Вицепремиерът Валери Симеонов е осъден на първа инстанция за антиромска

...
Вицепремиерът Валери Симеонов е осъден на първа инстанция за антиромска
Коментари Харесай

Осъдиха Валери Симеонов за реч на омразата срещу роми

Вицепремиерът Валери Симеонов е наказан на първа инстанция за антиромска тирада, която той е произнесъл като народен представител от трибуната на Народното събрание.
Това заяви Българския хелзинкски комитет (БХК), припомняйки, че делото беше заведено от ромските публицисти Кремена Будинова и Огнян Исаев, представлявани от комитета.
Реакцията на правозащитниците бе предизвикана от думите на съдружния сътрудник на ръководещите, че за по-малко от 20 дни българското общество е станало очевидец на няколко " брутални незаконни акта, осъществени от представители на циганския етнос " над малолетни, както и над медицински чиновници по време на осъществяване на техните отговорности.
Освен това Симеонов съобщи, че е неоспорим фактът, че " огромна част от циганския етнос живее отвън всевъзможни закони, правила и всемирен правила на държание – за тях законите не важат, налози и такси са неразбираеми понятия, сметките за електричество, вода, общественото и здравното обезпечаване са сменени от убеждението, че имат единствено права, само че не и отговорности и отговорности ".
Лидерът на НФСБ обаче не спря до тук, обяснявайки, че Преходът е трансформирал ромите от работещи хора, които пращали децата си на учебно заведение, " в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни , изискващи право на заплати, без да работят, искащи лечебни заведения по болест, без да са заболели, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за дами с инстинкти на улични кучки ".
" Кой сътвори усещането на нашите мургави сънародници, че всичко им е разрешено, че всичко им е позволено, че всички са им длъжни, че би трябвало да се лекуват гратис. Отговорът на тези въпроси би обяснил първопричините и би показал метода на решение на този тежък проблем. И този отговор има своята политическа проекция, или както биха се изразили точно представителите на Движение за права и свободи ", съобщи още Симеонов тогава.
Съдът открива, че тези думи съставляват тормоз по смисъла на Закона за отбрана от дискриминация , защото „ водят до накърняване достолепието на лицето и основаване на враждебна, принизяваща, унизителна и обидна среда, и всеки с ромска етническа принадлежност може да бъде обиден от тях, като не е належащо изказването да се отнася до цялата ромска общественост, с цел да бъде възприето като накърняваща достолепието на обособен неин представител, определящ се като подобен “.
Симеонов е наказан да прекрати нарушаването, както и да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни нарушавания.
Ищците по делото не желаят обезщетение.
„ Решението е добра вест – триумф за самия съд, който демонстрира своята самостоятелност в политическа среда, понастоящем доминирана от расистки разкази от най-долна проба. Ответникът – ултранационалистически опортюнист без социализация и просвета, е вицепремиер. Неговата групировка, която провокира демократичния правов ред, е легитимирана като част от държавното управление “, съобщи адв. Маргарита Илиева , директорка на Правната стратегия на БХК.
„ Този овластен расизъм не е съчетаем с върховенството на правото. Добре е, че в страна, ръководена от години от Бойко Борисов, който поощряваше „ ловци на бежанци “, съдът знае да се произнесе в този смисъл “, съобщи още адв. Илиева.
Решението предстои на обжалване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР