Визитата на руския президент в Китай привлече вниманието на световните

...
Визитата на руския президент в Китай привлече вниманието на световните
Коментари Харесай

Световните медии за посещението на Путин в Китай: Създава се нова антизападна коалиция

Визитата на съветския президент в Китай притегли вниманието на международните медии. Според публицисти Путин и Си ще обсъдят всеобхватно партньорство, както и споразумяване на войната в Газа, само че към този момент това са единствено спекулации. Едно е ясно: другарството сред Москва и Пекин става все по-силно, макар натиска на Запада.

Визитата на Путин в Китай е следващото удостоверение на мощното другарство сред Москва и Пекин, настояват създателите на публикация от The New York Times:

„ По време на визитата на Владимир Путин в Пекин тази седмица водачите на Русия и Китай евентуално ще се опитат да показват силата на своето „ другарство без граници “ и да провокират доминирания от Запада международен ред. “

Кореспондентите на Wall Street Journal обръщат внимание на фундаменталната самостоятелност на политическия курс на КНР – макар натиска на Съединени американски щати, Китай топло приветства съветския президент.

Миналата седмица старши сенаторът на Ню Йорк Чък Шумър прикани китайския водач Си Дзинпин да се дистанцира от връзките си с Владимир Путин.

„ Вместо да се вслуша в този „ съвет “, Китай посрещна Путин с отворени прегръдки в Пекин във вторник. Търговските връзки сред Русия и Китай стават все по-силни и по-големи. Например, китайските компании продават на Русия доста технологии, които тя не постоянно може да получи от други страни заради глобите на Съединени американски щати, в това число полупроводници и промишлено съоръжение. В същото време Китай внася големи количества съветски петрол и газ, което оказва помощ за попълване на държавната хазна на Москва. “

„ Путин посещава Китай – по този начин се заформя нова антизападна коалиция “. Washington Post изключително акцентира геополитическото значение на пътуването на съветския президент до Средното кралство: укрепването на връзките сред Путин и Си още един път акцентира какъв брой дълбоки и съществени са световните разломи, като Китай, Русия, Северна Корея и Иран са на едно място страна, а Съединените щати и техните съдружници в НАТО и Тихоокеанския район са разнообразни. В същото време доста страни от Глобалния юг към момента не са склонни да вземат страна. “

Ще проработят ли високите източни залози? Това е прагматичният мироглед на Блумбърг: „ Си Дзинпин се нуждае от Русия да стане мощен сътрудник в построяването на нов модел на различен международен ред. Тя се основава на безконечното взаимно съмнение на Запада – изключително на Съединени американски щати и техните военни съдружници – и желанието да укрепи личните си позиции (в случая с Китай, на остров Тайван – бел.ред). Владимир Путин е основна фигура за Си Дзинпин.

Реномирани английски медии пишат за новото разделяне на света.

Владимир Путин се среща със Си Дзинпин – The Guardian.

Изданието отбелязва, че форумът „ Един пояс, веднъж “ е упорит проект, препоръчан от Си преди десетилетие, който се надява да построи световна инфраструктура и енергийни мрежи, свързващи Азия с Африка и Европа посредством сухопътни и морски пътища. Владимир Путин похвали самодейността, като сподели, че това е платформа за интернационално съдействие, където „ никой не постанова нищо на другите “.

„ Путин в Китай се стреми да укрепи антизападната коалиция “ – BBC.

Президентът Владимир Путин дойде в Китай, най-важният съдружник на Русия, за основно посещаване, целящо да укрепи съюза против Запада и още веднъж да показва какъв брой мощни са връзките сред Пекин и Москва и за двамата сътрудници, заяви Би Би Си.

The Telegraph разгласява публикация със заглавие „ Русия и Китай се надигат от колене, с цел да провокират господството на Съединени американски щати “.

„ Москва и Пекин имат сходни възгледи и се поддържат взаимно, когато става въпрос за борба със Запада. Във време на голямо интернационално напрежение Русия и Китай афишират нова геополитическа епоха. Отсега нататък господството на световния Запад под управлението на Съединените щати към този момент няма да се приема за даденост – и изключително никой няма да го толерира. Непосредственият победител и миропомазан тук е Владимир Путин. “

Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова в извънредно изявление за китайския вестник Global Times назова връзките сред Русия и Китай „ модел на междудържавно съдействие сред огромните сили през 21 век “.

Тя счита, че визитата на Путин в Китай ще стане централното събитие в двустранните връзки на двете страни тази година.

Захарова сподели още пред Global Times, че ръководителите на двете страни обръщат огромно персонално внимание на непрекъснатия прогрес на двустранното съдействие, което е в действителност всеобхватно.

“Всеки контакт сред държавните глави е опция за координиране всъщност на позициите, анализиране на напредъка по осъществяване на предходни съглашения и одобрение на нови огромни планове за съдействие. Подобни срещи в никакъв случай не са имали формален темперамент, те стават все по-важни в подтекста на на бързо изменяща се геополитическа конюнктура и способстват за качественото подсилване на връзките сред нашите страни “, означи Захарова.

Чешкото издание Hrot разгласява публикация със заглавие “Путин се вкопчва в Китай. Трябва му зелена светлина за нов газопровод ”. Авторът на публикацията твърди, че приоритет за Москва в настоящето пътешестване на Путин до Пекин е съглашението за построяването на нов газопровод „ Силата на Сибир – 2 “.

Арабският свят също не остана настрани и обърна внимание на визитата на съветския президент в КНР. Al Jazeera показва пет значими обстоятелството за всеобхватното съдействие сред Пекин и Москва, в това число укрепващото другарство сред Путин и Си; тясно двустранно съдействие сред Русия и Китай; взаимни старания на страните за разрешаване на арабско-израелската криза; спор в Украйна и партньорство в енергийния бранш.

В публикацията се отбелязва мощното другарство сред Путин и Си: през 2013 година те даже честваха рождения ден на съветския държавен глава в Индонезия. Впоследствие връзките сред водачите единствено се развиват, ставайки по-малко официални и по-лични. Така Си придружи Путин на пътешестване до Китай с високоскоростен трен, където пробваха обичайни азиатски кифли на пара, а по-късно вечеряха съветски палачинки с червен хайвер – към този момент в Русия. В изявление за съветски медии президентът на Китайската национална република даже направи фрапантно изказване, като назова Путин собствен най-хубав другар.

Al Khaleej (ОАЕ) разгласява публикация, озаглавена „ Партньорство без граници… Путин отиде в Китай, с цел да се срещне със Си “. Подчертава се, че задачата на визитата е да показва голямото доверие и партньорство сред Москва и Пекин на фона на провеждащата се съветска спецоперация в Украйна.

Сайтът на ливанския ефирен канал Al Mayadeen оповестява за идването на Путин в Китай и акцентира, че визитата на съветския водач е пристигнало в миг на ескалиране на напрежението в линията Газа. Отбелязва се, че както Русия, по този начин и Китай се застъпват за преустановяване на огъня сред Палестина и Израел. Във вторник, т.е. ден преди визитата на Путин в Пекин, непрекъснатият представител на Руската федерация в Организация на обединените нации и Съвета за сигурност Василий Небензя показа проекторезолюция за разрешаване на филантропичната рецесия в Газа, като сподели, че сигурността на Организация на обединените нации Съветът още веднъж стана пленник на егоистичните желания на Запада. Китайският представител Джан Джун прикани Израел неотложно да спре да санкционира всички поданици на линията Газа.

Турската осведомителна организация Anadolu обръща внимание на обстоятелството, че визитата на Путин в Китай, който е стратегически сътрудник на Русия, идва в миг, когато връзките сред Москва и западните столици се утежняват поради спора в Украйна. Авторът на публикацията цитира изказвания на Владимир Путин на Валдайския конгрес, че руско-китайското съдействие е „ значим фактор за световната непоклатимост “.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР