Вицепремиерът Иван Демерджиев съобщи, че е разговарял днес в Брюксел

...
Вицепремиерът Иван Демерджиев съобщи, че е разговарял днес в Брюксел
Коментари Харесай

Демерджиев се надява на успех за Шенген до 8 декември

Вицепремиерът Иван Демерджиев заяви, че е разговарял през днешния ден в Брюксел с вътрешния министър на Австрия Герхард Карнер, с представител на Швеция и с комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон по въпроса за присъединението на България към Шенген.

" Мисля, че диалозите бяха ползотворни, в огромна степен изяснихме позициите си. Австрийците споделиха, че нямат нищо срещу България, доста добре виждат напъните ни и ги правят оценка, уточни той пред български публицисти преди началото на изключителното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи, отдадено на миграцията. Той заяви, че дружно с външния министър Николай Милков ще посети Хага при започване на идната седмица. Там има също поредност от извънредно значими диалози ", разясни Демерджиев, представен от Българска телеграфна агенция, във връзка изразената към този момент от Нидерландия липса на подготвеност да поддържа нашата страна за Шенген.

Комисар Йохансон ни посъветва до 8 декември да поставим всички нужни старания. Вярваме, че можем да реализираме триумф, съобщи вицепремиерът във връзка предстоящото гласоподаване в Съвета на Европейски Съюз за разширението на Шенген с нашата страна, Румъния и Хърватия.

Нито Австрия, нито Швеция обявиха безапелационни позиции против присъединението ни сега, само че имат условия, желаят информация, време, спор, би трябвало решение на Народното събрание в Швеция. Досега Нидерландия не показва никакви съответни аргументи за своите запаси, означи вицепремиерът.

По мотив миграционния напън Демерджиев уточни, че позицията на България е, че се оправя сносно на фона на другите направления, където има забележителен растеж. Министърът посочи, че България чака помощ - финансова и по линия на Фронтекс с включване на сили от страните от Европейски Съюз, които да подкрепят опазването на външните граници. Нашата позиция е безапелационна, че напъните би трябвало да бъдат ориентирани към опазването на външните граници на Европейски Съюз и Шенген, а не по възобновяване на границите в Шенген, което е крачка обратно и обезсмисля Шенгенското пространство, посочи той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР