Визитата на китайския президент Си Дзинпин в Москва е продължение

...
Визитата на китайския президент Си Дзинпин в Москва е продължение
Коментари Харесай

Шефът на НАТО: Има доказателства, че Русия е искала смъртносни оръжия от Китай

Визитата на китайския президент Си Дзинпин в Москва е продължение на общ модел на доближаване на Русия и Китай, какъвто видяхме директно преди началото на войната. Това сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при представянето в Брюксел на годишния отчет на алианса за предходната година. Той съобщи, че в случай че се следва китайския кротичък проект, това би означавало просто спорът в Украйна да се замрази.

В проекта на Китай има и положителни моменти – нуклеарната сигурност, отбрана на цивилните, териториалната целокупност, суверенитета и независимостта на Украйна, уточни Столтенберг, представен от БНР.

„ Примирие, при което не се зачита териториалната целокупност и суверенитета на Украйна, може просто да се окаже средство за заледяване на войната и да разреши на Русия да се прегрупира и да нападне още веднъж. Това няма да бъде обективен и резистентен мир, а единствено ще помогне на Русия да задържи териториите, които е окупирала нелегално “, акцентира шефът на НАТО.

По думите му нямало доказателства, че Китай доставя смъртоносни оръжия на Русия, само че имало доказателства, че „ тя е желала това и въпросът се е разглеждал в Китай “. Столтенберг изрази убеденост, че Швеция ще стане член на НАТО, въпреки че не може да уточни точната датата за това:

„ Най-важното нещо е Финландия и Швеция да станат пълноправни членки на НАТО бързо, даже и да не се причислят по едно и също време. И аз ще продължа да работя интензивно, с цел да има гаранции, че Швеция ще стане пълновръстен член допустимо най-бързо, тъй като присъединението на двете страни ще ги направи по-сигурни, нашият алианс по-силен и ще покаже, че вратите на НАТО остават отворени “, уточни той.

Според него Турция е подготвена да ратифицира отчета за присъединение на Финландия преди изборите през май. Унгарският парламент ще гласоподава отчета за страната идната седмица.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР