвеждаща картина за здравословното положение на пациента, което от своя страна въздейства отрицателно на точността на диагнозата и на успеваемостта на изписаното лекуване.

Чрез НЗИС всеки лекуващ доктор ще има опция да прегледа цялостната здравна информация на своите пациенти и по този метод да усъвършенства доста диагностиката и лекуването им. В допълнение, въз основата на събраната историческа информация лекарят ще има опция да възнамерява и предпише съответна профилактика и наблюдаване на здравословното положение на всеки пациент.
Кой и по какъв метод ще има достъп до данните на пациента?
- Достъп до данните на пациента постоянно има, несъмнено, самият пациент. Родители и законни настойници ще имат достъп до данните на своите деца до навършването на пълноправие. Също по този начин обмисляме механизъм за даване на достъп до досието на трети лица при категорично предпочитание от страна на пациента (примерно възрастни хора на техните деца, помощници или болногледачи). Данните се показват под формата на здравно е-досие, което може да бъде налично през уеб- и/или мобилно приложения след автентикация със сигурен механизъм. Към момента това се реализира с КЕП, само че до края на 2022 година ще бъдат предоставени и други способи.
Реклама
За лекарите е планувано профилирано уеб приложение (различно от пациентското), наречено " Пациентски е-лист ", което да дава достъп до е-досиетата на пациентите на съответния доктор. Предвидено е персоналните лекари да имат достъп по дифолт към е-досиетата на своите пациенти, а лекуващи лекари да имат опция да заявят достъп, който да бъде утвърден от пациента за избран (опционален) период. Също по този начин е очакван и механизъм за незабавен достъп до е-досието, когато пациентът не е в положение да даде подобен.
Защитена ли е информацията за здравните данни на всеки пациент и по какъв метод?
- Данните на пациентите са предпазени в дата център с най-високо равнище на сигурност, като там са приложени всички нужни механизми за надзор на достъпа, предпазване на данните и обезпечаване на непрестанен канал за достъп на авторизирани консуматори. Идентификацията на всеки консуматор на НЗИС се валидира посредством КЕП.

Достъпът до всеки електронен здравен запис, без значение от канала, се записва в одитен лог под формата на събитие в НЗИС и този лист от събития е наличен за обзор от пациентите когато и да е в тяхното е-досие. В събитието е видно кой тъкмо електронен запис е бил наличен, от кого, по кое време и на какво съображение. Ако пациентът забележи непозволен достъп към досието си, той следва да заяви неотложно на съответните управляващи. За задачата е очакван елементарен механизъм в самите приложения за достъп до е-досието.
Какво ще съставлява приложението за е-досие на пациента, каква информация ще бъде налична в него и по какъв начин ще се употребява?
- Пациентите ще разполагат с две приложения за достъп до тяхното е-досие - уеб и мобилно за Android и iOS. В тях здравната информация е показана по класифициран метод, понятен за общоприетия консуматор без здравно обучение. Предвидени са и разнообразни функционалности за улеснение на пациента като увещание за приключване на е-документи, увещание за банкет на медикаменти, автоматизирани вести за основан нов здравен запис, както и доста други. Цялата здравна информация за пациента, която се намира в НЗИС, ще бъде забележима под някаква форма в приложенията за е-досие, като в този момент е налична и на.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Пловдив 3 Войната в Украйна 1 Енергетика 2 Градове 3 Войната в Украйна 1 Енергетика 2 Войната в Украйна 3 Войната в Украйна Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Здравеопазване
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР