Визитка: Адвокат Свилена Димитрова е втори мандат председател на Българската

...
Визитка: Адвокат Свилена Димитрова е втори мандат председател на Българската
Коментари Харесай

Адв. Свилена Димитрова: Здравеопазването трябва да е в центъра на политическия дневен ред

Визитка: Адвокат Свилена Димитрова е втори мандат ръководител на Българската болнична асоциация с над 22 години опит в корпоративното право и договарянията, а последните 12 години специализира и здравно право. От 2015 година до 2019 година адв. Димитрова е заместник-председател на ББА, а през 2018 година е ръководител на ЦСМ при Софийския областен съд и Софийския градски съд. Член е на европейските правни мрежи ULN и GEMME. Госпожо Димитрова, коронавирус пандемията в острата си фаза е зад тила ни, само че по какъв начин бихте определили това, което донесе 2022 година на бранш опазване на здравето?
През 2021 година си говорихме за два огромни казуса - дефицита и физическото безсилие на медицинските експерти и финансовите провокации за лечебните заведения. Ускоряващата се инфлация през цялата година утежни в допълнение обстановката. Болниците не спираха да молят за обезщетения за растящите разноски и за адаптиране на бюджетa за опазване на здравето към двуцифрената инфлация. Оценките на разнообразни икономисти демонстрират, че като цяло разноските за опазване на здравето през 2023 година би трябвало да бъдат увеличени поради високата инфлация и бавния стопански напредък. За момента не е ясно докога през 2023 година ще се работи с бюджета за 2022 година, а поради инфлацията това на процедура значи, че проблемите ще се усилват. Надяваме се на ръководство, което да може да преобърне тези прогнози и да сложи опазването на здравето и пациентите в центъра на политическия дневен ред.
От Българската болнична асоциация опитахте да дадете рецепта за промяна на болничния бранш. Какво успяхте да постигнете?
Накратко трансформацията, от която се нуждае болничният бранш в България, е обвързвана със незабавна потребност от обособяване на по-справедлива част от Брутният вътрешен продукт на България за здравето на популацията и тактика за справяне с рецесията с фрагментите в опазването на здравето. Това, което успяхме да създадем, е изработването на Мениджърски болничен консилиум с помощта на съдействието сред Българската болнична асоциация и всички останали сдружения на общински, регионални, академични и частни лечебни заведения. Болниците, членове на всички сдружения, бяха част от изследване за определяне на настройките им за развиване на мощна и устойчива болнична помощ, а техните представители взеха присъединяване във формулирането на оферти за промени в здравния бранш. В допълнение, документът е входиран в отрасловите институции с готовност всички заинтригувани страни да работят дружно за смяна в опазването на здравето и със блян за повишение качеството на болничната услуга и удовлетвореността на пациентите. Наясно сме, несъмнено, че с цел да се случат мечтаните промени, би трябвало да има устойчиво ръководство на страната, дълготрайна визия и ясно приоритизиране на бранша.
Кои въпреки всичко са тези промени, които съгласно вас би трябвало да се осъществят при съществуване на воля и подобаващи условия?
В интерес на истината някои от главните ни цели в кратковременен проект нямат потребност от финансови средства, с цел да бъдат осъществени, като да вземем за пример присъединяване на лечебните заведения във взимането на решения, които са значими за бранша, което е основно за реализиране на устойчиви резултати. Сред другите цели, които е значимо да бъдат осъществени, са повишение на удовлетвореността на пациентите и предложение на качествени здравни услуги, проект за справяне с неналичието на фрагменти, тактика за продължаващо лекуване, развиване и използване на еднодневната хирургия в България, увеличение на доверието към здравните експерти и здравната просвета на популацията. Център на всички тези цели би трябвало да бъде спокойствието на пациентите, че могат да изберат и да се лекуват качествено и по европейски.
Реклама Какви нови опасности за опазването на здравето би трябвало да имаме поради през 2023 година?
На първо място стои въпросът какъв брой средства ще бъдат заделени за опазване на здравето, тъй като единствено това може да подсигурява качеството и достъпа до лекуване на хората. Ако продължим както до момента, някои мениджъри на лечебни заведения ще би трябвало да взимат в действителност сложни решения. Не би трябвало да се изключва риск от в допълнение повишение на цените на медикаментите. Не можем изцяло да изключим и опцията да се появи нова изключителна обстановка, за която да не сме готови. И се връщаме още веднъж първоначално, когато споделих, че решението се крие в това опазването на здравето да се преглежда като главен приоритет на страната.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Здравеопазване
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР