Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев проведе

...
Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев проведе
Коментари Харесай

Министър Василев се срещна с посланика на Италия Джузепина Дзара

Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев организира среща с посланика на Италия в България Н. Пр. Джузепина Дзара.

По време на разговоря са обрисувани общоевропейските цели и дейности, който да отговорят на последствията от войната в Украйна. Особено внимание е обърнато на нуждата от проекти и незабавни ограничения за намиране на различни направления и доставки на природен газ за Европа.

Василев и Дзара са разискали и опциите за стимулиране на нововъведенията и стопанската система, които дава Плана за възобновяване и резистентност. Министър Василев е показал, че за организацията на търговете по основните планове от проекта ще се разчита на експертизата на Европейската банка за възобновяване и развиване, с цел да се избегнат всички благоприятни условия за корупция.  

Двамата с дипломат Дзара са единомислещи, че в региона на енергетиката, инфраструктурата, земеделието, туризма и козметичната промишленост има огромни вероятности за търговско-икономическо съдействие сред България и Италия.

Италия е един от водещите търговски сътрудници на България,

както в Европейския съюз, по този начин и в света. В последните години стокообменът ни мина два милиарда евро. Данните за пандемичната 2020 година демонстрират спад, като разследване от рецесията с Коронавирус 19. Намаляването бе съразмерно, както в износа, по този начин и във вноса.

През предходната година обаче компаниите от двете страни съумяха да компенсират този спад. Износът ни пораства с 36.4% и е на стойност 5.13 милиарда лв.. Вносът също е повишен - с 18.9%, до 5.06 милиарда лв.. Търговското салдо е позитивно за България.

В последните години водещи артикули в износа ни за Италия са: елементи за обувната индустрия, рафинирана мед и медни сплави, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, зърнени култури, ел.техника, подготвени произведения на обувната индустрия, а също и артикули на текстилната, шивашката, кожаро-кожухарската промишленост.

Във вноса от Италия водещи са трактори, коли и други транспортни средства, обработени кожи, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, трактори, подготвени произведения на текстилна, обувна и кожарска промишленост, лекарства и други.

Насърчаването на развиването на контактите на фирмено ниво (В2В конгреси, по-широко наличие на компании на изложби, проведени в двете страни) може да способства за увеличение на размера на двустранния стокообмен и включването на повече артикули с по-висока степен на преправка.

Към края на второто полугодие на предходната година размерът на директните задгранични вложения от Италия в България възлиза на 2.90 милиарда евро.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР