Вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на Ивайловград и жители и гости

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на Ивайловград и жители и гости
Коментари Харесай

Илияна Йотова и жители на Ивайловград почетоха 106-годишнината от масовото избиване на тракийските бежанци

Вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на Ивайловград и поданици и посетители на града се поклониха пред паметта на починалите в Междусъюзническата война, по време на която османската армия убива над 200 бебета и деца , скрити в растителността около река Арда от родителите им - българи, бягащи от преследващата ги войска.

Проявата бе част от Националния юношески събор " Илиева равнища ", който се организира за 22 следващ път в едноименната околност край село Глумово.
" Единението е най-голямата респект за паметта на тракийските деца. Ние би трябвало да бъдем поръчител за щастливото детство и сполучливото развиване на нашите деца. Нека в името на тях да не отмъщаваме, само че да помним историята. Да не забравяме, че мирът и човешките права не са един път вечно дадени, а за тях би трябвало да се борим всеки ден ", съобщи Йотова.

" Тук, в небето над тази земя са ангелите на над 200 деца, чиито живот бе лишен без време. Коя е тази политика и власт, която може да оправдае това, което се е случило тук преди 106 години - съсечени деца и майчини писъци. Отговор ще продължаваме да търсим, само че нашето наличие през днешния ден е завет в никакъв случай повече да не го позволяваме ", добави вицепрезидентът.

За поддръжката и отдадеността на тракийската идея ръководителят на Съюза на тракийските сдружения Красимир Премянов връчи на вицепрезидента Илияна Йотова и кмета на община Ивайловград Диана Овчарова почетен знак във връзка 175-годишнината от рождението на Капитан Петко Войвода.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР