Вицепрезидентът заяви, че България не трябва да отстъпва от червените

...
Вицепрезидентът заяви, че България не трябва да отстъпва от червените
Коментари Харесай

Йотова: България не успя да обясни пред Европа позицията си за Северна Македония. В изолация сме

Вицепрезидентът съобщи, че България не би трябвало да отстъпва от алените линии, дефинирани след Консултативната среща при президента Радев предходната година

Eвропейците считат, че министър председателят Борисов е паднал в клопката на съдружните си сътрудници и се опасява от оставка, разяснява тя

България не съумя да изясни на своите европейски сътрудници позицията си за Северна Македония, по тази причина през днешния ден сме в изолираност и не срещаме поддръжка. Eвропейците считат, че министър-председателят Борисов е паднал в клопката на своите съдружни сътрудници и се опасява от оставка на държавното управление, по тази причина работи по този метод. Затова и европейските ни сътрудници не схващат същината на нашите претенции. Тази позиция изрази вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „ Опорни хора “ по телевизия България он Ер, съобщи Епицентър.бг.

Тя видя поредност от неточности на българската дипломация от подписването на Договора за добросъседство през 2017 година и напомни, че в края на 2019 година своите запаси пред еврочленството на Северна Македония и Албания са изразили Франция, Германия и Нидерландия. Йотова добави, че е явно, че България не е съумяла да покаже личните си запаси и условия.

Вицепрезидентът напомни, че Съвместната междуправителствена комисия, ръководена от външните министри на България и Северна Македония, се е събирала единствено един път от подписването на Договора за добросъседство.

" Липсва обществено наличен обзор на неговото осъществяване – каквато е задачата на тази комисия ", акцентира Илияна Йотова.

Тя дефинира като безусловно неприемливи антибългарската акция и езика на политици в западната ни съседка и настоя за реакция на българското държавно управление поради обидите, отправени към външния министър Захариева.

Вицепрезидентът съобщи, че България не би трябвало да отстъпва от алените линии, дефинирани след Консултативната среща при президента Радев предходната година, последвалата рамкова позиция на Министерски съвет и признатата от Народното събрание декларация.

„ Оттук нататък решаването на проблеми е съвсем напълно в ръцете на македонската страна. Не е България тази, която би трябвало да ревизира своето отношение и да е дейната страна в търсене на решение. Въпрос на дипломация и знания е по какъв начин нашите условия да бъдат отразени в текстовете на преговорната рамка “, уточни Йотова.

Вицепрезидентът уточни, че в глава 35 от договарянията би трябвало да бъдат ясно записани българските условия и да бъде споменат Договорът за добросъседство и да се наблюдава в целия преговорен развой дали той се извършва.

" Другата опция е в първия клъстър от глави, така наречен основи, да бъдат ясно сложени изискванията на България и този запис да върви като непрекъсната преговорна нишка през целия развой и тази глава да бъде затворена последна ", добави тя.

Йотова означи устрема на Германия като ръководител на Европейския съвет да запише като триумф приемането на преговорните рамки за Северна Македония и Албания.

„ С ветото българското държавно управление направи невероятно започването на договарянията в границите на немското председателство и това ще ни бъде припомняно в комфортни моменти “, уточни вицепрезидентът.

Илияна Йотова акцентира триумфа на българското европредседателство с налагането на тематиката за Западните Балкани и уточни, че България е била и ще продължава да бъде най-големият покровител на тяхната европейска интеграция.

„ За да продължим тази поредна политика, трябваше да се борим българският еврокомисар да дава отговор за разширението. За това настоявах преди година “, сподели още вицепрезидентът.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР