Вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП

...
Вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП
Коментари Харесай

Нинова: При язовирите заварихме хаос


Вицепремиерът, министър на стопанската система и промишлеността и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова отговоря на настоящи въпроси в нейния сектор по време на блиц надзор в Комисията по икономическа политика и нововъведения.

По време на контрола тя сложи акцент върху дребните и междинни предприятия, както и помощта, която ще им бъде оказана във връзка с коронавирус рецесията и рецесията с цените на енергоносителите.

„ В плана за бюджет, който ще предложи Министерски съвет за 2022 година, се плануват редица такива ограничения, като подкрепяне с погашение от страна на страната на средства към компаниите за разликата от нарастването, само че не повече от 35%, това са към 450 млн. На енергоразпределителните сдружения - 410 млн. помощ, на компаниите мярката “Запази ме “ - 60/40, както и за опазване на работните места и помощ на служащите - нарастването на ваучерите от 80лв. на 200лв., с които ще може да се заплаща и комунални услуги “, съобщи вицепремиерът.



Нинова уточни, че има отчет от проверяващите органи, както и прокурорска кореспонденция, която се отнася до 500-те милиона, отпуснати с разпореждане на Министерски съвет на ДКК и оттова на “Монтажи “ за поправки на язовири.

Темата с язовирите Корнелия Нинова дефинира като доста комплицирана и объркана:

„ Въпросът с язовирите е извънредно комплициран и комплициран, заварихме цялостен безпорядък. Няколко министерства упражняват благосъстоятелност върху разнообразни язовири, има най-малко 4-5 институции с съвсем застъпващи се пълномощия, бих нарекла това цялостна безнаказаност “, безапелационна бе тя.

Нинова напомни, че обратно във времето е имало доста случаи на преливане на язовири, заливане на обитаеми места и нанасяне на вреди, само че до момента никой не е понесъл отговорност за това.

Като трети проблем тя уточни решението на държавното управление на “Борисов - 3 “ за прекачване от общините към Държавно дружество на общински водоеми и язовири.

По думите на Нинова, Министерството на стопанската система и промишлеността изготвя повсеместен разбор за положението на бранша в страната във връзка с собствеността, контрола и законодателни промени с една цел - язовирите на България да се употребяват оправдано.

„ Общата цел е водите на България да се употребяват оправдано, само че и най-много на пролет да не виждаме страховитите картини, които сме виждали доста пъти - на залети обитаеми места, на унищожено имущество, на страдащи хора, не дай боже и починали “, заключи тематиката вицепремиерът.

Един от целите на министерството, които Нинова очерта, е понижаване на бюрокрацията и облекчение на административната тежест, която е обхванала бизнеса.

„ Едно от първите неща, които направихме, е да поканим работодателските организации. Заедно с тях изготвихме лист с актове, които пречат на бизнеса тъкмо в тази посока. Списъкът към този момент върви към 100 броя “, изясни Нинова.

Тъй като индустриалните зони остават в Министерството на стопанската система и промишлеността, вицепремиерът съобщи, че има изработен план за бюджет за вложения в този бранш.

„ Не единствено централното управление, само че и зоните дадоха своите планове за създаване на инфраструктура, какво им е належащо, с цел да се усъвършенства инфраструктурата “, съобщи Нинова.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР