Визитка Алекс Харви ръководи екипите, работещи в сферата на Advanced

...
Коментари Харесай

Алекс Харви, Ocado Technology: Пандемията утвърди бизнес модела ни

Визитка Алекс Харви управлява екипите, работещи в областта на Advanced Robotics, Machine Learning и Simulation в Ocado Technology, софтуерна компания в областта на онлайн супермаркетите. Той е един от основателите на Ocado Smart Platform`s (OSP), платформата за ръководство на наличностите, физическата операция и превоза на стоките, включваща технологии за автоматизация на всички равнища в процеса. Преди да се причисли към Ocado през 2010 година, Алекс е работил върху построяването на мониторинг системи за отбрана в действително време за клиенти, като Rolls Royce и Кралския флот. В момента Харви дава отговор за изследователската активност, създаването и поддръжката на системи като роботския захват и самостоятелните мобилни системи. Ocado Technology има офис и в България. Как повлия пандемията на бизнеса на Ocado и усили ли нуждата от автоматизация?
Пандемията утвърди бизнес модела на Ocado и форсира дейностите, по които по този начин или другояче към този момент работехме. Ocado към този момент не е единствено търговски бранд. Онлайн супермаркетът на Ocado означи голям растеж вследствие на пандемията. Ключовото звено на компанията, Ocado Technology, което дава автоматизираната платформа за електронна търговия и логистика от край до завършек на интернационалните търговци, също означи голям растеж. Възможността за скоростно включване и изключване на огромен потенциал и високата акуратност, която нашите системи обезпечават, скоростното осъществяване на поръчките и дребното боклуци, го вършат единственият ефикасен автоматизиран модел по време на пандемията. Много други търговци на дребно също са забелязали забележителен растеж по време на пандемията, само че нормално растежът е пристигнал с доста високи спомагателни разноски и заради това не се е трансформирал в действителна облага. Ocado върви по този път през последните 20 години, създава и усъвършенства системи за автоматизация от край до край, с цел да подсигурява, че може да предложи платформата си за търговия на хранителни артикули по стопански преференциален метод. Маржовете на облага при продажбата на хранителни артикули са ужасяващо дребни. Когато хората влизат в магазините, те правят по-голямата част от работата. Страхотното нещо в супермаркетите преди пандемията беше, че клиентите вършеха всичко - клиентът идва до магазина, той минава през стелажите, взима нещата и самичък ги носи до касата. В наши дни имаме и каси за самообслужване, с които клиентът самичък маркира стоките си, качва ги в колата и си ги носи у дома. В Ocado сме създали системи, които ни разрешават да осъществим целия развой, от пакетирането до доставката, без спомагателни разноски за клиента. Очевидно е какъв брой потребно бе това по време на пандемията. Така че, да, пандемията несъмнено валидира потребността за платформата, която построяваме към този момент 20 години.
Имаше ли миг за Ocado, когато не можехте да се справите с търсенето, провокирано от пандемията?
За системите на Ocado Retail (супермаркетите - бел. ред.) нямаше никакви софтуерни ограничавания, платформата смогна да отговори на натиска. В рамките на нашия модел, предлагаме и осъществяване на онлайн поръчки в магазина, тъй като когато се случи рецесия като пандемията, не е допустимо да изградим автоматизация за една нощ, тези уреди лишават няколко месеца, с цел да се конфигурират. Благодарение на симулации и изчерпателен разбор на всички данни, които получаваме от всеки обособен клиент, успяхме да увеличим оптимално доставките си на храна. Преконфигурирахме дейностите си, с цел да се оправим със забележителния растеж в търсенето. Също по този начин поставихме предел на избрани артикули, като да вземем за пример на тоалетната хартия, което бе забавен проблем при започване на пандемията.
Какво съставляват цифровите близнаци, които Оcado Technology създава и на какъв принцип работят?
Инвестираме в цифрови близнаци общо взето откогато започнахме да влагаме в автоматизация. Преди 20 години Ocado купи автоматизация от трета страна, за която бъро се оказа, че не може да се оправи с мащаба. Много бързо осъзнахме, че би трябвало да можем сами да подсигуряваме качеството на храната чак до вратата на клиентите. Единственият метод да знаем в какъв мащаб да работим е посредством моделиране и симулации. Изградихме цялостна екосистема, един виртуален свят. Разработихме програмен продукт, който подражава на клиентите ни. Можем да предскажем мащаба на консумация - тестваме системата посредством софтуера, разбираме по какъв начин наподобява допустимо най-натовареният ден и по този начин можем да преконфигурираме хардуера си, с цел да подхожда на търсенето и променливите. Самият програмен продукт е толкоз комплициран, че имаме хиляди параметри, които можем да тестваме. Предоставяме платформата и поемаме всички опасности - предлагаме изцяло ръководена услуга, създаваме точната настройка за всеки склад по отношение на потребностите му и търсенето. Вземаме данни от физическия свят и ги синхронизираме с цифровия близнак, след което ги пускаме да работят редом и откриваме по какъв начин можем да усъвършенстваме същинския хардуер.
Работят ли съперниците на Ocado с цифрови близнаци?
Не бих могъл да зная сигурно, само че не мисля, че някой би могъл да създаде комплицираната технология, която имаме на този стадий. Разполагаме с огромни автоматизирани хранилища, както и с по-малки, които обезпечават скоростни доставки. Всичко се ръководи посредством интегрирана верига за доставки, която се поддържа посредством симулации и разбор на данни. Другите търговци на пазара също употребяват симулации, само че никой няма платформа, гарантираща осъществяване от край до край. Всеки продукт от инвентара, който влиза в нашия склад, се наблюдава когато и да е. Това не може да се подсигурява в магазините и постоянно информацията за наличия не е актуализирана.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР