Vivacom вдигна едностранно услугите си с 2 лв. Клиентите на

...
Vivacom вдигна едностранно услугите си с 2 лв. Клиентите на
Коментари Харесай

Vivacom вдигна цените на такси и услуги

Vivacom подвигна едностранно услугите си с 2 лева Клиентите на мобилния оператор получават SMS-и за смяната със следното наличие: „

Уважаеми клиенти, заради растежа на инфлацията за 2022 година  и на съображение общите условия на Vivacom, цената на месечния абонамент ще бъде увеличена с до 2 лева с Данък добавена стойност за всяка съществена и спомагателна услуга. Промяната ще бъде отразена в месечните сметки, издадени през м. февруари 2023 г “. Засега другите два мобилни оператора не са подхванали смяна за увеличение на такси и услуги. 

„ Оставената опция на мобилните оператори да индексират всяка година месечните такси на абонаментните проекти съгласно средногодишната инфлация за миналата година, без да е планувана никаква опция за ответна реакция от страна на потребителите, на процедура слага двете страни в неравни позиции “.  Това разяснява Габриела Руменова от онлайн платформата „ Ние, потребителите “.



Тя посочи, че в общите условия на мобилните оператори попада уговорка, която им дава такава опция. Руменова още веднъж слага въпроса по какъв начин са предпазени правата на потребителите точно по линия на възможното съществуване на неравноправни клаузи, каквато е да вземем за пример тази – мобилният оператор да има право един път годишно да трансформира изискванията на настоящ контракт и в това време да не е оставена на потребителя никаква опция да реагира, като да вземем за пример на това съображение даже да приключи контракта, без да дължи неустойки?

Дамата, която е някогашен дълготраен ПР в Комисията за отбрана на потребителите пресмята, че в случай че един консуматор има приблизително от един до три контракта – за телефон, интернет и телевизия, то тогава и с по един лев да се вдигне всяка една от месечните сметки, може да се окаже даже непостижимо за огромна част от клиентите.

Според нея този проблем може да бъде решен с отстраняването или коригирането на въпросната уговорка, защото той произтича от несправедливите договорни практики. Премахването от пазара на сходни практики е в прерогативите на Комисията за отбрана на потребителите. „ Надяваме се контролният орган да обърне внимание на тази уговорка, да я прегледа за вероятно съществуване на неравноправност, да оформи претекстовете и да изпрати писма до сдруженията с искане за нейното премахване или редактиране по този начин, че да се реализира равновесие сред правата и отговорностите на двете страни. Дружествата ще имат 14-дневен период да подхващат дейности. Ако не го създадат, КЗП има опция за последваща стъпка – завеждането на групов иск в съда за прогласяването на клаузата за недействителна. Това значи, че даже и да попада в общите условия, тя няма да поражда отговорности и няма да носи правни последствия за потребителите “, безапелационна е Руменова. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР