Вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на околната среда и водите

...
Вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на околната среда и водите
Коментари Харесай

Международен съюз за защита на природата: Пирин предлага големи предимства за развитие на туризма


Вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на околната среда и водите Нено Димов участваха през днешния ден в Банско на работна среща в границите на консултантска задача на представител на Международния съюз за отбрана на природата IUCN в Национален парк „ Пирин ”, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

В срещата взеха присъединяване още Херве Летие – специалист към  IUCN, Нено Димов, министър на околната среда и водите, чиновници на Дирекция „ Национален парк Пирин ”, както и кметът на Разлог господин Красимир Герчев. Домакин на срещата бе кметът на община Банско Георги Икономов.

Целта на задачата на интернационалния специалист е да направи обзор на Проекта на Плана за ръководство на Национален парк Пирин и да удостовери, че същият е в сходство с решенията на Комитета за международно завещание и обезпечава опазването на обекта.

„ Моето наличие тук е с цел да подчертая значимостта на Банско като значима икономическа зона, знаете поредните дейности на държавното управление във връзка с развързването на този Гордиев възел. В тази връзка мой дълг е през днешния ден аз да бъда тук и да се срещна с господин Летие. Удовлетворен съм, че това е човек с професионален и житейски опит. Доколкото се срещнах с неговата биография. Можем да разчитаме всички на една справедлива преценка, която да даде опция за разрешаване на тежкия проблем с невъзможността все още за развиване на туризма ”, сподели на брифинга вицепремиерът Валери Симеонов.

Той отхвърли да дава отговор на въпроси отвън тематиката „ Банско ”, уточнявайки, че ще стори това на следващия ден в 11 ч. на гара Буново, където ще се прави поклонение от терористичния акт на протурската акция, обвързвана с взривяването на трен с майки и деца.

„ Тук съм по покана на държавното управление. Няколко души през днешния ден загатнаха, че би трябвало да се реализира баланс сред опознаването на околната среда и устойчивото развиване на туризма. Смятам, че това, че живеете наоколо до Национален парк „ Пирин “ за вас е огромен късмет, само че също по този начин и огромна отговорност. Тази красива област е огромно преимущество за развиването на зимен и летен туризъм ”, сподели на брифинга Херве Летие.

Той сподели още, че тази седмица е съумял да изслуша доста хора и да събере доста документи, които ще му оказват помощ да изготви рекомендация за държавното управление, което желае да реализира баланс в опознаването на естественото завещание и развиването на туризма.

„ За благополучие или за злощастие не съм тук с цел да взимам решения, само че мога да ви дам съвет, който вероятно да ви помогне, или както господин кметът съобщи, аз ще си свърша работата обективно и без значение ”, добави специалистът.

Докладът му ще бъде показан след шест седмици в консултативния орган към ЮНЕСКО, по-късно ще бъде възложен на страната а самото му разискване през месеците юни или юли в ЮНЕСКО. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР