Вицепрезидентът Илиана Йотова определи като удар срещу престижа на институциите

...
Вицепрезидентът Илиана Йотова определи като удар срещу престижа на институциите
Коментари Харесай

Илиана Йотова за вчерашния КСНС: Това е удар срещу престижа на институциите

Вицепрезидентът Илиана Йотова дефинира като удар против престижа на институциите неуспехът на Консултативния съвет за национална сигурност през вчерашния ден. Пред медиите тя сподели още, че това е доста неприятен сигнал както към българските жители, по този начин и към нашите европейски сътрудници.

„В навечерието на европредседателството, когато имаме толкоз доста проблеми за решение, когато диалогът за българските цели още не е почнал и това го регистрират всички – и ръководещи, и съпротива, и всички български институции – да се прави такава груба проява по един толкоз сензитивен за българското общество проблем, коства ми се, че не е правилно от страна на Министерски съвет, тъй като не мога да оправдая отсъствието на водещи министри, датата на КСНС задоволително рано е казана, с цел да се съобразят всички графици“, уточни Илиана Йотова.

Вицепрезидентът взе участие в Международната конференция „ Бъдещето на Европа и българската вероятност “, на която участва и проф. Марио Монти, някогашен еврокомисар и министър-председател на Италия.

йотова разяснява аргументите за днешната обстановка на Съюза. Като съществени такива тя уточни „ бюрокрацията, която сполучливо измести визионерството и закъснелите реакции на рецесиите, които ни раздрусаха в последните години “.

По тематиката за бежанската рецесия Илияна Йотова изясни, че към този момент трета година липсва обща политика за убежищата и вдишване на отговорността от всички страни. „ Регистрацията и идентификацията на бежанците би трябвало да се прави още в третите страни, с цел да се предотврати всеобщото идване на хора, които не подлежат на статут на емигрант по силата на Женевската спогодба “, заяви вицепрезидентът. Илияна Йотова се разгласи в поддръжка на предложенията на президента Макрон, направени преди седмица – за общи полицейски гранични формирования.

Състоянието на сигурността в Европейски Съюз също бе измежду тематиките в изявлението на вицепрезидента. „ Имаме потребност от нов вид политика и нейното образуване в областта на сигурността. Впрочем заслужава размисъл и френското предложение за основен прокурор за битка с тероризма. Темата е тясно обвързвана с едно друго събитие, непознато до в този момент по своя мащаб – радикализацията “.

Илияна Йотова обърна внимание на обстоятелството, че общественото изключване, маргинализацията, борбата с мизерията допускат нова политика в региона на образованието на европейско ниво. „ Защото това към този момент е въпрос за сигурността на жителите “, добави вицепрезидентът.

В региона на защитата Илияна Йотова увери, че оповестеният Фонд за защита и вложения би трябвало да бъде построен при бистрота и съответни правила за присъединяване. „ В противоположен случай има заплаха да се сътвори нов Шенген, този път в областта на защита, като не се слагат всички страни на равна основа, а още веднъж се разделят на географски или различен принцип. “

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР