Вицепрезидент на разследваната у нас и в САЩ за пране

...
Вицепрезидент на разследваната у нас и в САЩ за пране
Коментари Харесай

Вицепрезидентът на NEXO Александър Починков e бивш служител на Иво Прокопиев

Вицепрезидент на разследваната у нас и в Съединени американски щати за пране на пари (в това число на лица, финансиращи терористи), машинация на инвеститори и заобикаляне на глобите против Русия криптобанка NEXO е някогашен върховен кадър на издателската корпорация на олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев – „ Икономедиа “. Александър Починков, който е вицепрезидент „ Инженеринг “ в определяната от проверяващите като криптопирамида от величината на OneCoin на Ружа Игнатова компания, е бил дълготраен чиновник на енергийния необут, пише .

От профила му в бизнесмрежата LinkedIn излиза наяве, че е стартирал кариерата си в кръга „ Капитал “ още през 1997 година, когато постъпва на работа като систематичен админ в едноименния седмичник „ Капитал “ и извършва длъжността до 2000 година От юли 2013 до юни 2018 година пък е бил основен механически шеф на издателската империя на Прокопиев. Разделя се с „ Икономедиа “ точно, с цел да отиде през 2019 година в NEXO, като напускането наподобява повече като трансфер, в сравнение с като разлъка.

Починков продължава тясното си взаимоотношение с кръга „ Капитал “ и към този момент от позицията на върховен управител в криптобанката, а взаимоотношенията са освен с бизнес устременост, само че и другарски. Съпругата на Иво Прокопиев – Галя, разяснява по роднински постовете в обществените мрежи на Починков. А той от своя страна се записва в криптоактивностите на самата „ Икономедиа “ като покупател на продадени на търг 2 NFT корици (дигитални копия с неповторим е-отпечатък) на списанието, за които брои 5300 $ в цифрова валута.

Връзката на Починков с „ Икономедиа “ е единствено една от множеството влакна, оплитаща NEXO с Прокопиев и ръководения от него бизнескръг „ Капитал “, които лъсват нескрито с експлоадирането на аферата с криптопирамидата. Скандалът безусловно взриви пазара на цифрови валути в международен мащаб, откакто в четвъртък сутринта стотици проверяващи – прокурори, следователи и чиновници от ДАНС щурмуваха офисите на NEXO в София.

Създадена през 2018 година и с дъщерни сдружения в половин дузина страни по целия свят, криптобанката в действителност е позната в България основно от изявленията на медиите под контрола на Иво Прокопиев. През близо петте години от съществуването на NEXO изданията под шапката на „ Икономедиа “ действително работят като рекламна платформа за промотирането на активността на корпорацията у нас, а тя пък от своя страна се трансформира в главен източник на финансови инжекции и сътрудник на издателската група. Бърз мониторинг на изявленията за NEXO демонстрира, че съвсем цялата цифрова имиджова връзка на компанията е прекосявала през уеб страниците „ Капитал “ и „ Дневник “, като съгласно данни на първите единствено към 2021 година рекламните материали, оповестени по поръчка на криптоплатформата са били над 20.

С тях обаче надалеч не се изчерпват изявленията за нея. Те са над 100, освен това единствено в „ Капитал “. Без да се броят материалите в останалите издания на медийния монополист Иво Прокопиев. Колко тъкмо пари е наляла криптобанката в „ Икономедиа “, следва да се обясни, както прочее и дали тези средства не са с противозаконен генезис, поради обстоятелството, че тече следствие за пране на капитали и данъчни измами.

Но взаимоотношенията сред NEXO и кръга „ Капитал “ надалеч не са обусловени единствено от връзката рекламодател-рекламиращ. Преглед на основателите и чиновниците на криптобанката демонстрира доста по-дълбока обязаност, вадеща нескрито мрежата, разпъната от Прокопиев в политиката и големи браншове от бизнеса. В това число и криптовалутите и блокчейн технологиите, към които разградският олигарх постоянно е имал афинитет.

Създатели на учредената през 2018 година криптоплатформа са четирима българи – някогашният народен представител от „ Реформаторския блок “ (РБ) Антони Тренчев, досегашните съдружници във компанията за бързи заеми „ Кредисимо “ Коста Кънчев и Сокол Янков, а също Георги Шулев – наследник на някогашния вицепремиер и обществен и стопански министър Лидия Шулева, посочена през годините, в които бе на власт, за главен състезател в интерес на кръга „ Капитал “. През 2019 година Шулев напуща поради разкол борда на „ Нексо “, като същото прави и Сокол Янков. Кънчев и Тренчев не престават работата в тандем, като първият движи нещата по-скоро от втори проект, а вторият с изключение на мотор е и лице на компанията.

Шулев-син може и да отпада от екипа, само че връзката на NEXO с кръга „ Капитал “ надалеч не изчезва. Просто се концентрира по линия на Антони Тренчев, който беше народен представител от Република България от квотата на Движение „ България на жителите “ в чийто Национален съвет бе дружно с две знакови фигури от обкръжението на Прокопиев – Стамен Янев и Настимир Ананиев. Първият е дълготраен началник на Българската организация по вложенията (БАИ) точно във времената, когато са били раздавани така наречен златни паспорти против фиктивни вложения на руснаци и китайци.

Янев прочее е и някогашен фирмен юрист на различен изтъкнат проводник на ползите на Иво Прокопиев в политиката – съпредседателя на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков. Доколко са близки взаимоотношенията и зависимостта сред двамата демонстрира фактът, че първата работа на Петков, когато стана длъжностен министър на стопанската система, бе да върне Янев отпред на БАИ, откъдето бе махнат няколко месеца по-рано.

Не по-слаба е и взаимовръзката сред Политическа партия и другия сподвижник на Антони Тренчев – депутатът от Политическа партия Настимир Ананиев, чиято партия ВОЛТ действително бе една от обединенията, с помощта на които Кирил Петков и Асен Василев се явиха на предния парламентарен избор, защото към момента не бяха учредили партията си. Впрочем Ананиев и Тренчев напуснаха редиците на ДБГ съвсем по едно и също време – през май 2017 година, като директно по-късно станаха лица на нов политически план – съдружие СЕГА (Сигурност, евроатлантизъм и гражданска активност). Той обаче бързо спихна и двамата се насочиха към по-перспективни инициативи.

Вторият заложи на политиката и се трансформира в мандатоносител на Политическа партия, а първият се насочи към бизнеса и основаването на NEXO, без обаче това да прекъсне връзката сред тях и плановете им. Причината – най-малкото общо кратно посред им в лицето на кръга „ Капитал “ и Прокопиев. Както прочее и съмнителните съветски връзки, при които кръгът „ Капитал “ още веднъж се явява в ролята на общо кратно поради обстоятелството, че с изключение на рекламна платформа за разследваната за нарушавания на глобите против Кремъл NEXO изданията на групата на разградския олигарх се демонстрираха преди години като такава и за съветския олигарх Константин Малофеев. През 2015 година „ Капитал “ се записа в историята на българската публицистика като единственото издание у нас и едно от дребното в международен мащаб, отишло на крайници в централата на бизнесимперията на „ момчето за мръсни поръчки на Кремъл “ (както го дефинират западните медии) в Санкт Петербург, с цел да му даде естрада да изяснява проектите си за вложения в България.

Сред тях строителството на „ Южен поток “ и АЕЦ „ Белене “. По това време Малофеев към този момент бе част от санкционните описи на Съединени американски щати и Европейски Съюз поради финансирането на сепаратистите в Украйна. На този декор съветските връзки на съратника на Антони Тренчев и пионка на Прокопиев Настимир Ананиев бледнеят, само че въпреки всичко е значимо да се означи, че преди няколко дни стана ясно, че е бил съучастник с четирима руснаци във компания, която е имала ползи в енергетиката.

Тук е моментът да се каже също, че Ананиев надалеч не е единственият народен представител от Политическа партия, обвързван с NEXO. Бивш негов сътрудник от групата на „ Продължаваме промяната “ в предното Народно заседание – Александър Ракшиев, е бил акаунт управител в NEXO от 2019 година до 2021 година съгласно профила му в LinkedIn.

Ако си мислите, че тези обвързаности са случайности, а не брънки в лобистка мрежа, прокарваща подмолни ползи, помислете отново. А ето и едно от доказателствата за това – в изявление при започване на предходната година тогавашният финансов министър и сегашен съпредседател на Политическа партия Асен Василев намерено лобира за въвеждането на разплащания с криптовалути у нас.

„ Проучваме благоприятни условия за основаване на механизъм за заплащания с криптовалути „ в кратковременен до средносрочен проект “. Водим диалози с Българска народна банка и някои от играчите в криптоиндустрията, с цел да проверим опциите и дали има смисъл да се подхващат следващи стъпки “, съобщи той в изявление за „ Блумбърг “. Василев може и да не посочи кои са въпросните „ играчи от криптоиндустрията “, само че надали има хора, които да се съмняват за кого говореше.

За какво и къде е разследвана NEXO?

На конференция в деня на мегаакцията у нас – четвъртък, представителят на основния прокурор Иван Гешев – Сийка Милева, разгласи, че следствието е за пране на пари, данъчни закононарушения, осъществяване на банкова активност без лиценз и нарушавания на глобите против Русия. Стана ясно също по този начин, че то е част от интернационално следствие против криптобанката, през която за последните 5 години са били превъртени 94 милиарда $, само че детайлностите по съответните обвинявания занапред ще излизат.

Примката към NEXO в интернационален проект обаче стартира да се стяга още преди година. В края на 2021 година щатът Ню Йорк разпореди на NEXO да приключи предлагането на един от продуктите си -депозит с висока рента, стигаща до 36% поради неналичието на лиценз за сходна активност. Заради предлагания нелегално високолихвен депозит, посредством който – съгласно данните от американските медии, компанията привлякла 93 000 US жители, вложили 800 млн. $ в него, към есента на 2022 година с изключение на Ню Йорк още 7 щата бяха стартирали правосъдни процедури против NEXO – Калифорния, Върмонт, Оклахома, Кентъки, Вашингтон, Южна Каролина и Мериленд. Именно поради следствията и правосъдните процедури в края на 2022 година от NEXO оповестиха, че щели „ постъпателно “ да прекратят активността си в Съединени американски щати. Но и все още това не е направено.

Отново поради следствие те към този момент бяха принудени да се изтеглят обаче от Естония, където записаното през 2018 година сдружение NEXO Services е заличено от регистъра през 2022 година До това се стигна, откакто през 2019 година естонският финансов инспекторат заключи, че макар изказванията на Тренчев, че нямало нищо общо сред криптоплатфомата и компанията за бързи заеми „ Кредисимо “, чийто съосновател е съдружникът му Коста Кънчев, „ NEXO работи като медиатор сред естонските консуматори и криптозаемите, предлагани от Кредисимо “. И постанови, че защото не са лицензирани за сходна активност, не могат да действат в Естония.

Във Англия пък през есента на предходната година инвеститори в NEXO заведоха дело против криптобанката. Причината – тя отказала да им разреши да си изтеглят инвестиции в размер на 126 млн. $, като им замразила сметките.

Структурата на криптопирамидата

Дружества в общо 8 страни са записали през годините Тренчев и компания. В България NEXO работи през дъщерна компания „ Ен Ди Европейски Съюз “ ЕООД, която обаче в действителност е разработчик на продуктовото портфолио на компанията и в нея се намира и действителният действен екип на криптобанката. 100% притежател на „ Ен Ди Ес “ ЕООД е записаното в швейцарския кантон Цуг сдружение NEXO, което пък от своя страна е благосъстоятелност на записаното в американския щат с офшорно законодателство Делауеър NEXO Inc. Отделно има NEXO Financial Services LTD във Англия, към този момент закритото NEXO Services OU в Естония, NEXO Services UAB в Литва, NEXO Finance Limited в Хонконг, NEXO AG на Маршаловите острови и NEXO Capital Inc на Каймановите острови. Всъщност от конференция на Антони Тренчев и Коста Кънчев през октомври 2021 година излиза наяве, че  компаниите на Каймановите острови са две. Тогава афишират, чe основават особено сдружение NEXO Inc там, под чиято шапка щели да се обединят компаниите им в останалите държали. През NEXO Capital Inc пък изплащали дивидентите на вложителите, само че стопират да го вършат от средата на 2021 година

Според данните от българските проверяващи по-голямата част от тези сдружения действително са били кухи компании и пощенски кутии, основани, с цел да може да се приложи класическата за финансовите пирамиди скица Понци, само че в цифрова среда.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР