Вицепрезидентът на Българския футболен съюз Йордан Лечков заяви, в интервю

...
Вицепрезидентът на Българския футболен съюз Йордан Лечков заяви, в интервю
Коментари Харесай

Лечков разкри конфликт на интереси в кандидатурата на Любо Пенев

Вицепрезидентът на Българския футболен съюз Йордан Лечков съобщи, в изявление за сътрудниците от БЛИЦ, че в кандидатурата на Любослав Пенев за началник на родната централа има спор на ползи. Бившият нападател на Валенсия сега води дело против БФС за 500 000 лв. и в случай че завоюва изборите за президент, то това би било в прорез с признатите правила.

- Г-н Лечков, за какво се насажда нервност преди конгреса за избор на управление на Българския футболен съюз?

- Аз не знам за какво тъкмо би трябвало да го назовем нервност. За мен е обикновено нещата да се гледат по надлежния ред. По тази причина ще помоля да беседваме единствено с обстоятелства, без да изпадаме в персонални драми. Съвсем обикновено е да има претенденти. Ако ми позволиш да преминем на „ ти “.

- Да, дано да преминем на " ти ".
- Аз постоянно посочвам нещата с същинските им имена. Казвам го тъй като в последно време сме очевидци на доста спекулации. С оглед на общото положение на Българския футболен съюз желая да кажа, че ние сме поели на 0, даже на доста огромен минус от нулата от позиция на отговорности, контракти със спонсори и телевизионни права. Казвам го тъй като се спекулира, че ние – четвъртите в света не сме се били справили с управлението на БФС. Към днешна дата мога да кажа, че БФС като регулаторен орган има искания да бъде кредитоспособен, финансово самостоятелен и независим. С теб стоим на тази хубава футболна база, която беше определена за спортна постройка на 2017 година, която построихме с поддръжката на УЕФА. Футболистите от всички национални гарнитури са обезпечени изцяло с рейсове, хотели, материална база, топки, принадлежности и самолети. Те имат всичко належащо за условията на Цар Футбол, който ни събира и през днешния ден на тази среща.

- Как тогава си обясняваш офанзивите на Любо Пенев към управлението на БФС?
- Да ти кажа почтено не виждам кой знае какви офанзиви. За това ти споделих, че скоро ще има Изпълком, след което ще се дефинира точната дата за привикване на конгрес. Ако някой се съмнява, че ще има конгрес ще кажа, че подобен ще има. Няма никакъв проблем и не се тормозим от нищо. И всеки, в случай че има екип и нужната платформа е добре пристигнал на конгреса, с цел да се кандидатира за президент. Тук е мястото да кажа, че ние като Футболен съюз имаме подобаващото лице, подобаващият президент. И това е Борислав Михайлов.

- Да, само че през вчерашния ден се появиха информации, че Михайлов се е отказал от борбата за президент на БФС и няма да се кандидатира. Твоят коментар?
- Току що го споделих! Нашият претендент е Борислав Михайлов. Ние би трябвало да бъдем горди, че той е член на Изпълкома на УЕФА, което малко хора са постигнали в своя живот и професионален път. Малко българи могат да се похвалят, че имат свои представител в подобен висок европейски орган, какъвто е УЕФА!

- Кои са най-големите недостатъци в мандата на Борислав Михайлов?
- Вижте, рецензиите са нещо обикновено. Аз също като човек, който е минал през цялата тази мелница мога да кажа, че не съм удовлетворен само, че не сме се класирали на огромен конгрес. За другото би трябвало да създадем разграничаване. За мен това е верният диалог. Иначе се приказва за предписания! А рецептите се извършват в аптеките. Ние сме регулаторен орган. Определено мога да кажа, че първи влязохме в Европа, доста преди през 2007 година България да бъде призната в Европейски Съюз. Ние доста по-рано направихме това като Футболен съюз по безусловно всички параграфи, параметри и рекомендации на УЕФА. За това считам, че единственият ни минус е националният тим, който не се класира на огромен конгрес. Но тук ще изтъквам класика Стоичков, който приказва за класа и качество. Аз не за първи път съм се изправял пред Вашите камери и съм казвал, че не ни доближава по този начин нужната класа, с цел да се класираме. Задачата на националния тим е да се класира. Но би трябвало да имаме материал, а този материал се отглежда във футболните клубове, които са частни и ние не можем да се месим. Можем единствено да подкрепяме футболните школи.

- Чувстваш ли още обидата в предпоследното изявление на Пенев, който непосредствено те атакува?
- Не съм гледал предпоследното му изявление. Последното по кое време е било?

- В неделя.
- А предпоследното?

- Преди 3 години.
- Добре. Значи ще почистим този въпрос. С най-голямото почитание, което имам към всички мои сътрудници, които са постигнали нещо в живота си. И тук желая да направя едно конкретизиране – ние допреди 15-17 години бяхме световноизвестни настоящи футболисти, които са постигнали своите триумфи. Затварям тази страница и разтварям още една скоба. Ние от 12 години сме ръководители. И тук е мястото да кажа – някой има искания, би трябвало да ги предяви по съответния административен ред. В персонален проект няма какво да разясня думите на Пенев. Още преди 3 години се извиних на цялата футболна общност, че сме стигнали до това равнище. За мен беше обидно! Нямам персонална драма с Пенев! Абсолютно отговорно го споделям. Обидата е налице. Но съм я преглътнал. Аз не съм нападал който и да е в персонален проект. Пред вашата камера мога да кажа най-отговорно, че аз съм индивидът, който назначи Любо Пенев за народен треньор. Застъпих се пред целия Изпълком и съм носил цялата отговорност от самото начало. С това конкретизиране, че никой от управлението на БФС и от Изпълкома не се е месил в работата на старши-треньора. През тези 3 години индивидът би трябвало да даде доклад какво е приключил и какви триумфи има. Ние сме управление и решенията, които взимаме са групови. Не са нито на Борислав Михайлов, нито на Йордан Лечков. Поради липса на резултати и некласиране на огромен конгрес договорът на Пенев беше преустановен. Не споделям обидната дума „ уволнен “ или изпъден. Не е бил изпъден, а освободен. За мен беше обидно да създадем хикс с Албания. Отново ви споделям нямам персонална драма с Пенев. Всеки има багаж в главата си. Може би по някое време, когато направи 50-години той би трябвало да се разтовари от непотребния багаж, да огледа в бъдещето и да си структурира нещата. По тази причина приказвам за административен потенциал, кой какво е направил и построил в живота си. Бих могъл да бъда и по-подробен, в случай че е належащо. Но тук би трябвало да се концентрираме в това, че следва конгрес, а не да търсим персоналните драми кой кого е обидил. Необходими са ясни платформи. За това споделям, че Борислав Михайлов е нашият претендент.

- Как виждаш пътя за класиране на националния тим на европейско или международно състезание?
- Мисля, че нашето състезание с всичките му недостатъци и тук желая да отбележа, че БФС не носи виновност за футболните клубове, макар че сме едно, само че ние сме регулаторен орган и не можем да се месим в клубовете. Вече организирахме диалог с Петър Хубчев, на който му поставихме като наложителна задача класиране на идващите квалификации. Това мога да кажа.

- Т.е. задачата на Хубчев е да класира тима на европейското състезание?
- Да. Това е задачата, която му е сложена. Ако някой не го е схванал, дано да го чуе от мен. Има доста спекулации във връзка с датата на конгреса през 2018 година Какви са Вашите упования? На 15 – 16 февруари 201 8 година Никой не го е казвал до този миг. Но Йордан Лечков постоянно посочва имената с същинските им имена.

- Война ли да чакаме на конгреса или обикновено съревнование с присъединяване на няколко претенденти?
- За в този момент доколкото виждам и разбирам има единствено един претендент, само че и тук се спекулира доста. Първото, което е – няма потребност от указател. Първо би трябвало да се свика Изпълком. Президентът не може самичък да избере дата за конгреса. Предлага се дата, изпълкомът я гласоподава и едвам тогава се прави комисия, която ще приема документите на претендентите. И тук аз бих вкарал една лека конспирация, с цел да сме настоящи!

- Каква конспирация?
- Дали този претендент президент, тъй като може да има втори, трети или пети, и тъй като Любо Пенев си е оповестил кандидатурата или хора са му вкарали някакви документи на 17 ноември. За мен персонално се опорочи една паметна дата за българския футбол. Пенев има някакви искания към БФС. И аз ще го кажа непосредствено – ние сме в правосъдна фаза със старши-треньора, някогашният на националния тим Любо Пенев. Той има правосъдни искания към БФС за към половин милион лв.!

- На какво съображение Пенев е предявил тези искания?
- Това си е негово право. Но да предположим, което аз мъчно го имам вяра, дали кандидатирането му не е на персонална основа? Ако той стане президент, което аз не го позволявам, тъй като е малко евентуално, по какъв начин ще се развие правосъдната фаза, която на този стадий той води против работодателя си в лицето на БФС, който през всичките тези години го беше обезпечил дружно с неговия екип. За мен това не е дребен спор на ползи, а доста огромен спор на ползи. За това споделям, че би трябвало да съблюдаваме първо разпоредбите, които са наложени първо от УЕФА, а по-късно и на нашите правила за това кой би могъл да бъде позволен до конгреса като претендент за президент. - Т.е. задачата на Хубчев е да класира тима на европейското състезание? - Да. Това е задачата, която му е сложена. Ако някой не го е схванал, дано да го чуе от мен. Има доста спекулации във връзка с датата на конгреса през 2018 година Какви са Вашите упования? На 15 – 16 февруари 201 8 година Никой не го е казвал до този миг. Но Йордан Лечков постоянно посочва имената с същинските им имена.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/blits-tv/izvbnredno-v-blits-tv-lechkov-khvrli-bomba-lyubo-penev-sdi-bfs-za-500-000-leva-tova-e-mnogo-golyam-konflikt-na-interesi_news562958.html
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР