Вицепрезидентът Илияна Йотова беше официален гост на честването на 165-годишнината

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова беше официален гост на честването на 165-годишнината
Коментари Харесай

Вицепрезидентът удостои с почетни плакети Народно читалище „Добри Войников – 1856“ в Шумен

Вицепрезидентът Илияна Йотова беше формален посетител на честването на 165-годишнината от основаването на Народно читалище „ Добри Войников - 1856 " в град Шумен. По случай паметния празник и дейна активност Илияна Йотова удостои читалището с шеф Николай Николов и негови дейци с почетния плакет на вицепрезидента и подари на читалищната библиотека книги на български създатели.

„ Тук се ражда и възвръща епохи по-късно българската държавност, през днешния ден стъпваме по земята, по която са ходили едни от най-бележитите българи в нашата история ", се обърна вицепрезидентът в приветствието си към жителите на Шумен. „ Можем ли да си представим преди цели 165 години какво голямо предпочитание са имали нашите предци да възродят българската нация, да създадат българската страна пълноправен член в фамилията на цивилизованите нации, както е записано в Манифеста за българската самостоятелност! Тези хора имаха дарбата да провидят в бъдещето, още преди да я има третата свободна и самостоятелна българска страна, да положат основите, които идващите генерации да надграждат. Искам през днешния ден да бъдем като тези популярни персони ", прикани Илияна Йотова. „ Това бяха сърцати хора, които не се блазнеха то пари и власт. Знаеха, че единствено с култура и религия може да се запази народ, че родовата памет е имунната система, която превежда и през най-тежките тествания. Че стремежът към познание носи независимост, а свободата - самостоятелност ", уточни вицепрезидентът.

Илияна Йотова е уверена, че читалището не е остаряла институция, а принадлежи и на бъдещето. „ В днешното обезпокоително и разделно време на неприятни пристрастености още веднъж читалището ни събира, тук лекуваме душите си с култура и просвета ", съобщи вицепрезидентът и прикани българската страна и общество да оказват помощ повече на читалищата, тъй като те не просто съхраняват обстоятелствата от българската история, а я пишат и през днешния ден. Председателят на Съюза на националните читалища Николай Дойнов дефинира Илияна Йотова като огромен и правилен съдружник на българското читалище.

По-рано вицепрезидентът беседва с регионалния шеф на Шумен Валентин Александров и с кмета на общината Любомир Христов

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР