Вицепремиерът и министър на външните работи Мария ГабриелМария Иванова Габриел

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария ГабриелМария Иванова Габриел
Коментари Харесай

Мария Габриел: На фона на глобалните предизвикателства, регионалното партньорство има все по-голямо значение

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел  Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев.   През 1997 година приключва Езикова взе присъединяване в Тристранната среща на министър-председателите на България – акад. Николай Денков, на Гърция – Кириакос Мицотакис  Кириакос Мицотакис Кириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 година и на Румъния – Йон-Марсел Чолаку, която се организира на 9 октомври 2023 година в резиденция „ Евксиноград “. 

България, Гърция и Румъния ще работят дружно за усилване на районната съгласуваност във всичките и форми. Те ще продължат да развиват своето съдействие и за гарантиране на районната и евроатлантическата сигурност в Югоизточна Европа. Това е главното обръщение от срещата.

В събитието взеха присъединяване заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас и европейският комисар по превоза Адина Вълян. 

Паралелно на лидерската среща вицепремиерът Мария Габриел  Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев.   През 1997 година приключва Езикова ръководи работна сесия „ Външни работи, политика за сигурност и бъдещи вероятности на Тристранния формат “. В сесията се включиха зам.-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, зам. министър-председателят и министър на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою, зам.-министърът на външните работи на Гърция Александра Пападополу, посланикът на Румъния в България Бръндуша Предеску, и посланикът на Гърция Мариос Либерополус.

Сред тематиките дискутирани на сесията бяха дейната роля на България в Европейски Съюз и НАТО, Западните Балкани и политиката за разширение на Европейски Съюз, сигурността в Черноморския район, поддръжката за Украйна, свързаността и стратегическата инфраструктура, целите на държавното управление на Република България като влизането в Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Важен резултат от тристранната среща сред България, Гърция и Румъния бе приемането на обща декларация по основни за развиването на района тематики.  „ Потвърдихме уговорката си да укрепваме и ускоряваме координацията и съдействието сред трите страни “, разяснява вицепремиерът Габриел. 

В декларацията се подчертава на все по-нарастващото значение на многоизмерната съгласуваност на трите страни и междурегионалната съгласуваност на Европейски Съюз, акцентира се значимата роля на самодейността „ Три морета “ и построяването на кулоар Север-Юг.

„ Подчертахме, че присъединението на България и Румъния към Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Шенген ще способства за възстановяване на икономическата непоклатимост, вложенията, бизнеса и сигурността на района “, сподели вицепремиерът. Тя благодари на Европейската комисия и на Гърция за мощната поддръжка за участие на България и Румъния в Шенген. 

В тристранната декларация се показва още, че страните сплотяват старания за усилване на противодействието на дезинформацията и хибридните офанзиви и за подсилване на стратегическата връзка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР