Вицепремиерът Корнелия Нинова се оплака пред парламента в петък, че

...
Вицепремиерът Корнелия Нинова се оплака пред парламента в петък, че
Коментари Харесай

Корнелия Нинова се оплака, че й забраняват да говори за корупция за 500 млн. лв.

Вицепремиерът Корнелия Нинова се оплака пред Народното събрание в петък, че не ѝ се позволява да разкрие обществено корупцията в " Държавната консолидационна компания " (ДКК).

Поводът е за държавното сдружение " Монтажи ", който бе засекретен в целокупност с аргумента, че съдържа данни за закононарушения. Практиката на палатата, когато праща одитен отчет на прокуратурата, е да разгласява документа без параграфите, съдържащи данни за закононарушение. В случая обаче данните били толкоз доста, че инспекторите решили да засекретят всичко. В сряда, че е изпратила на прокуратурата и ДАНС отчета за схемата с " Държавната консолидационна компания ", посредством която държавното управление на ГЕРБ изсипа 500 млн. лева за ремонт на язовири без публични поръчки през сдружението " Монтажи ".

Заради формираното досъдебно произвеждане по случая данните от отчета не могат да се огласяват до привършване на наказателното произвеждане, оповестиха в сряда от Сметната палата. Затова тя ще разгласява одита чак след привършване на делото след години. От известието на палатата се разбра, че даже депутатите, които са възложители на одита, няма да могат да го прегледат преди приключването на наказателното произвеждане.

" Не знам дали знаете, само че вие няма да видите резултата от инспекцията, която сте насрочили. На мен, като принципал и едноличен притежател на капитала на ДКК, също ми се отхвърля да ми се даде отчетът за резултатите от инспекцията на " Държавната консолидационна компания ". Не единствено това, на мен ми се не разрешава да приказвам за това, което се е случвало вътре, а знам от лицата, които са го получили – това е Съветът на шефовете на ДКК, който по закон има право да го получи. Там има задоволително адвокати и знам от тях, че всяко изречение в отчета на Сметната палата е състав от Наказателния кодекс ", сподели Нинова пред депутатите. По думите ѝ " след 28 години може би прокуратурата и съдът може би ще приключат някакво наказателно произвеждане, за което всички ще сме не запомнили защо става дума ".

" Всички тук сме се клели, че битката с корупцията ни е безспорен приоритет. Гарантирам ви, че в ДКК е заровена една от най-големите корупции на новото време на България ", добави Нинова.

По думите ѝ няма различен случай в историята на Сметната палата в последните години цялостен отчет на Сметната палата да бъде засекретен и предаден на прокуратурата за осъществени закононарушения. " За първи път целият отчет, от първата до последната страница, е изпратен в прокуратурата със подозрения за закононарушения ", сподели вицепремиерът.

" Нека дружно да създадем допустимо такива случаи да не се повтарят. Не може да има корупция, не може най-висшият ти орган, който ревизира тези неща в страната, Сметната палата да ти го е споделила на 500 страници изложение, буквално, мотив по мотив и най-после да чакаш 28 години, с цел да завърши вероятно наказателно произвеждане, с цел да вземеш ограничения. Това е парадокс, дано се опитаме дружно да излезем от тази обстановка. Признавам ви, като министър аз нямам ход. А от горната страна на всичко, на този отчет са ми дадени инструкции да взимам ограничения – да завеждам каузи, да приключвам процедури, да разгласявам публични поръчки. Как да го направя, като не можа да го прочета и да видя каква ми е предложено. Ако не го направя, ще бъда упрекната в занемареност, а в случай че го направя ще бъда упрекната, че съм прочела отчета и съм нарушила закона ", уточни Нинова.

Тя посъветва ръководителя на Народното събрание да опита да разсекрети отчета и разгласи, че скоро ще изнесе пред Народното събрание " други неща " за ДКК отвън известния проблем с 500-те милиона за язовири. " Искаме истината, нищо повече ", приключи Нинова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР