Вицепремиерът на Молдова Андрей Спину в събота обяви енергийна сделка,

...
Вицепремиерът на Молдова Андрей Спину в събота обяви енергийна сделка,
Коментари Харесай

Молдова постигна енергийна сделка, за да избегне сривове

Вицепремиерът на Молдова Андрей Спину в събота разгласи енергийна договорка, която би трябвало да понижи риска от огромни спирания на електричеството в страната, заяви " Ройтерс ".

Спину сподели, че държавната компания за комунални услуги Energocom ще закупи задоволително електрическа енергия от най-голямата електроцентрала в страната, с цел да покрие всички потребности на Молдова за декември, когато се комбинира със съществуващия импорт от Румъния.

Спину сподели, че електроцентралата, която се намира от другата страна на река Днестър, ще получава 5,7 милиона кубични метра газ дневно в подмяна на продажба на електрическа енергия за 73 $ за мегават на час.
 Русия няма да орязва доставките на газ за Молдова, към този момент
Русия няма да орязва доставките на газ за Молдова, към този момент

" Газпром " обаче си резервира това право при положение на неплащане в бъдеще

Електроцентралата, ситуирана в отцепническа територия, лоялна на Москва, зависи от съветския газ, доставян от Кишинев . Той спря да доставя електричество на останалата част от Молдова, откакто съветският държавен енергиен колос понижи потоците с 40 %.

Оттогава Кишинев разчита на по-скъпо румънско електричество, само че все още страда от спирания на тока, свързани с съветските удари против Украйна.

Припомняме, че в края на ноември стана ясно, че  Русия няма да понижава доставките на газ за Молдова. Решението на енергийния колос " Газпром " бе взето след премахване на нарушавания на заплащанията от страна на Кишинев.  " Газпром " акцентира, че Молдова постоянно е нарушавала договорните отговорности и предизвестява, че си резервира правото да спре постоянните доставки при положение на неплащане в бъдеще.

Интерконекторът Гърция-България започва преноса на първите количества газ към Молдова на 1 декември, като по този начин запълва над 80% от общия си потенциал, който е 3 милиарда куб. метра годишно. 
 Интерконекторът доставя към този момент газ и за Молдова
Интерконекторът доставя към този момент газ и за Молдова

Така интерконекторът запълва над 80% от общия си потенциал

Към този миг резервираният потенциал за Молдова също се планува да подсигурява нужни количества за вътрешното ползване на страната по време на зимния интервал.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР