Вицепрезидентът Илияна Йотова получи гаранции при срещите си с молдовските

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова получи гаранции при срещите си с молдовските
Коментари Харесай

Йотова с гаранция за най-високо ниво за запазване на териториалната цялост на населения с етнически българи Тараклийски район

Вицепрезидентът Илияна Йотова получи гаранции при срещите си с молдовските управляващи в Кишинев, че при административно-териториалната промяна ще бъде непокътната компактността на Тараклийския регион. Близо 70% от популацията в този регион са с българска етническа принадлежност. Запазването на цялостта на региона подсигурява и съхранението на българския език и опциите за проучването му, както и икономическото развиване на региона. Българската общественост в Молдова има над 200-годишнина история.

Вицепрезидентът беседва с президента Мая Санду, ръководителя на молдовския парламент Игор Гросу и министър-председателя на Молдова Дорин Речан, както и с представители на Делегацията на Молдова в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Йотова благодари на молдовската страна за грижата и поддръжката за българската общественост за запазването на българския език, просвета и обичаи и получи уверения, че ще продължи устойчивата политика за съблюдаване правата на етническите общности, която е измежду главните критерии за участие в Европейския съюз.

Тема на диалозите на вицепрезидента бяха и договарянията за превръщането на Тараклийския държавен университет във филиал на Русенския университет „ Ангел Кънчев “ за да се заздрави висшето образователно заведение, да притегля с разнообразни специалности повече студенти, освен от Тараклия, само че и от цяла Молдова, а и от Украйна. Тече подготовка от молдовската страна на съответните документи за двустранно съглашение.

На срещите на Илияна Йотова с представителите на молдовската страна беше изтъкната динамичността в последните години в двустранните връзки, в това число на най-високо политическо равнище. Обсъдени бяха опциите за задълбочаване на съдействието в областта на стопанската система, търговията, енергетиката, туризма, културата и образованието. Вицепрезидентът увери в желанието на българското държавно управление междуправителствената българо-молдовска комисия за икономическо съдействие ще проработи през февруари 2024 година Проф. Николай Овчаров, който е част от делегацията на вицепрезидента, показа опциите за културен туризъм в България.

Илияна Йотова поздрави Молдова за приемането през 2022 година на статут на страна-кандидат за участие в Европейски Съюз. Молдовските управляващи благодариха за поддръжката на България по пътя на европейската интеграция на страната.

Вицепрезидентът е на посещаване в Молдова, където дружно с българската общественост празнува Деня на бесарабските българи – 29 октомври, и Деня на националните будители – 1 ноември. В ръководената от Йотова делегация е инж. Младен Станев, ръководител на Асоциацията на българите в чужбина. Утре дружно с президента на Молдова Мая Санду вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде в град Тараклия, където ще открият Младежки културен център „ Васил Левски “ и монумент на Апостола на българската независимост.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР