Вицепремиерът Валери Симеонов публикува в профила си във "Фейсбук" своя

...
Вицепремиерът Валери Симеонов публикува в профила си във "Фейсбук" своя
Коментари Харесай

Валери Симеонов: Сделката в ЧЕЗ е нагласена, но законна


Вицепремиерът Валери Симеонов разгласява в профила си във "Фейсбук " своя прочит на договорката за българския бизнес на чешкото сдружение ЧЕЗ. Той акцентира, че това е персонално негово мнение и не ангажира държавното управление с нея, като напомни декларацията на партията си НФСБ против евродепутата от зелените Ска Келер поради политическите ѝ позиции при визитата ѝ в България. Веднага по-късно кабинетът се разграничи от нападките против нея.

В обявата си Симеонов прецизира, че седем дни преди ЧЕЗ да разгласи определения покупател на бизнеса си в България, компанията е напусната от неин върховен чиновник. Става въпрос за Милена Стоева - "един от най-високопоставените и правилни на управлението мениджъри на ЧЕЗ ", както я дефинира вицепремиерът. По думите му тя е назначена за началник на съвета на шефовете на компанията "Инерком-България ", която купи електроразпределителното сдружение.

Сделката е нагласена, само че законна

Според Валери Симеонов ЧЕЗ са желали да продадат бизнеса си в България, без това да опетни името на компанията. Именно поради това търсели "лоялен покупател, който няма да срине предприятието на втория месец и по този метод да опетни репутацията им на интернационалния енергиен пазар, с което би попречило на влизането им в по-богати страни ".

Вицепремиерът дефинира компаниите, присъединили се в търга за активите на ЧЕЗ, като такива "с мрачно минало ", несигурни и непознати.

"Енерго-про " (чешка компания, само че тази договорка ще бъде спряна от Комисия за защита на конкуренцията за монопол), компания на Ковачки (несигурен състезател със противоречива известност и доста задължения), компания на Бобокови (с добра история, само че непознати) и още няколко турски, индийски и други задгранични компании със подозрително минало и бъдеще. И Гинка Върбакова. Собственик на няколко фотоволтаични парка от България, само че със съществени рекомендации! От кого? От металургичния магнат в Чехия Зденек Земек ", показва Симеонов.

Той добавя, че "няма по какъв начин притежателите на ЧЕЗ да не са в близки връзки " със Земек. Бизнесменът от своя страна пък построил "лични връзки на преданост и доверие " с Върбакова.

"Все качества, които ЧЕЗ търсят в бъдещия си покупател ", написа още Сименов.

ЧЕЗ намира парите и купувача

След избирането на купувача от ЧЕЗ стартират да търсят и финансирането, защото "бизнесът на Върбакови е прекомерно малък и покрива едвам към 5% от цената на договорката ", твърди вицепремиерът. Затова се е търсила интернационална банкова институция, която няма да отпусне заема поради "Инерком ", а поради ЧЕЗ.

Според Симеонов има безспорни обстоятелства за възлагане на осъществяване на услуги и действия на чешки компании от "ЧЕЗ систематизиране " и "ЧЕЗ електро ", с което се усилват разноските и се скриват същинските облаги от активността.

"Реалните финансови планове на ЧЕЗ елементарно могат да убедят всяка банка, че техните 300 млн. евро ще бъдат върнати без проблеми за 20 години, даже при днешната цена на тока. Гарант за това са както упоменатите положителни облаги от активността, по този начин и възможни скрити договорни гаранции от продавача ", акцентира Симеонов.

Именно поради това Милена Стоева е назначена в "Инерком-България ", "за да е сигурен контролът върху сдружението след неговата продажба ". Той добавя, че предлагането на премиера Бойко Борисов страната да взе участие с дял в договорката дава спомагателна убеденост и гаранция на интернационалната банка, която ще отпусне заема.
 app-facebook Valeri Simeonov преди 4 часа
Сделката за ЧЕЗ - нагласена, само че законна!
За комплицираните проблеми нормално обясненията са елементарни – и това се отнася за цялата „ тайнственост “ към придобиването на сдруженията на ЧЕЗ България от до неотдавна непознатата госпожа Гинка Върбакова.
Нека се сложим на мястото на ЧЕЗ – желая да изляза от Източна Европа и да трансферира бизнеса си напълно в Западна Европа. Такава е тактиката на компанията от десетина години.
Искам да продам бизнеса си в България, само че това да не опетни името на фирм...
Вижте повече 101 30 31
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР