Вицепремиерът и министър на външните работи Мария ГабриелМария Иванова Габриел

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария ГабриелМария Иванова Габриел
Коментари Харесай

Мария Габриел и още 46 външни министри осъдиха трансферите на балистични ракети от КНДР за Русия

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел  Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев.   През 1997 година приключва Езикова се причисли дружно с още 46 министри на външните работи на сходномислещи страни и Върховния представител на Европейския съюз Жозеп Борел към инициирано от държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен изказване, осъждащо прехвърлянията на балистични ракети от КНДР за Русия, които се употребяват в съветската военна експанзия против Украйна и са в жестоко нарушаване на редица резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 12386
Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Ето и пълният текст на изказването:

" Настоящото е изказване на министрите на външните работи на Албания, Андора, Аржентина, Австралия, Австрия, Белгия, България, Канада, Хърватия, Кипър, Чешката република, Дания, Естония, Финландия, Франция, Грузия, Германия, Гърция, Гватемала, Исландия, Ирландия, Израел, Италия, Япония, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Молдова, Монако, Черна гора, Нидерландия, Нова Зеландия, Северна Македония, Норвегия, Палау, Полша, Португалия, Република Корея, Румъния, Сан Марино, Словения, Испания, Швеция, Украйна, Обединеното кралство, Върховния визиите на Европейския съюз и Държавния секретар на Съединени американски щати.

Осъждаме по най-строг метод износа на Корейската народно-демократична република (КНДР) и снабдяването на Русия с балистични ракети на КНДР, както и потреблението от Русия на тези ракети против Украйна на 30 декември 2023 година и на 2 януари 2024 година Трансферът на тези оръжия усилва страданието на украинския народ, подкрепя съветската военна експанзия и подкопава световния режим за неразпространение. Използването от Русия на севернокорейски балистични ракети в Украйна също по този начин дава скъпи механически и военни данни на КНДР. Дълбоко сме загрижени за отраженията върху сигурността, които това съдействие има в Европа, на Корейския полуостров, в Индо-тихоокеанския район и по света. 

Нашите държавни управления застават дружно в решителна съпротива на оръжейните прехвърляния сред КНДР и Русия. Трансферът на балистични ракети, дружно с всевъзможни други оръжия и свързани материали, от КНДР за Русия жестоко погазва голям брой резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации - съответно резолюции 1718 (2006), 1874 (2009) и 2270 (2016), които самата Русия поддържа. Следим от близко какво дава Русия на КНДР в подмяна на този експорт на оръжия. Призоваваме КНДР и Русия да се придържат към съответните резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и неотложно да преустановят всички действия, които ги нарушават.

Призоваваме всички страни членки на Организация на обединените нации, в това число всички членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, да се причислят към нас в осъждането на грубите нарушавания от страна на КНДР и Русия на резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Докато Русия продължава да изстрелва талази от ракети и дронове против украинския народ, ние ще продължим да стоим дружно в поддръжка на Украйна. Призоваваме още КНДР да отговори на множеството и откровени оферти за връщане към дипломация, единственият път към дълготраен мир на Корейския полуостров ".

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР