Вицепремиерът на Австралия Ричард Марлс казва, че правителството му ще

...
Вицепремиерът на Австралия Ричард Марлс казва, че правителството му ще
Коментари Харесай

Австралия търси нови начини за повишаване на стандарта на живот на коренното население след загубата на референдума

Вицепремиерът на Австралия Ричард Марлс споделя, че държавното управление му ще търси нови способи за повишение на стандарта на живот на коренното население след гласоподаване изрично отхвърли предлагането за основаване на нов комитет за покровителство

ByROD MCGUIRK Associated Press 15 октомври 2023 година, 12:33 ч. AMAАвстралийската столична територия гласоподава срещу предлагането за закрепване в конституцията на Глас на коренното население в Народното събрание, който да се застъпва от името на най-голямата част от нацията етническо малцинство в неравностойно състояние.

Вицепремиерът Ричард Марлс сподели, че държавното управление му остава ангажирано с подобряването на благосъстоянието на локалното население, с цел да затвори осемгодишната разлика в междинната дълготрайност на живота сред локалните австралийци и по-широката общественост.

„ По отношение на това какви тъкмо са точните стъпки оттук насетне е въпрос, по който би трябвало да отделим известно време, с цел да работим и мисля, хората могат да схванат това “, сподели Марлс пред Australian Broadcasting Corp.

„ Излизайки от този референдум, има по-голям апел за деяние за превъзмогване на празнината “, добави Марлс.

Активисти на Глас на коренното население развяваха аборигенски флагове, свалени на половина в цяла Австралия в неделя в символ на своето отчаяние.

Привържениците се надяваха, че препоръките на Voice ще доведат до по-добро даване на държавни услуги и усъвършенствани резултати за коренното население.

Отчитайки единствено 3,8% от популацията, локалните австралийци имат % на самоубийства два пъти по-висок от междинния за страната, има по-голяма възможност да бъдат затворени от останалите австралийци и да страдат от заболявания в отдалечената пустота, които са били изкоренени от други богати страни.

Последното броене в неделя откри, че повече от 60% от гласоподавателите са се противопоставили на Voice. Имаше болшинство поддръжка за изборните кабини на Voice in Outback в Северната територия. Тази част на страната има най-високия дял на туземци в Австралия и резултатът допуска, че Voice е бил известен измежду локалните австралийци.

Много поддръжници на Voice упрекнаха опозиционните депутати в разпространяване на дезинформация и дезинформация по отношение на Гласа.

Марша Лангтън, локален учен, който оказа помощ за правенето на предлагането за Глас, сподели, че опозиционният водач Питър Дътън посредством своята акция „ не “ е „ циментирал расизма в политическото тяло. “

„ Нацията е отровена. Няма решение за този ужасяващ резултат, ” написа Лангтън в The Saturday Paper.

Дътън упрекна министър-председателя Антъни Албанезе, че разделя австралийците с провеждането на референдума.

„ Това е референдумът, който Австралия не трябваше да има. Предложението и процесът трябваше да бъдат предопределени да сплотяват австралийците, а не да ни разделят “, сподели Дътън.

Албанците упрекнаха акцията на Дътън против мярката за неуспеха. Нито един референдум не е сполучлив без поддръжката на огромните партии.

„ Когато правиш сложните неща, когато се целиш високо, от време на време не успяваш “, сподели Албанезе след признание на провалянето.

Министърът на коренното население на Австралия Линда Бърни, която е туземец, сподели на коренното население, че последните месеци на акцията за референдум са били „ тежки “.

„ Но се гордейте с това, което сте. Гордейте се със своята еднаквост “, сподели насълзен Бърни, откакто призна, че референдумът е бил отритнат.

„ Гордейте се с 65 000 години история и просвета, които сте част от. И вашето законно място в тази страна. Ще продължим, ще вървим напред и ще процъфтяваме “, добави тя.

За повторно австралийците отхвърлят референдум, който би включи признаването на коренното население в конституцията.

Когато за финален път беше извършен референдум през 1999 година, австралийците отхвърлиха прибавянето на увод към конституцията - встъпление, което имаше единствено алегоричен темперамент и без правно значение – признавайки, че локалните австралийци са обитавали страната „ от незапомнени времена “ и са били „ почитани за своите антични и продължаващи култури “.

Австралийците към този момент отхвърли 37 референдума, откогато конституцията влезе в действие преди 122 години. Само осем са съумели и нито един от 1977 година

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР