Вицепрезидентът на КНСБ ​Огнян Атанасов: Пагубно е да затворим ключови

...
Вицепрезидентът на КНСБ ​Огнян Атанасов: Пагубно е да затворим ключови
Коментари Харесай

Вицепрезидентът на КНСБ ​Огнян Атанасов: Пагубно е да затворим ключови енергийни мощности

Вицепрезидентът на КНСБ ​Огнян Атанасов: Пагубно е да затворим основни енергийни мощности.

Във финалната версия на Националния проект за възобновяване и резистентност, утвърден от Съвета на министрите на 4 май 2022 година, се съдържат основни промени, които не бяха подложени на полемика нито със обществените сътрудници, нито на по-широко публично разискване. Това докара до включване на неприемливи задължения, които могат да имат пагубно отражение върху енергийната сигурност на България, стопанската система и обществената среда. Свидетели сме, че през последните седмици пораждат и значително политическо и публично напрежение, което основава риск за цялостното осъществяване на проекта.

Предвиденото понижаване с 40% на излъчванията в енергетиката до 2026 година с поетапно понижение с 10 на 100 всяка година ще докара до затваряне на половината ни основни енергийни мощности, без да са обезпечени действителни други възможности. Това неизбежно ще докара до енергийна взаимозависимост на България и ще трансформира страната от експортьор във вносител на електрическа енергия, а нашият район има продължителен дефицит на произвеждане през зимата. Засиленото създаване на слънчеви централи в района не спомага за решение на проблемите, които има при обезпечаване на снабдяването през зимата, а лятно време ще се генерират остатъци, които също основават проблем пред систематичната непоклатимост. Поетите задължения за последователно преустановяване на потреблението на въглища включва съответни стъпки до 2024, 2026, 2030, 2035 и 2038 година, като първите две са изключително сериозни.

Планът за възобновяване и резистентност съдържа прекомерно неразбираем запис във връзка с това, което ще се случва след 2030 година, и по какъв начин ще се обезпечи енергийният баланс на страната. Изчисленията демонстрират, че тези процеси ще доведат до срив на брутния вътрешен артикул на страната с 4% още към 2026 година.

Заложеният план за национална инфраструктура от уреди за предпазване на електрическа сила с общ заряден енергиен потенциал от 6000 MWh не откри поддръжката на професионалните среди и не е включен като алтернатива в нито един стратегически разбор за развиване на електроенергийния бранш у нас, които ние обсъждахме в последните три месеца. Липсата на изясненост по организационната конструкция и бизнес проект дава учредения да се допуска, че с изключение на инсталиране на големи батерийни потенциали с ниска приложимост няма да се реализира различен стопански или енергиен резултат.

Въпреки заделените обилни средства за подкрепяне на нови огромни ВЕИ мощности те не са задоволителни за обезпечаване на реализацията на плануваните за създаване до 2026 общо 1.4 GW. Поетите по тази линия задължения ще изискват обилни вложения, в това число от страна на крайните консуматори и семействата за мрежови услуги. В реализиране на тези проекти мрежовите сдружения ще имат основна роля, а не са планувани средства за подкрепяне на тяхното развиване, което е прекомерно евентуално да рефлектира в в допълнение покачване на крайните цени.

Трябва да се обърне внимание, че извънредно значимите Териториални проекти за обективен преход (ТПСП) са упоменати незадълбочено в Плана за възобновяване и са оставени във функционалност на работата на Комисията по енергиен преход и Консултативния съвет за Европейската зелена договорка. Тези органи ще създават сюжети за декарбонизация и „ динамично “ следва да ги отразяват в териториалните проекти. Именно в плановете на ТПСП е посочено, че ще бъдат изгубени хиляди работни места в засегнатите райони, което основава основни опасности от висока безработица и обезлюдяване на прилежащите към тях райони. Освен това без значение от другите проекти и сюжети за обективен преход на засегнатите райони никой от тях няма да бъде изпълнен и работещ дейно в границите на толкоз къс интервал, до момента в който негативите от порочно изпълнен проект за декарбонизация на енергийния бранш ще бъдат усетени директно от хората и стопанската система на страната.

Това постанова изследване на опциите за предложение на различни решения, на основата на които да бъдат предоговорени част от противоречивите ограничения в региона на енергетиката в ПВУ за плавна нисковъглеродна промяна съгласно новата геополитическа обстановка в следствие от войната в Украйна и прекъснатите доставки на тръбен съветски газ.

Липсва спор дали и по какъв начин България ще добави Националния си проект за възобновяване и резистентност с нова глава RePowerEU и до каква степен това е опция за проверка и на други елементи от проекта. Необходимо е да се напомни, че в известие от 18 май 2022 година на Европейска комисия „ План RePowerEU “ се показва, че страните членки би трябвало да прибавят към своите проекти за възобновяване специфична глава с дейности за реализиране на диверсифициране на енергийните доставки и понижаване на зависимостта от вносни изкопаеми горива. Ето за какво плануваното понижаване от България на въглеродните излъчвания с 40% през 2025 година е в несъгласие с тези основополащи цели на RePowerEU.

Отделно през декември Международната енергийна организация предизвести, че през 2023 година в Европейски Съюз се чака дефицит на природен газ от 27 до 60 милиарда кубични метра. Липсват и вероятности за усмиряване на енергийните пазари до 2026 година Това рефлектира във високи цени на нашия електроенергиен пазар и е мотор на инфлационните процеси. Изискванията, заложени в Плана за възобновяване, за либерализиране на пазара на дребно ще доведат до високо обществено напрежение в тези условия.

Как на този обезпокоителен декор страната ни може да си разреши да понижи производството на електрическа енергия, какъвто ще е крайният резултат от поетия през април 2022 година ангажимент за понижаване на излъчванията от произвеждане на електрическа енергия в НПВУ? Подобно деяние преди всичко опонира на националните ползи и сигурност, като мощно ще се ограничи опцията за даване на обезщетения за бизнеса. То ще е извънредно отрицателно и за района, и за целия енергиен пазар на Европейски Съюз, защото пониженото произвеждане у нас ще докара до нуждата от нарастване на натоварването на мощностите на природен газ в района през зимата. Такова решение е скъпо и води до спомагателна взаимозависимост от доставките от трети страни.

Защитата на националния интерес изисква незабавни, координирани и консенсусни дейности на всички равнища – парламент, държавно управление, експертен състав, обществени сътрудници. От страна на национално представителните организации на служащите и работодателите към този момент бе показано единодушие с импортирана през декември декларация в Народното събрание и Министерския съвет, с която се упорства да стартират договаряния с Европейска комисия за отпадане на условието за понижаване на въглеродните излъчвания с 40% до края на 2025 година Декларацията бе по самодейност на КНСБ и КТ „ Подкрепа “ и бе подписана и от депутати от шест от парламентарно показаните партии, от кметове, браншови организации, сдружения от добивния бранш.

Необходимо е да се направи предварителна и сложна оценка на поетите с проекта задължения и да се изготви разбор с съответни дейности. Вече има задълбочени механически разбори, които демонстрират, че може да се реализиран дълготрайните цели за въглеродна индиферентност, без да се подлага страната на ненужни опасности в този момент. От навременните решения за отбрана на енергийната ни непоклатимост зависи бъдещето на страната ни.

* Анализът е написан особено за.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР