Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел

...
Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел
Коментари Харесай

Мария Габриел представи проект на първата по рода си Външнополитическа стратегия на България

Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел и професор Георги Фотев, ръководител на Консултативния съвет, показаха план на външнополитическа тактика на България. Проектът на тактиката е за интервал 2024 - 2030 година Документът има за цел да усили предвидимостта и поддръжката за българската външна политика и да увеличи престижа на българската дипломатическа работа. Досега не съществуваше обособен документ за външнополитическа тактика на България, като тя беше вместена в Стратегията за национална сигурност на Република България.  

Стратегията има за цел да усили предвидимостта и поддръжката за българската външна политика и да увеличи престижа на българската дипломатическа работа.

" Бяхме водени от вашите хрумвания, предложихме новаторски хрумвания. Откривахме и преоткривахме българските полезности. Благодаря за неуморния труд и хубавите хрумвания, аз бях сигурна, че ще стигнем до този миг, макар че беше мъчно. Благодаря на всички, които способстваха външнополитическата тактика да живее ".

Според външният министър в оставка редица наши сътрудници и сътрудници разполагат с сходни тактики.

" Всички приехме този документ като предопределение. Днес нашата външна политика би трябвало да се оправя с всички провокации ", добави още тя.

Документът задава най-важните стратегически цели, завършени в осем области: пълноценно присъединяване към политиките в границите на Европейския съюз и НАТО при осъществяване на българските национални ползи и включващи пълноправно присъединение към Шенгенското пространство и еврозоната; дейна районна политика на добросъседство и районно съдействие в Източна Европа и черноморския район, реализиране на водачество в нововъведенията и новите технологии - България иновационен районен лидер; развиване на на откритите стратегически партньорства с страните от евроатлантическата зона и построяването на нови с сътрудниците отвън Европа; отбраната на правата и ползите на българските общности зад граници; ефикасна многостранна дипломация; културна и цифрова дипломация като стратегически инструмент на въздействие и авторитет; външноикономическата дипломация в интерес на бизнеса и просперитета на нацията; Стратегическа връзка и обществена дипломация, ориентирани към отбрана на националната сигурност и противопоставяне на дезинформацията и хибридните закани.

А в този момент какво следва, попита Мария Габриел. От тук нататък ще имаме упования, счита тя.

Снимка: БТА

Мирът и сигурността не могат да бъдат одобрявани за дадености, за това и първият ни посланик, който от на следващия ден към този момент няма да е отпред на Външното ведомство, се надява за повече единодушие в интернационалното държание на страната ни. Вярвам, че България има потребност от външнополитическа тактика, уверена е Габриел. Поставихме основа с необятен публичен консенсус, добави тя.

Един подобен документ ще бъде значим за България и ще ни направи един заслужен сътрудник на Европа и свободните и демократични народи.

" За нас е доста значимо да продължим да пазиме правата на нашите жители ", изясни още тя.

" Още когато бях поканен да вземам участие, аз нямах никакви съмнения. Как министър Мария Габриел съумя да направи един ръб с изключителни хора, просто нямам пояснение по тази причина, президентът Георги Първанов, президентът Росен Плевнелиев и други Всички работихме с една такава доста мощна вътрешна мотивираност, с душа и сърце ". Това сподели професор Георги Фотев

Целта е всички да приказваме в един глас вкъщи и в чужбина, по мнението й. Вървим от турбуленция към турбуленция, съгласно проф. Георги Фотев. Повече от всеки път се нуждаем от външнополитическа тактика. Ако нямаме такава тактика ще изпаднем в рисково комплициране на обществото, съгласно него. Политиката в демократичното общество би трябвало да бъде открита, съобщи проф. Фотев и уточни, че българските национални полезности са европейски. Хубаво е, че европейските полезности стават национални, по мнението му.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР