Вивиен Лий, една от най-добрите актриси на всички времена, е

...
Вивиен Лий, една от най-добрите актриси на всички времена, е
Коментари Харесай

Вивиен Лий и Лорънс Оливие: Тъжната истина зад една от най-големите любови на 20 век

Вивиен Лий, една от най-хубавите актриси на всички времена, е родена на 5 ноември 1907 година в индийския град Дарджилинг.

Тя печели два " Оскар " -а за функциите на представители на висшата класа от американския юг, Скарлет О'Хара във филма  " Отнесени от вихъра "  и Бланш Дюбоа във филма  " Трамвай, наименуван блян ". Тя също по този начин беше плодовита театрална актриса, постоянно играеше със брачна половинка си Лорънс Оливие, който режисира няколко от нейните пиеси.

Вивиен Лий често си мислеше, че не я одобряват на съществено поради хубостта ѝ, само че най-голямата ѝ пречка се оказа нежното ѝ здраве. Тъй като страда от биполярно разстройство през целия си живот, тя завоюва репутацията на сложен човек, от което страда и кариерата ѝ. Тя е в допълнение отслабена от туберкулоза, която тя получава в средата на четиридесетте си години.

Любовта на живота ѝ Лорънс Оливие е номиниран 10 пъти за " Оскар " в категориите за актьорско майсторство и получава три златни статуетки през 1949 година за кино лентата " Хамлет ". Тогава печели " Оскар " за основна мъжка роля, постановка и най-хубав филм. Две БАФТА, пет " Еми " и три " Златни глобуса " са единствено дребна част от останалите награди, които той завоюва през богатата си кариера.

Въпреки че отбелязва златния век на Холивуд с кино функции, първата му обич е театърът. Именно пристрастеността му към театъра притегля колежката му Вивиен Лий.

През 1935 година Вивиен получава роля в пиесата " Маската на добродетелта ". Благодарение на огромния триумф на пиесата и похвалите на критиците за нейната игра, ръководителите на холивудските кино студия се заинтересуваха от младата и обещаваща актриса. След едно от представленията Оливие се приближава до нея, с цел да я поздрави за ослепително изпълнената роля.  „ Това е мъжът, за който ще се омъжа “, споделя Вивиен на приятелката си.

Нямаше да е необичайно, в случай че тогава Оливие не беше женен за актрисата Джил Езмънд, а тя беше омъжена за Хърбърт Лий Холман.

Британският юрист не обичал театъра и не подкрепял усилията ѝ да успее като театрална актриса, което била една от главните аргументи Вивиен да не е щастлива в този брак.

Година след срещата Оливие и Вивиен получават главните функции във кино лентата " Огън над Англия ". Те започват да прекарват време дружно на и отвън снимачната площадка и скоро другарството им се превръща в загадка връзка.

" Не можах да се сдържа, когато стана дума за Вивиен. Мразех се, че изневерявах на Джил, само че ѝ бях изневерявал и преди и това беше друго. Не беше просто сласт. Това беше обич, която не желаех ", споделя Оливие.

През 1939 година артистът стартира работа по филмовата акомодация на книгата " Ураганните височини " и оставя Вивиен в Англия. Студиото ѝ предлага поддържаща роля в същия филм, което актрисата приема тежко, защото считала, че би трябвало да получи основната женска роля.

Разочарованието скоро е сменено от благополучие за роля в различен филм, който в последна сметка ще я изстреля измежду най-големите кино звезди на всички времена.

От момента, в който вижда изпълнението ѝ в " Огън над Англия ", продуцентът Дейвид Селзник я вижда като евентуален претендент за ролята на Скарлет О'Хара в " Отнесени от вихъра ". Той беседва с повече от 1400 непотвърдени актриси и в последна сметка избира 31 за тестови фотоси. Сред тях беше Вивиен, която също била предложена на сътрудниците от Лорънс Оливие.

Основната борба за ролята била между Вивиен и Полет Годард и Селзник в последна сметка избира Вивиен. За ролята на Рет Бътлър Селзник желае единствено един артист – Кларк Гейбъл. След дълги договаряния с конкурентното студио MGM, което в никакъв случай не е давало актьорите си на други студия, той съумява да реализира съглашение и най-сетне да получи Гейбъл.
Бурен брак и персонални нещастия
Снимките не вървят безпрепятствено. Вивиен има репутация на актриса с сложен темперамент, само че тогава никой не знаел, че държанието ѝ не е в  резултат от разглезеност и неприятен темперамент, а от биполярно разстройство, което тогава към момента не е прието като заболяване.

Вивиен се страхувала, че филмът ще се провали и ще унищожи кариерата ѝ, и споделя паниките си с Оливие, на който постоянно написа писма. Актьорът я насърчава с отговорите си, цялостни със препоръки и мнозина считат, че точно с помощта на неговата поддръжка тя е издържала тежките фотоси.

Ролята на Скарлет О'Хара в последна сметка ѝ донесе невиждан триумф и " Оскар " в категорията за най-добра актриса в основна роля. Междувременно Вивиен и Оливие подават молби за бракоразвод и запазват връзката си в загадка, до момента в който публично не се развеждат със съпрузите си. Те се женят малко по-късно, на 31 август 1940 година в Санта Барбара.

Те продължават да работят дружно, вършат няколко кино лентата и инвестират десетки хиляди долари от личните си доходи в постановката на пиесата " Ромео и Жулиета " на Бродуей. Медиите обаче не пожелават да им простят тогавашната скандална невярност, което се отрази и на публиката, тъй че пиесата се проваля гръмко поради отрицателни трудове.

През 1943 година двойката взема решение да се върне в Англия, а през 1944 година пътуват до Северна Африка, с цел да посетят английските военни елементи.

След завръщането си от Африка Вивиен е диагностицирана с туберкулоза. Тя прекарва няколко седмици в болничното заведение. Въпреки че лекарите я съветвали да спре за известно време кариерата си, с цел да се възвърне оптимално добре, тя не ги послушала и се върнала към пристрастеността си.

По време на фотосите на кино лентата " Цезар и Клеопатра " през 1945 година схваща, че е бременна, само че след случай на снимачната площадка, при който се подхлъзва и пада, актрисата прави импровизиран аборт. Това тъжно събитие я хвърля в дълбока меланхолия.

По това време тя към този момент се е била научила да разпознава първите признаци на своите маниакални епизоди, които започвали с интервал на еуфория, последван от депресивна фаза и най-после срив. Вивиен не помни тези епизоди и когато сътрудниците ѝ разказвали какво се е случило на снимачната площадка, тя изпитвала голяма виновност за държанието си.

Кариерата ѝ започва да залязва, а в това време кариерата на Оливие в никакъв случай не е била по-добра. Вивиен се оттегля за известно време от филмовата сцена и най-много придружаваше Лорънс по време на пътуванията му. Турне в Австралия и Нова Зеландия бележи началото на края на брака им. Вивиен страдала от тежко бодърствуване, само че все пак се опитвала да извърши всичките си отговорности по турнето, в което с Оливие събирали пари за театъра.

По време на турне в Крайстчърч Вивиен отхвърля да излезе на сцената със брачна половинка си, тъй като не може да си откри обувките. Разочарованият Оливие удря Вивиен в един миг и тя незабавно му отвърна. Само няколко минути по-късно актрисата се появява на сцената с усмивка на лицето и с обувки назаем, само че по-късно Оливие съобщи, че е изгубил Вивиен тъкмо тогава.

През 1949 година актрисата се завръща към актьорството със жанр. Тя получава ролята на Бланш Дюбоа в пиесата  " Трамвай на име Копнеж "  в Уест Енд. Големият триумф на пиесата е последван от кино акомодация, в която Вивиен също играе Бланш. Независимо от похвалите на критиците и триумфа на пиесата и кино лентата, по-късно актрисата споделя, че претърпяното " я е хвърлило в полуда " .

Няколко години по-късно, откакто идва в Шри Ланка, където трябвало да снима кино лентата " Слонска пътека " с артиста Питър Финч, Вивиен получава нервна рецесия. Продуцентите незабавно я връщат обратно в Англия. След като се връща у дома, актрисата признава на брачна половинка си, че има връзка с Финч. Оливие ѝ прощава изневярата, само че бракът им просто не може да бъде избавен.

Докато работи върху пиесата " South Sea Bubble " през 1956 година, актрисата научава, че е бременна и взема решение да се отдръпна от продукцията допустимо най-скоро. След последното си присъединяване тя още веднъж претърпява импровизиран аборт.

Пропастта сред Вивиен и Оливие става непреодолима. Актрисата стартира спекулация с Джак Меривейл, а Оливие стартира връзка с актрисата Джоан Плоурайт.

Двойката в последна сметка се развежда през 1960 г. " Искам да благодаря за разбирането. Всичко направих благородно, самоуверено и красиво. Съжалявам за всичко, тъй като знам, че несъмнено е било пъкъл за теб " , написа Оливие на актрисата в писмо след развода.

Скоро артистът се дами за Джоан, с която бяха женени до гибелта си през 1989 година, а Вивиен се омъзва за Питър.

През май 1967 година Вивиен още веднъж се разболява от туберкулоза и лекарите незабавно ѝ предписват няколко седмици отмора вкъщи. В нощта на 7 против 8 юни Вивиен Лий умиря в личния си дом заради затруднения с белите дробове. Съпругът ѝ я намира на пода в спалнята. Питър неотложно се свърза със фамилията ѝ, както и с Оливие, който се лекувал от рак на простатата в близката болница. Веднага щом получил новината, че Вивиен е умряла, артистът незабавно напуснал болничното заведение и отишъл в дома ѝ.

Когато вижда неподвижното тяло на огромната си обич на леглото, Оливие стартира да се моли на глас и да желае амнистия " за всички несгоди, които стояли между тях ". След това той помага на Питър да провежда погребението и остава до Вивиен, до момента в който тялото ѝ е изнесено от къщата.

" Не мога да кажа за какво останах с нея толкоз години. Не знаех какво друго да върша, по тази причина останах и страдах с нея. Когато имаш решителността и желанието да преминеш през ужасни неща, с цел да бъдеш с някого, както се случи с нас, развиваш дълбоки усеща. Последвахме скандал, получавахме ужасни писма от хора, плюеха ни на пътя. Това ни направи решителни. Ето за какво успяхме да устоим на бурите " , заключи Оливие.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР