Вицепрезидентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос заяви

...
Вицепрезидентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос заяви
Коментари Харесай

ЕЦБ: Инфлацията върви по правилния път, но рисковете остават

Вицепрезидентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос съобщи в сряда, че последните данни демонстрират, че инфлацията в еврозоната е на верния път да доближи целевото равнище от 2%.

Той обаче предизвести, че към момента съществуват опасности потребителските цени да извърнат курса и да се покачат.

Говорейки на 8-ата годишна Конференция на средиземноморските централни банки в Хърватия, Де Гуиндос акцентира, че геополитическото напрежение, изключително рецесията в Близкия изток, може да увеличи цените на силата и евентуално да дестабилизира международната търговия.

Ден по-рано основният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн уточни, че идните дейности на ЕЦБ във връзка с паричната политика ще включват понижаване на лихвените проценти. Конкретният миг на тези съкращения обаче ще зависи от наличните данни, означи той.

" Ние се движим в вярната посока във връзка с намаляването на инфлацията, само че това ще отнеме повече време. Ние се стремим да доведем инфлацията до нашата цел от 2%. Отбелязваме, че ценовата наклонност е добра. Всеки месец имаме повече данни, свързани до инфлацията... Смятаме, че идващият ход ще е понижаване на лихвите, само че точното време зависи от данните ", сподели Лейн в изявление за испанската телевизия RTVE.

Освен това Лейн уточни, че степента на понижаване на лихвите ще бъде повлияна от степента, в която е реализирана ценовата цел. Той също по този начин акцентира рисковете, свързани с намаляването на лихвените проценти " прекомерно рано или прекомерно късно ".

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР