Вицепремиерът на Сърбия и министър на външните работи Ивица Дачич

...
Вицепремиерът на Сърбия и министър на външните работи Ивица Дачич
Коментари Харесай

Дачич: Международната общност трябва спешно да спре Курти, нова криза е на хоризонта

Вицепремиерът на Сърбия и министър на външните работи Ивица Дачич уточни след съвещанието на Бюрото за съгласуваност на службите за сигурност, че е особено оценена обстановката в Косово, която се прави оценка като все по-тежка, заради безотговорното държание на косовските институции, оповестява.

Дачич, който е и секретар на Съвета за национална сигурност, прикани интернационалната общественост да спре косовския министър председател Албин Курти.

Той акцентира, че се повтаря същата история и, че Прищина продължава да разрушава всички реализирани съглашения, като това за чиниите, генерирайки нови рецесии и дестабилизирайки обстановката в Косово, а оттова и в района.

„ Това е действителен знак за тяхното ясно желание, че не желаят мир и че се пробват да избегнат отговорностите, които поеха в Охрид, апропо. И първото обвързване е образуването на Съюза на сръбските общини. В тази връзка това е още един знак за интернационалната общественост, която би трябвало да одобри съществено нашите предизвестия и, че с арестуването и преследването на сърби, нарушавайки обезпечените права и свободи, те основават нови рецесии, с цел да не се реализиран нови съглашения, които биха били стъпка напред в нормализирането на обстановката “, сподели Дачич.

Той уточни, че всичко това се случва преди продължението на разговора сред Белград и Прищина на 4 април в Брюксел.

„ Ясно е, че на хоризонта е остарялата обстановка и нова рецесия, генерирана от Прищина. Ще създадем всичко, както и до момента, с цел да защитим мира, да бъдем градивни, само че непрекъснатите провокации на Прищина основават атмосфера за всичко, което се обсъждаше Това в действителност е опит за бягство от образуването на Съюз на връбските общини ”, сподели Дачич.

Той съобщи, че интернационалната общественост би трябвало да вземе това съществено и да окаже напън върху Прищина.

„ Те показват сърбите като унищожителен фактор, незаконни групи, които палят коли, има всеобщи репресии против сърбите в Косово и Метохия и това не може да докара до усмиряване на обстановката. Затова незабавно спрете Албин Курти. е отговорност на интернационалната общественост и това е главното обръщение на сесията ", сподели Дачич.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР