Вицепрезидентът обяви какво мисли за съдебната реформа у нас.Съдебната реформа

...
Вицепрезидентът обяви какво мисли за съдебната реформа у нас.Съдебната реформа
Коментари Харесай

Йотова: Колкото повече говорим за съдебна реформа, толкова по-малко хората вярват в нея

Вицепрезидентът разгласи какво мисли за правосъдната промяна у нас.

„ Съдебната промяна се трансформира в стабилно фразеология, злоупотребата с което накара по-голяма част от хората да не чуват смисъла му. Девалвацията на понятието докара и до съмнение на огромна част от българското общество към най-гласовитите по тематиката. Колкото повече приказваме за правосъдна промяна, толкоз по-малко хората имат вяра в нея. “

Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на тържественото заседание на Съюза на юристите в България по случай Деня на Конституцията и професионалния празник на юриста. Вицепрезидентът поздрави българските адвокати, като изрази гордостта си от приноса им за одобряването на конституционализма и правовия ред в България. „ Няма по-висша полезност от правораздаването. Именно тогава хората схващат, че страната застава зад тях и им подсигурява правдивост “, уточни Йотова. В приветствието си вицепрезидентът посочи приноса на основателите на Търновската конституция от 1879 година – първата българска Конституция, която се трансформира в законодателна основа за обществено-политическото развиване на новоосвободена България, написа novini.bg.

„ Нека през днешния ден се преклоним и пред бащите на българската държавност, на тези, които оставиха безконечната следа на своя професионализъм и родолюбие в построяването на модерна България. Те водиха война за правото с пламенните си парламентарни речи и отстояваха демократичните хрумвания със своята гражданска героизъм. Защото политическият спор постоянно е бил бойното поле на хрумвания. Понякога даже мощно яростен, само че в името на правото. Защото конфликтът на хрумвания е по-силен от конфликта на оръжията “, подчерта Илияна Йотова. 

Крум Зарков: Всички правосъдни промени през годините останаха единствено на хартия

„ Днес в една дребна и тъничка брошура е събрана българската държавност. 169 члена  построяват фундаменталната рамка на нашия публичен и политически живот. Поставят регламентите и пазят изконните правила на демокрацията. Гарантират главните права и свободи за жителите “, уточни вицепрезидентът. „ Навярно не е съвършена българската Конституция, живеем в динамично време, само че заложените в нея правила са непреходни – за националния суверенитет, за върховенството на закона, за разделянето на управляващите, което вкарва още Търновската конституция и е годно и през днешния ден, за правовата и обществена страна “, посочи вицепрезидентът и се разгласи против опитите на политици да я трансформират, без даже да са я чели.

Йотова цитира думите на един от създателите на Конституцията проф. Любен Корнезов: „ Конституцията не е готварска книга, с цел да се пипа в нея с блажни ръце. Да се гори и разпродава на търг. “
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР