Вивек Рамасвами заема централно място, плюс други ключови моменти от първия републикански дебат

...
Бившият президент Доналд Тръмп и губернаторът на Флорида Рон ДеСантис
Коментари Харесай

Бившият президент Доналд Тръмп и губернаторът на Флорида Рон ДеСантис доминираха в борбата за президентска номинация на Републиканската партия през по-голямата част от годината. Нито един от тях не доминираше на сцената на дебата в сряда вечерта.

Тръмп, разбира се, реши да пропусне първичния президентски дебат на Републиканската партия, като се има предвид огромната му преднина в социологическите проучвания. DeSantis се появи, но беше засенчен през по-голямата част от вечерта от новодошлия в политиката Vivek Ramaswamy.

И нямаше недостиг на агресивни изпълнения от останалите на сцената. Бившият посланик на ООН Ники Хейли, бившият вицепрезидент Майк Пенс и бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи бяха агресивни, когато им се отдаде възможност.

Отне повече от час на модераторите да попитат за съдебните битки на Тръмп, а дискусия, визуализирана с видеозапис от затвора в Атланта, където той ще се предаде по обвинения в четвъртък.

Бившият президент насрочи контрапрограмиране с интервю, излъчено в X, известен преди като Twitter, докато неговият екип предположи, че дебатът по същество е публика, за да видите кой е най-добре позициониран да служи като негов партньор.

Ето нашите изводи от една изпълнена с екшън вечер:

VIVEK ГРАБВА СВЕТЛИНАТА НА ПРОЖЕКТОРИТЕ

В центъра на сцената и в центъра на най-горещите разговори в дебата беше 38-годишен мъж, който никой не очакваше да бъде там дори преди няколко месеца – начинаещ кандидат и технологичен предприемач на име Вивек Рамасвами.

Въпреки че е доста зад Тръмп, Рамасвами се промъкна напред в последните социологически проучвания, което доведе до позицията му до ДеСантис в центъра. И той бързо показа защо, когато демонстрира своя готов за видео подход за изпращане на съобщения – говорейки за това как бедните му родители са се преместили в САЩ и са му дали шанса да основе компании за милиарди долари.

След това Рамасвами започна да хвърля лакти. В един момент той заявява: „Аз съм единственият човек на сцената, който не е купен и платен“. Той заклейми съперниците си като „супер PAC марионетки“, които използват „готови, предварително подготвени лозунги“, за да го атакуват.

Той изглежда залагаше, че избирателите на първичните избори предпочитат нещо запомнящо се казано пред нещо направено. Съперниците му нямаха нищо от това.

„Сега не е време за обучение на работното място“, каза Пенс. „Няма нужда да привличаме новобранец.“

Кристи се намеси по време на една от най-яростните атаки на Рамасвами. „Писна ми човек, който стои тук и звучи като ChatGPT“, каза Кристи, добавяйки, че началната реплика на Рамасвами за това, че е слаб човек с трудно за произнасяне име, му напомня за бившия президент Барак Обама – не комплимент на републиканска сцена. Рамасвами отговори, като помоли Кристи за „прегръдка“, имайки предвид, когато Обама посети щата на Кристи след урагана Санди.

Хейли атакува аргумента на Рамасвами, че САЩ не трябва да подкрепят Украйна в нейната защита срещу инвазията на Русия. „Под вашето гледай, ще направиш Америка по-малко безопасна. Нямаш опит във външната политика и това си личи", каза му Хейли, застанала точно отляво.

НАВИГАЦИЯ НА ТРЪМП

Отне повече от един час, за да могат кандидатите да се изправят срещу слона, който не е в стаята.

И когато го направиха, повечето от участниците вдигнаха ръце, за да кажат, че биха подкрепили Тръмп, дори и да бъде осъден. Това е след модераторите отбеляза, че Тръмп е изправен пред повече от 90 криминални обвинения в отделни случаи в четири щата.

Рамасвами се зарече да помилва Тръмп, ако му се даде възможност.

„Нека просто говорим истината. Президентът Тръмп , вярвам, че беше най-добрият президент на 21-ви век. Това е факт", каза Рамасвами.

Кристи, бивш адвокат на САЩ и чест антагонист на Тръмп, отблъскваше агресивно, въпреки че понякога беше удавена от освиркванията на публиката.

Дори хората да не са съгласни с наказателните обвинения, Кристи каза: „Поведението е под длъжността на президента на Съединените щати.“

РАЗДЕЛЕНИЕ ОТНОСНО АБОРТИТЕ СЛЕД АБОРТ ДОББС

Републиканците на сцената не омаловажаваха силното си противопоставяне на правата на абортите, когато им се отдаде възможност. Но имаше ясно разделение между кандидатите дали да настояват за федерална забрана на абортите.

Хейли призова опонентите си да бъдат честни с гласоподавателите, че федерален закон, който налага забрана на абортите във всички щати, вероятно би никога да не преминат през тясно разделения Конгрес. Тя каза, че въпросът трябва да бъде върнат на щатите. Тя отправи и личен призив.

„Трябва да спрем да демонизираме този проблем“, каза Хейли. „Няма да вкараме жена в затвора... ако направи аборт.“

От другата страна: Пенс, евангелски християнин, който отдавна се бори срещу правата на абортите. И Пенс, и Скот открито подкрепиха национална забрана на абортите най-малко на 15 седмици. Пенс каза, че призивът на Хейли за намиране на консенсус в щатите „е противоположен на лидерството“.

„Това не е въпрос само на щатите. Това е морален въпрос“, каза той.

Що се отнася до ДеСантис, който подписа 6-седмичен аборт в закона на Флорида тази пролет, той не зае позиция относно федерална забрана, когато беше попитан директно. Той каза, че е „горд“ да подпише забраната за абортите в своя щат, която е една от най-строгите в нацията.

Демократите вероятно са били доволни от дискусията. Те вече планират да направят аборта централен въпрос през следващата есен общи избори.

ДЕСАНТИС НА ЗАДЕН ФОН

Губернаторът на Флорида беше най-големият претендент на сцената. Въпреки това по време на дебата той сякаш остана на заден план, тъй като Рамасвами пое повечето от атаки и се биеше с други на сцената.

ДеСантис рядко газеше напред-назад, предпочитайки да изчака момент, когато може да даде пространно изявление. Критиците му – особено Тръмп – го укориха за беше неудобен и груб и имаше сравнително малко възможности да разсее това впечатление.

Това не означава, че ДеСантис не е имал силни моменти.Той хвана въпрос за либералния милиардер Джордж Сорос, основен дарител към леви каузи и честа консервативна цел. ДеСантис отбеляза, че той е единственият човек на сцената, който е отстранил прокурори от Демократическата партия, избрани с дарения от мрежата на Сорос.

„Като президент, ние ще преследваме всички тези хора, защото те нараняват качество на живот“, каза ДеСантис.

Но дори когато ДеСантис успешно вървеше по въжето, което определяше кампанията му – избягвайки директната критика на Тръмп, като същевременно обосноваваше защо би свършил работата по-добре – той беше привлечен на Земята.

Кандидатите бяха попитани дали Пенс е постъпил правилно, като е позволил на Конгреса да удостовери изборите на президента Джо Байдън на 6 януари 2021 г. ДеСантис беше изключително тих и трябваше да бъде помолен два пъти от модераторите за отговорът му. „Отговорих на това, Майк изпълни дълга си, нямам нищо против него“, каза ДеСантис, твърдейки, че демократите искат Републиканската партия да говори за 6 януари, като същевременно се обръща към бъдещето, казвайки, че изборите трябва да бъдат около 20 януари 2025 г. – денят, в който следващият президент полага клетва.

Брет Байер, един от модераторите, отвърна: „Доналд Тръмп ви бие с 30 до 40 точки в анкетите, така че това е проблем, с който трябва да се изправим.”

Не е ясно дали DeSantis е променил тази динамика. След като остават около четири месеца до началото на гласуването, той може да няма много други големи възможности да го направи.

САМОТНАТА ЖЕНА НА СЦЕНАТА

С осем кандидати на сцената, беше предизвикателство да се откроиш. Но една веднага се открои – Хейли – защото тя беше единствената жена там и единственият човек, който не беше в тъмен костюм и републиканска червена вратовръзка.

Хейли цитира Маргарет Тачър за това как жените вършат нещата, докато мъжете говорят , подчертавайки важността на образованието на момичетата и твърдейки, че държането на транссексуални момичета далеч от женските спортове е проблем на жените. „Ще се боря за момичетата през целия ден, защото силните момичета стават силни жени, а силните жени стават силни лидери“, каза Хейли. анкети. Някои от нейните най-запомнящи се моменти дойдоха, когато спореше с Рамасвами за това дали САЩ трябва да изпратят оръжия и финансиране на Украйна.

ОТХВЪРЛЯНЕ НА ФАЛШИВИТЕ ТВЪРДЕНИЯ НА ТРЪМП ЗА ИЗБОРИТЕ

Тръмп почти го превърна в предпоставка хората, които се борят за номинацията на неговата партия, да твърдят, че той е спечелил изборите през 2020 г. През 2022 г. републиканските кандидати в няколко дебата побързаха да заявят, че не вярват на резултатите от изборите през 2020 г.

Не и в сряда. Вместо това кандидат след кандидат хвалеха Пенс – който може да се окаже свидетел в едно от федералните обвинения срещу Тръмп – за това, че отхвърли молбите на бившия президент да спре сертифицирането на Байдън като победител на 6 януари. Само Рамасвами отказа да подкрепи Пенс.

„Майк Пенс отстояваше конституцията и той заслужава не неохотно признание, а нашите благодарности като американци“, каза Кристи.

Пенс беше многократно атакуван от Тръмп и преследван от хищници, все още ядосани, че той не се опита да задържи Тръмп на поста. Докато проучване на Associated Press по-рано този месец установи, че 7 от 10 американци смятат, че Байдън законно е спечелил изборите, 57% от републиканците не са съгласни с това твърдение. Това е отражение както на повтарянето на Тръмп на неговите предизборни лъжи, така и на начина, по който консервативният медиен свят повтаря тези лъжи или най-малкото избягва да ги опровергава.

Fox News наскоро плати 787 милиона долара за уреждане на дело за клевета от фирмата за машини за гласуване Dominion Systems над излъчването на лъжи за изборите през 2020 г., така че беше особено поразително да чуем такива категорични изявления в мрежата, включително последното изявление на Пенс за Тръмп.

„Той ме помоли да го поставя над Конституция“, каза Пенс за бившия президент, „и аз избрах конституцията.“

НЕПОВЕРДНО СЪБИТИЕ, ПОНЯКОГА

Нещата започнаха тихо, когато кандидатите се противопоставиха на икономическата политика на Байдън Но когато участниците се обърнаха един срещу друг, Байер и колегата му модератор Марта Маккалъм понякога се бореха да контролират действието.

DeSantis помогна да се определи тонът рано, като отхвърли искането на модераторите кандидатите да вдигнат ръце ако вярват, че човешкото поведение причинява изменението на климата.

„Ние не сме ученици,” обвинен е ДеСантис. И модераторите се отказаха от искането си.

В един момент Рамасвами и Хейли си крещяха повече от 30 секунди, когато разговорът се насочи към външната политика. Кандидатите размахваха пръсти един на друг, докато крещяха. Модераторите запазиха мълчание.

Байер и Маккалъм оставиха кандидатите да управляват действието през по-голямата част от нощта — което обикновено е това, което публиката иска, въпреки че ще има критици, които биха предпочели по-подредена афера.< /p> Вижте коментарите

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР