Визитата на президента Володимир Зеленски е много важна. Мислите ли,

...
Визитата на президента Володимир Зеленски е много важна. Мислите ли,
Коментари Харесай

Мария Габриел: България трябва да говори в един глас за подкрепа на Украйна

Визитата на президента Володимир Зеленски е доста значима. Мислите ли, че не ни наблюдават в Европейски Съюз в действителност за това по какъв начин във вътрешнополитически проект имаме унисон с външната си политика? Аз съм сигурна, че това са значими моменти, които не остават незабелязани. Това сподели министърът на външните работи Мария Габриел в предаването „ 120 минути " по бТВ.

България би трябвало да е сътрудник, който не се оправдава, а задава посока и води със себе си обстоятелства, акцентира тя.

България би трябвало да приказва в един глас за поддръжка на Украйна, добави Мария Габриел.

Тя изясни, че украинският президент е пристигнал у нас по покана на държавното управление, тъй като от изпълнителната власт зависи каква помощ ще бъде оказана на страната.

„ Трябва доста ясно да го кажем, че е значимо България да изпраща сигнал, че може да приказва в един глас по този начин, както го вършат Народното събрание, изпълнителната и президентската институция, и ето това на мен би ми се желало да се случва по-често. Като приказваме в един глас и тогава няма да си задаваме въпрос кой кого е поканил, а ще си приказваме за интереса на страната, за позиционирането на България като деен член на Европейския съюз и НАТО, като това да преобърнем визията на доста, освен в Европа, само че и света, че България може да бъде равносилен сътрудник ", съобщи още вицепремиерът.

Помощта, която ще изпратим на украинците, ще бъде избрана след разбор от генералния щаб и няма да заплаши националната сигурност, акцентира външният министър.

„ Може да ни бъдат поискани неща, само че ще има спазен явен принцип. Ще се работи съгласно това какво имаме и най-много сигурността на страната и боеспособността на българската войска. Така че това, което следва - да бъде направена разбор, да се види по какъв начин ще бъде отговорено на настояванията на украинската страна. Да запазим водещия принцип - да не заплашва сигурността на страната ", изясни министърът на външните работи.

На срещата във Вилнюс Украйна няма да бъде призната за член на НАТО, само че ще седне наедно с останалите членки на една маса, сподели още Габриел и посочи, че у нас ще стартира осведомителна акция на тематика алианса.

Министерство на външните работи започва осведомителна акция за това какъв брой е значимо да разбираме участието си в НАТО. „ Ние оказваме основно въздействие за метода, по който проблемите биват решавани. България има опит, има експертиза, която ще бъде споделена и потребна за всички съдружници. Трябва да създадем по този начин, че участието ни в НАТО да бъде интензивно и да демонстрира на останалите ни съдружници, че сме предвидим сътрудник, на който може да се има доверие ", акцентира Мария Габриел.

Темата „ Миграция " е общоевропейско предизвикателство и е добре да бъдем дейни по нея, съобщи вицепремиерът. „ По този метод България може да убеди всички в Европейски Съюз, че участието в „ Шенген " не може да бъде обвързано с каквито и да било спомагателни критерии. Време е България яда приключи своята европейска интеграция в тази си част, която е началният развой, и най-сетне да съумее доста по-задълбочено да се включи в избран вид диспути ", съобщи още Мария Габриел.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР