Вицепремиерът Валери Симеонов сравни Закона за бюджет 2018 с добре

...
Вицепремиерът Валери Симеонов сравни Закона за бюджет 2018 с добре
Коментари Харесай

Валери Симеонов: Бюджет 2018 е богата пица

Вицепремиерът Валери Симеонов съпостави Закона за бюджет 2018 с добре аранжирана пица " Калцоне ", употребявайки жаргона на министъра на финансите в интервала 2009 - 2013 година Симеон Дянков. По думите му той се употребява с добра поддръжка, а съгласно министъра на финансите Владислав Горанов той е разчетен по този начин, че " страната да работи обикновено ". 

Пет организации поддържаха плана за бюджет за следващата година по време на съвещание на Съвета за тристранно съдействие. Две обаче не утвърдиха проекта - Българска стопанска камара и КНСБ, които проведоха и огромен митинг през днешния ден под надпис " За почтено възнаграждение ". 

По отношение на заплатите и обществените заплащания Бюджет 2018 планува минималната работна заплата да се увеличи от 460 лева на 510 лева от 1 януари, а през юли всички пенсии ще бъдат индексирани с 3,8%, като минималната стане 207.60 лв..

В законопроекта е включен и специфичен текст, който подсигурява, че индексацията ще е за всички пенсионери и няма да се повтори обстановката от тази година, когато близо 5000 пенсионери не получиха нарастване. Ще бъдат увеличени заплатите на учители, служители на реда, в армията и други. Ще бъдат увеличени и обществените заплащания, НЗОК ще получи 400 млн. повече. 

КНСБ обаче настояха за бързи промени в плана по време на днешния митинг , преди да бъде импортиран за гласоподаване в Народното събрание. Според тях плануваното нарастване е извънредно незадоволително и не стига за всички. Синдикатите обявиха, че в случай че не бъдат изпълнени настояванията им, ще има нови митинги. 

По време на срещата сред страната, работодателите и синдикатите бе разисквана тематиката дали би трябвало да отпадне класът за прослужено време. Всяка страна обаче държеше на позицията си - синдикатите обявиха, че " в случай че работодателите желаят по-опитни чиновници, би трябвало да си заплащат за това ", а работодателите пък споделиха, че сходна процедура не съществува на никое място в Европейски Съюз, с изключение на у нас. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР