Вицепрезидентът Илияна Йотова също с коментар на новината за назнаването

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова също с коментар на новината за назнаването
Коментари Харесай

Илияна Йотова с критика за назначението на Николай Ненчев: Идеята е била да сме пред свършен факт

Вицепрезидентът Илияна Йотова също с коментар на новината за назнаването на Николай Ненчев за краткотрайно ръководещ посолството на България в Украйна. Тя благодари на Соломон Паси, че е уведомил българската общност в свое телевизионно изявление:

„ Очевидно концепцията е била всички ние да бъдем сложени пред приключен факт, тъй като разбирам, че това предопределение до дни би трябвало да стане действителност. Грубо нарушаване на духа на Конституцията и нейния член 98, в който ясно са написани пълномощията на президента да назначава ръководителите на нашите дипломатически задачи по предложение на Министерския съвет. И най-важният въпрос за мен - по какъв начин е допустимо в обстановка на война в Украйна да назначаваме краткотрайно ръководещ българското посолство, което по всички дипломатически критерии значи намаляване на равнището на представителност “, завви вицепрезидентът. По думите ѝ има нужда от посланик с доста опит, с доста съществени благоприятни условия. Очевидно е, че президентът е решил, че тази кандидатура не дава отговор на тези условия, разяснява Йотова.

„ България, която е на няколкостотин километра от Украйна и всяко наше решение, позиция е знак от изключителна значимост “, акцентира още тя. 

23 юли 2024, 08:38

Радев прикани Министерство на външните работи да съблюдава Конституцията и процедурите за посланици

В коментар за третия мандат Илияна Йотова разгласи, че остава оптимист за съатавяне на държавно управление с третия мандат.

Тя уточни, че се надява, че както Конституцията е планувала, по решение на политическата група, която ще получи мандата, да има договаряния, диалози и надлежно държавно управление.

Президентът ще съблюдава текстовете  в Конституцията и в отредения 7-дневен период ще връчи третия мандат и ще ви уведомим на кого и по кое време ще бъде връчен, уточни Йотова.  

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР