Вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Вазил Худак каза, че банката

...
Вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Вазил Худак каза, че банката
Коментари Харесай

В. Худак: ЕИБ би обмислила финансиране на проекта АЕЦ Белене

Вицепрезидентът на Европейската капиталова банка Вазил Худак сподели, че банката би обмислила финансиране на плана АЕЦ " Белене ", в случай че получи публично питане от българското държавно управление. Той обаче акцентира, че институцията в никакъв случай не е финансирала построяването на нова нуклеарна централа, а единствено планове, които усъвършенстват положението на към този момент съществуващи мощности. Помолен да оцени опцията за построяването на АЕЦ " Белене " като балкански план, Худак съобщи:

„ Това е доста огромен и комплициран план, който има дълга история. Ние настояваме плановете, които финансираме, да имат добавена стойност - като положителен резултат върху околната среда; възстановяване на бизнес средата там, където се реализира плана. Засега не сме получавали публично питане от българското държавно управление за АЕЦ " Белене ". Ако получим такова, ще го обмислим “.

Държавите от Западните Балкани би трябвало да се научат да развиват планове, сподели още Худак: " Ние сме институция, която е фокусирана върху финансирането на планове и знаем, че в тези страни към момента има нужда от доста техническа поддръжка. Имаме още доста работа, с цел да научим локалните компании и общини да пишат положителни планове, които да могат да получат финансиране от банките. Изключително значимо е да се изпълнят тези условия - политическа непоклатимост, умения за писане на планове и техническа помощ, с цел да се върви напред. От изключителна значимост са и интернационалните планове. Говоря най-много за транспортните коридори и цифровата инфраструктура. Необходимо е доста положително съдействие на районно равнище ".

По мотив на рецензиите, че Европейската капиталова банка не финансира задоволително планове в страните от Източна Европа, а ресурсите отиват в по-богатите западноевропейски страни, вицепрезидентът на банката разяснява: " Има два метода да погледнем на този въпрос. Ако погледнем към броя на плановете и размера на финансиране като цяло, може да кажете, че 90% от парите са отишли в Западна Европа и единствено 10% в Източна Европа. Ако създадем съпоставката като % от Брутният вътрешен продукт на страните, ще забележим, че пропорцията е в интерес на страните от Източна Европа. Независимо кой от методите ще изберем обаче, факт е, че страните от Източна Европа не реализират толкоз планове. Причините за това са доста, само че аз ще подчертая една - страните от нашия район към момента усвояват доста грантове от еврофондовете. Това са дотациите, които не би трябвало да се възвръщат. Съвсем ясно е, че е по-лесно и за бизнесмените, и за общините, да получават пари, които не би трябвало да връщат ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР